9. ročník Galvanický článek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROCHEMIE Zabývá se rovnováhami a ději v soustavách obsahujících ………………………….. elektricky nabité částice KATIONTY ANIONTY Ca2+ x Ca+II samostatný.
Advertisements

Elektrický proud v kapalinách
Chemie anorganická a organická Chemická reakce
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Elektrochemické metody – galvanický článek
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH29/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické reakce a děje Autor:
Zdroje elektrické napětí
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ
Technické využití elektrolýzy.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Elektrický obvod I..
Vedení elektrického proudu v látkách II
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
CHEMICKÉ REAKCE.
REDOXNÍ DĚJ.
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
CZ.1.07/1.1.10/
29.Elektrický proud v elektrolytech
Redoxní děje Elektrolýza
Elektrochemická řada napětí kovů
Galvanický článek.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
PRIMÁRNÍ ČLÁNKY Chemické články:
Sekundární článek Akumulátor.
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Galvanické články.
Galvanické články 2.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrodový potenciál
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Elektrolýza ZŠ Velké Březno.
Elektrický proud.
Oxidačně redukční reakce
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
GALVANICKÝ ČLÁNEK RNDr. Zuzana Karafiátová GALVANICKÝ ČLÁNEK Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum.
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_20_CH9 TémaChemické zdroje elektrického napětí.
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4.
Galvanický článek. Je zařízení, ze kterého je možné získávat el. energii (stejnosměrný elektrický proud) Ta v něm vzniká na základě probíhajících redoxních.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
9. ročník. Galvanický článek Je zdroj stejnosměrného elektrického proudu, který se uvolňuje při redoxních reakcích. Skládá se ze dvou elektrod a elektrolytu.
Fyzika – Chemické zdroje napětí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Galvanické články.
Elektrický proud v kapalinách
CHEMICKÝ KUFR Redoxní děje
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Elektrolýza.
Transkript prezentace:

9. ročník Galvanický článek Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. fotografie v prezentaci - autor

GALVANICKÝ ČLÁNEK Je zdroj stejnosměrného elektrického proudu, který se uvolňuje při redoxních reakcích. Skládá se ze dvou elektrod a elektrolytu (látky schopné přenášet elektrický proud). Jedna z elektrod se oxiduje, druhá redukuje. Uvolněné elektrony odvádíme do spotřebiče, kde konají práci. Historie galvanického článku: 1780 – Luigi Galvani – při pokusech s preparáty žabích svalů popsal „živočišnou elektřinu“ 1801 – Alessandro Volta – sestavil první elektrochemický článek z mědi, zinku a plsti nasáté slanou vodou, nazval jej podle objevitele elektřiny - galvanický článek Voltův sloup

Pokus - elektřina z mincí Mince 10,- Kč (Cu) a 50 hal. (Al) proložíme filtračním papírem namočeným v roztoku KNO3 (elektrolyt). Zapojíme do obvodu s voltmetrem a změříme napětí. Pokus můžeme vyzkoušet s mincemi různých hodnot. Papírové bankovky předáme panu učiteli... V mince 50 hal. Z čeho jsou naše mince: 50 hal. = 99% Al + 1% Mg Mince vyšších hodnot mají ocelové jádro (Fe) kryté vrstvou ušlechtilejšího kovu. 1, 2, 5 Kč = jádro pokryté 0,03 mm Ni 10 Kč = jádro pokryté 0,05 mm Cu 20 Kč = jádro pokryté 0,05 mm mosazi mince 10,- Kč filtrační papír napuštěný KNO3

Pokus - elektřina z ovoce Do citronu (pomeranče, jablka, bramboru) zapíchneme měděný a železný (pozinkovaný) hřebík. Sestavíme elektrický obvod a připojíme voltmetr. Železo (zinek) se bude oxidovat, měď redukovat. Elektrony, které si budou kovy vyměňovat, budou přenášet kyseliny (elektrolyt) obsažené v ovoci.

