Ekologie živočišných společenstev

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Biotické Faktory Jakub Kozel 2.B.
Advertisements

Příklady vztahů mezi populacemi
Vznik diverzity živočichů: speciace a (adaptivní) radiace
Biotické podmínky života
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin 5: Experimenty testující selekční výhody cirkadiánních rytmů.
Biotické a abiotické faktory
L OTKA -V OLTERRA M ODEL P REDÁTOR K OŘIST KMA/MM Kamila Matoušková V Plzni, 2009.
Biologická diverzita a Indexy biodiverzity
„Pravá“ PREDACE. Jsem predátor, a chci se nažrat Musím nejdřív kořist nalézt Potom ulovit Potom zpracovat Nakonec sežrat a strávit Musím si dát pozor,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
Otázky ŽP BIODIVERZITA
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Ekologie - pokračování
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Ekologie živočišných společenstev a populací
Populace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Vymírání a přežívání druhů
A L E E E F E K T ALLEE EFEKT L Jan MICHÁLEK ALLEE EFEKT Pokud populace klesne pod určitou mezní hodnotu, dochází k vyhynutí. U žitečné pro předpovídání.
Biotické podmínky života
Predátor a kořist: jak to funguje u zooplanktonu
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Diverzita a fungování ekosystémů Lepším fungováním myslíme: Mají větší produktivitu Jsou schopny lépe zachycovat živiny Lépe zajišťují ekosystémové funkce.
Vznik diverzity živočichů: speciace a (adaptivní) radiace
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Vliv zdánlivé kompetice o sdíleného parazitoida na koexistenci hostitelských populací M. B. Bonsall, Michael P. Hassell, 1999: Parasitoid-mediated effects:
Populační excesy – přemnožování, šíření a zánik
METAPOPULACE… Pavel Sova.
Prostorová distribuce predace Lenka Čápová. -Shlukují se na místech s velkou hustotou kořisti -navzájem si konkurují a překážejí si; snižují rychlost.
„Pravá“ PREDACE.
Nashova rovnováha v elementárním redistribučním systému
Mezidruhové vztahy: kompetice predace, parazitismus, mutualismus atd.
Jak „dispersal limitation“ ovlivňuje druhovou bohatost společenstva Anna Vlachovská.
Evoluční a koevoluční procesy
ČBL 4: Species-pool hypotéza Jedna ze základních otázek ekologie: Proč žije v různých společenstvech/v různých oblastech různý počet druhů?
Základní evoluční mechanismy
ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou.
Ekologie malých populací Jakub Těšitel. Malé populace # stochastická (náhodně podmíněná) dynamika # velké odchylky od Hardy-Weinbergovské rovnováhy #
Ekologie živočišných společenstev a populací
Biocenóza Společenstvo.
Potravní pyramida, potravní řetězec
Vzájemné vztahy organismů v přírodě
POPULACE Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Demografie rostlin - populační biologie rostlin. Co je demografie ? Discipl í na studuj í c í změny velikosti populace v čase Snaha o porozuměn í těchto.
Ekologie jako věda. Úvahy a otázky Je ekologie věda? Jaké atributy má věda? Jaký je rozdíl mezi ekologií a environmentalistikou? Jaké jsou cíle ekologie?
Druhová rozmanitost přírody Obecné principy druhové rozmanitosti a role člověka ve světle genetické, ekosystémové a druhové biodiverzity Podpořeno grantem.
1 INTERAKCE V každé biocenóze se vytvářejí vztahy (těsnější nebo volnější) mezi: jedinci jedné populace nebo mezi jednotlivými populacemi téhož druhu -vnitrodruhové.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo)
Název prezentace (DUMu):
Ekologie – vztahy mezi populacemi
Vztahy mezi populacemi - negativní
Disperze populace Struktura populace Vztahy mezi populacemi
Biotické faktory Výukový materiál EK
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
Ekologie živočišných společenstev a populací
Vznik diverzity živočichů: speciace a (adaptivní) radiace
Ekologie živočichů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Ekologie živočišných populací a společenstev
5 ŽIVOTNÍ STRATEGIE.
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Společenstvo. Definice = soubor populací všech organismů v daném biotopu fytocenóza zoocenóza.
Biotické podmínky života
Transkript prezentace:

Ekologie živočišných společenstev

+ - Společenstvo: soubor populací, které se mohou vzájemně ovlivňovat komenzalismus, saprofagie,... mutualismus - predace, parazitismus konkurence („apparent competition“) amensalismus, zlomyslnost top-down – disturbance, predace faktory nevyhnutelně ovlivňující populace bottom-up – konkurence o (limitované) zdroje

Povaha mezidruhové konkurence interferenční konkurence exploatační populace A populace B Princip konkurenčního vyloučení (competitive exclusion) předpokládán u velmi blízkých druhů ve skutečnosti účinnější u vzdálených taxonů (mravenci a hlodavci, ryby a vodní ptáci, hmyz a nektarivorní ptáci) čas populace A populace B zdroj čas

