Analýza textů dospívajících Příběhy napsané v rámci studie ELSPAC

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Advertisements

- Romské etnikum a sport - percepce, přínosy a bariéry
Studentská inovace praxí
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Rodina.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Emoce (city).
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Percepce rodičovského chování a její souvislost se sebehodnocením
Romantické vztahy v adolescenci
Hudba jako prostředek vyladění a kontroly emocí v období adolescence
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Socializační funkce rizikového chování Zisky a ztráty spojené s rizikem Jan Širůček, Michaela Širůčková Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta.
Lineární regresní analýza
Charakteristiky variability
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Skupinové interview (Focus group)
Strachy v období rané adolescence
Vývoj kognitivních schopností v mladším školním věku
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
KLIMA ŠKOLY ALEŠ STUPKA.
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
PSY717 – statistická analýza dat
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Růst a vývoj brněnských dětí v rané adolescenci
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
Základy sociální psychologie
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Gender ve škole.
Téma Hypotézy ve výzkumu
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Měření v sociálních vědách „Měřit všechno, co je měřitelné, a snažit se učitnit měřitelným vše, co dosud měřitelné není“. (Galileo Galilei)
Testování hypotéz Testování hypotéz o rozdílu průměrů  t-test pro nezávislé výběry  t-test pro závislé výběry.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Spotřeba domácností z environmentální perspektivy Zuzana Krautová Proměny životního způsobu a jeho environmentálních souvislostí.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Pedagogická Psychologie
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Psychologie adolescentů
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Parciální korelace Regresní analýza
Výzkum hodnot u adolescentů s poruchami chování
Občanská výchova 6.ročník PhDr. Martina tesaříková
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Děti a rádio Michal Kormaňák Account Director Ipsos Public Affairs
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Analýza textů dospívajících Příběhy napsané v rámci studie ELSPAC Jan Vančura Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií MU

11 let: Příběh o stromu Napiš nějaký příběh o stromu, který jsi právě nakreslil/a. Tužkou. Na dotaz "jaký příběh" řekněte "nějaký, jaký chceš". Pokud se ptá “myslíte třeba pohádku?“ odpovězte“napiš příběh, jaký chceš, jestli chceš pohádku, tak třeba pohádku“.

13 let: Příběh o sobě Chceme tě poprosit, abys nám napsal(a) nějaký příběh nebo příhodu v první osobě. Něco co se ti stalo, co jsi prožil(a) a nebo si takový příběh můžeš i vymyslet. Není důležité, jestli v textu budou chyby, jestli bude pěkně upravený, nebo aby to byl dlouhý a promyšlený sloh. Docela bude stačit, když tomuto úkolu věnuješ několik minut a využiješ své okamžité nápady. Nemusíš využívat všechen naznačený prostor, ale prosíme tě, abys jej nepřekračoval(a). Záleží nám hlavně na tom, aby to byl tvůj vlastní text, abys jej opravdu napsal(a) samostatně a aby si v něm vystupoval(a) v první osobě.

Příběh o stromu, 11 let

Příběh o sobě, 13 let

Výchozí otázka Co nám texty dospívajících prozrazují o svých autorech? Jak je možné porozumět textům, které (o sobě) píší dospívající?

Porovnání textů (většinou několik set příběhů) Charakteristiky textů a data ve studii ELSPAC Přepis a členění textů na jednoduché věty Volba kriterií a kategorizace textů - proměnné: délka textu vyjádření emocí v textu valence vyjádřených emocí (kladné, záporné, obojí emoce) „role stromu“ v příběhu Percepce vztahu s rodiči: Dotazník způsobu výchovy v rodině (Čáp, Boschek, 1994)