TYPY GALVANICKÝCH ČLÁNKŮ Daniellův článek – zinkový a měděný plíšek ponořený do roztoků svých solí. Zinek se oxiduje a rozpouští, měď redukuje a sráží. Poskytuje stejnosměrný proud o velikosti 1,1 V. + - KNO3 Cu Zn CuII ↓ Cu0 RED. Zn0 ↓ ZnII OX. -2e- +2e- CuSO4 ZnSO4

TYPY GALVANICKÝCH ČLÁNKŮ Suchý článek (zinkochloridový) – jeho výhodou je pastovitý elektrolyt ztužený škrobem. Zápornou elektrodu tvoří zinek, který se oxiduje, kladnou je prášek oxidu manganičitého (mangan se redukuje), který je rozmíchaný s grafitem na uhlíkové tyčince v tuhém elektrolytu. + Uhlíková tyčinka Poskytuje stejnosměrný proud o velikosti 1,5 V. Kladná elektroda MnO2 + C prášek Rovnice vyjadřuje děj probíhající při odběru proudu. Záporná elektroda Zn - Elektrolyt NH4Cl + ZnCl2 (V alkalickém článku slouží jako elektrolyt pasta KOH.) Zn0 + 2 NH4+ + 2 MnIVO2 → MnIII2O3 . H2O + [ZnII(NH3)2]2+

Porézní izolační hmota AKUMULÁTOR Galvanický článek, který lze elektrolýzou opakovaně nabíjet. Využívá se v automobilech a všude tam, kde by mohl výpadek elektřiny ze sítě ohrozit provoz - v osvětlovacích zařízeních, nemocnicích, zabezpečovacích zařízeních, v telekomunikaci, v jaderných elektrárnách... Zátka Pól Hladina elektrolytu Spojovací můstek Přepážka Pb deska Zesílené dno Porézní izolační hmota Přepážka PbO2 deska

porézní izolační hmota Akumulátor - řez spojovací můstek přepážka Pb deska PbO2 deska Pomůcky : pilka na železo, akumulátor ze Simsonu /bez kyseliny/ porézní izolační hmota zesílené dno

Princip akumulátoru Pb Pb + PbO2 Pb + H2SO4 ↓ PbSO4 + H2 Na obou elektrodách probíhají redoxní reakce. Poskytuje stejnosměrný proud o velikosti 6,12, 24 V. - + Pb Pb + PbO2 Pb + H2SO4 ↓ PbSO4 + H2 PbO2 + H2SO4 ↓ PbSO4 + H2 Pb0 ↓ PbII OX. PbIV ↓ PbII RED. H2SO4 - 2e- + 2e- Elektrody se při reakci s kyselinou pokrývají vrstvou PbSO4. Ta brání průchodu elektronů = akumulátor je vybitý.

Nabíjení akumulátoru Principem je obrácení směru reakcí. Akumulátor připojíme ke zdroji stejnosměrného proudu stejné velikosti, ale opačného směru. To způsobí obrácení směru reakcí – rozpuštění PbSO4. Akumulátor je opět ve stavu, v jakém byl před vybíjením. Zdroj obrázků : www.battery.cz - prodejna autoakumulátorů

Otázky a úkoly 1. Uveďte obecný rozdíl mezi akumulátorem a suchým zinkochloridovým článkem. 2. Jakým způsobem vzniká ve všech galvanických článcích elektřina? 3. Kterou elektrodu označíme slovem katoda a kterou anoda a) v Daniellově článku b) v akumulátoru? 4. Jaký stav musí nastat, abychom akumulátor mohli označit za vybitý? 5. Napište chemickými reakcemi děje probíhající na elektrodách akumulátoru a ze změn oxidačních čísel odvoďte, která látka se oxiduje a která redukuje. 6. Co se děje v akumulátoru, pokud jej nabíjíme? 7. Kde všude lze akumulátor využít? 8. Sestavte referát o A. Voltovi a L. Galvanim.