Povaha mezidruhové konkurence gradient prostředí (zdrojů) úspěšnost rozdělení ekologických nik

Povaha mezidruhové konkurence konkurence vede k oddělení nik (v ekologickém i evolučním čase), poněvadž zvýhodňuje jedince, kteří budou odlišní od jedinců konkurenčního druhu ne každé oddělení nik je dokladem konkurence, často jde prostě o nezávislou evloluci pokud jsou vlastnosti druhu vyselektované konkurencí v evoluční minulosti druhu, hovoříme o duchu konkurenční minulosti („ghost of competition past“)

Povaha mezidruhové konkurence CHARACTER DISPLACEMENT – posun znaků týká se většinou znaků spojených se získáváním potravy dobře pozorovatelný na skupinách s relativně stejnorodou potravou (semenožravci, masožravci)

Povaha mezidruhové konkurence O co si druhy konkurují: potrava úkryty, hnízdní prostředí bezpečí před predátory (apparent competition) počet vyvedených mláďat koňadry klesá s množstvím modřinek obsazení hnízd modřinkami klesá s množstvím koňader

Species pool Povaha mezidruhové konkurence – problém koexistence Mechanismy koexistence rovnovážné – reakce na populační hustotu vlastního druhu musí být silnější než na cizí rozdělení nik (u ptáků a savců typicky dominantní specialista x subordinantní generalista) prostorové oddělení (role heterogenity, případně fragmentace prostředí) regulací něčím jiným než zdroji (top-down), ale pozor na „apparent competition“ negativní frekvenční závislost II. nerovnovážné – po dlouhé době by došlo k vyloučení, ale trvá dostatečně dlouho, aby se oba druhy udržely disturbance zvýhodňující konkurenčně slabší druh s vyšší rychlostí růstu funkční ekvivalence druhů – neutrální teorie diverzity („community drift“) – k. vyloučení se zpožďuje migračními omezeními mezi neutrálními společenstvy, dosycování speciací disturbance reprodukce imigrace speciace Species pool

Povaha mezidruhové konkurence – shrnutí a poučení konkurence je potenciálně všudypřítomná, snižuje reprodukční zdatnost a může vést ke konkurenčnímu vyloučení může vést k oddělení nik a posunu znaků nemusí být fatální, pokud jsou druhy prostorově odděleny, pokud jejich populace jsou regulovány shora nebo je dominantní konkurent nějak trvale znevýhodňován když jsou si druhy ekologicky blízké, může být konkurenční vyloučení extrémně pomalé konkurence může být jemná a difuzní, ale i když není skoro detekovatelná v ekologickém čase, může být – díky optimalizaci – veledůležitá v evoluci

Populační konsekvence predace

Populační konsekvence predace může predátor ovlivňovat početnost kořisti? může predátor regulovat početnost kořisti? jak se populace predátora a kořisti vzájemně ovlivňují?

Populační konsekvence predace

Populační konsekvence predace populace predátora Nejjednodušší cykly: predátor limitován výhradně kořistí a vice versa populace kořisti

Populační konsekvence predace lumík norský Dicrostonyx groenlandicus – čtyřleté cykly, provázené o rok zpožděnými cykly hranostaje Mustela erminea několik dalších predátorů, ale všichni reagují přesuny a nikoli populační dynamikou

Populační konsekvence predace 1. komplikace: kořist může být limitována zároveň zdroji vede to ke stabilizaci populačních dynamik, amplituda cyklů má tendenci se zmenšovat

Populační konsekvence predace funkční odpověď I. typu Populační konsekvence predace 2. komplikace: funkční odpověď predátora nemusí být lineární DESTABILIZACE – amplituda cyklů se zvětšuje až třeba k vymření (predátor účinně reguluje jen při nízkých početnostech kořisti, poněvadž „handling time“ je konstantní) funkční odpověď II. typu vyžírací tlak predátora STABILIZACE – kořist má možnost se vzpamatovat při nízkých počtech, kdy jí predátor nežere (buď se ukrývá, nebo se mu to nevyplatí) funkční odpověď III. typu Výsledná populační dynamika záleží na „handling time“, růstové rychlosti kořisti i predátora, nosné kapacitě kořisti a interakcích predátora, a může být tedy skoro jakákoli populační hustota kořisti

Populační konsekvence predace – opakování a další poučení predace většinou (ale nikoli nutně!) snižuje populace kořisti regulace populace kořisti je složitá, poněvadž populace predátora různě reaguje populační cykly jsou v přírodě časté (zvláště v jednodušších ekosystémech), ale jen zřídka lze prokázat, že souvisí s interakcí dravec-kořist populační dynamiky mohou mít různou formu, poněvadž jen velmi vzácně jsou „čisté“; ovlivňují je další interakce (i se sebou samým! viz okoun) predátor může ovlivňovat populace kořisti i tehdy, je-li jeho funkční role (z hlediska energetického) zanedbatelná – „ekologie strachu“