Výsledky analýzy - příběhy psané v 11 letech Délka textů v závislosti na pohlaví delší texty děvčat (16 oproti 12 jednotkám v průměru) Délka textů v souvislosti s výchovným stylem rodičů děvčata, která vnímají emoční podporu ze strany otce, píší delší příběhy chlapci s (více) negativním emočním vztahem k matce a k otci a s vyššími požadavky ze strany otce píší kratší texty Explicitní vyjádření emocí uvedeno v příbězích 53 % děvčat, 35 % chlapců Valence uvedených emocí chlapci s větší volností ze strany otce uvádí více pozitivních emocí děvčata uvádějí více pozitivních emocí, pokud vnímají emoční podporu otce a matky; naopak více negativních emocí v případě více záporného vztahu s matkou

Subtest podobnosti (WISC) a role stromu Hodnota10,1 na svislé ose představuje průměr britské populace v daném subtestu, ostatní vyznačené hodnoty představují násobky směrodatné odchylky. Celkově nadprůměrné hodnoty v subtestu lze částečně vysvětlit nadhodnocením […] norem a z části zřejmě také spontánní selekcí výběrového souboru v longitudinální studii.

Příběhy o sobě (13 let) Dva časté typy příběhů: Prožitky ve vztazích, těžiště příběhu často v komplikaci vztahu s druhými Události potvrzující vlastní schopnosti (úspěch, výkonnost) Obdobně Rodové odlišnosti ve využívání jazyka (v psaných textech) Tannenová (1995) motiv intimity a hierarchie jako typicky ženské a mužské akcenty Viktorová (2002) Mužské a ženské identitní vzory v psaní Chvála, Trapková (2005) oscilace mezi mužským a ženským těžištěm jazyka (jazyk akceptující a vymezující) jako prostředí, ve kterém probíhá vývoj …

Rodové odlišnosti v autobiografických textech 13-letých (Diplomová práce, výzkumný soubor cca 450 textů) Dívky vyjadřují v textech více emocí než chlapci (p ≤ 0,0005) Chlapci častěji vyjadřují záporné emoce (p ≤ 0,0005) V textech dívek četnější motiv kamarádství než v textech chlapců (42 % oproti 25 % textů) Výkonová charakteristika není v textech chlapců průkazně četnější V rámci diplomové práce nebyl analyzován vztah mezi charakteristikami rodinného prostředí a vyjádřením emocí v textech (průkazné v 11 letech) … jiná analýza je nepotvrdila:

Délka textů a vyjadřování emocí v textech – stabilita v čase (soubor cca 100 textů) Délka textu jako jediná charakteristika textů, která je stabilní v čase. 11let: 16 vět dívky, 12 chlapci 13let: 24 vět dívky, 20 chlapci Vyjadřování emocí nikoli – skupiny dětí, které uvádějící v textech emoce, se přesvědčivě liší. Souvislost mezi valencí vyjádřených emocí a stylem výchovy rovněž nebyla potvrzena. Obtíže v porovnání obou textů: zadání v průběhu longitudinální studie (příběh o stromu pouze v 8 a 11 letech). Projekce vs. Sebeprezentace…

Otázky a témata pro další výzkum Vyjádření emocí v textech Souvislost vyjádření emocí v textu a percepce vztahů s rodiči V 11 letech vyjadřovaly více kladných nebo kladných i záporných emocí děti, které měli příznivější percepci vztahů s rodiči. Předběžná analýza tento výsledek ve 13 letech nepotvrdila… Vyjádření emocí v chování a v textech dospívajících - srovnání textu a videozáznamu vyšetření Vývoj a osamostatnění dospívajících v modelu sociální dělohy (Chvála, Trapková, 2005) Jazyk akceptující a vymezující, význam oscilace mezi polaritami pro utváření vlastní identity, předávání rodinného příběhu, proces separace a individuace. Je možné doložit empiricky odvozený model „sociální dělohy“ pomocí dat studie ELSPAC? Rodinné prostředí („jazykování“) a charakteristiky textů …

Děkuji za pozornost Kontakt: Jan Vančura vancura@fss.muni.cz