Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

A L E E E F E K T ALLEE EFEKT L Jan MICHÁLEK ALLEE EFEKT Pokud populace klesne pod určitou mezní hodnotu, dochází k vyhynutí. U žitečné pro předpovídání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "A L E E E F E K T ALLEE EFEKT L Jan MICHÁLEK ALLEE EFEKT Pokud populace klesne pod určitou mezní hodnotu, dochází k vyhynutí. U žitečné pro předpovídání."— Transkript prezentace:

1

2 A L E E E F E K T ALLEE EFEKT L Jan MICHÁLEK

3 ALLEE EFEKT Pokud populace klesne pod určitou mezní hodnotu, dochází k vyhynutí. U žitečné pro předpovídání invazí..........a pro odhadnutí vhodného počtu jedinců pro introdukci Například invaze Dreissena polymorpha na Michiganských jezerech.Viz. Brian Leung et al. 2004

4 ALLEE EFEKT – důvody a mechanizmy Rozmnožování Využívání zdrojů Obrana Šance nalézt partnera Genetický drift Možnost výběru partnera Kombinacep ředchozích Efektivní využití zdroje Udržení teritoria příklad: Dostatečně velká smečkašelem k uštvání a udolánípodstatně větší kořisti.Na udržení teritoria vynakládámde facto úsilí odvislé od délkyjeho hranice, přičemž využívámzdroje odpovídající jeho ploše.Mezi plochou a obvodem nenílineární závislost. Před predací Bude nás víc, nebudem se bátvlka nic.Například ptácí hnízdící vkoloniích. Nebo pižmoni, kteří sebrání útoku v tzv. falanze. „Hlídači“ Katastrofa Například husy na Špicberkách, bobři, primáti....... Malá populace je náchylnější kvyhynutí vlivem nějaké katastrofy,nemoci, nebo výkyvu v parametrechprostředí.

5 ALLEE EFEKT – popis jednoduchého modelu dx/dt = rx(1-x/K)*(x/C-1) Jedná se omechanistický,tzv. „DENSITY DEPENDENT MODEL“jedné populace. Na chování model má tedy vlivpouze hustota populace a její růstová rychlost. Model zanedbává Různou „váhu“ jedinců Mimopopulační vztahy Ostatní Sex ratio Věková struktura Rozdílná plodnost Rozdílná genetická výbava Predace Mezidruhová konkurence Symbióza, parazitizmus Například heterogenita prostředí

6 ALLEE EFEKT - model a jeho řešení dx/dt = rx(1-x/K)*(x/C-1) růstová rychlost kapacita kritická hodnota Velikost populacekonverguje kekapacitě prostředí,vyjma případu, žeklesne podminimální počet.v tom případěnevyhnutelnědochází k extinkci. Z čehož je jasně patrné, že model má tři ekvilibria x* = K, x* = C, x* = 0.x* = K a x* = 0 jsou stabilní, x* = C je nestabilní. Zdánlivý paradox S ubývajícímpočtem individuíklesá od minimafce. rychlostvymírání. Je to tím, že počet jedinců je už tak nízký, že vlastně už nemá co vymírat.

7 ALLEE EFEKT Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "A L E E E F E K T ALLEE EFEKT L Jan MICHÁLEK ALLEE EFEKT Pokud populace klesne pod určitou mezní hodnotu, dochází k vyhynutí. U žitečné pro předpovídání."

Podobné prezentace


Reklamy Google