William Shakespeare.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
První dějství – opona se zvedá
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
32_04_34 Renesance - shrnutí Anotace Renesance - shrnutí
Karel Hynek Mácha Básník, prozaik, dramatik
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Dramatická výchova 8. B 2013/2014.
William Shakespeare.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Kdo to byl William Shakespeare
EU - 06 – 14 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Za předpokladu použití učebnice Čítanka pro 5. ročník a psacích potřeb
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
William Shakespeare.
Bratři Čapkové.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová,
Victor Hugo ( ).
Anglický spisovatel; největší anglický i světový dramatik; vystudoval gymnázium; v devatenácti letech se oženil s Anne Hathaway otec tří dětí roku 1585.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Renesance – Anglie Střední odborná škola Otrokovice
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_41_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Shakespeare 2.stupeň Autor: Mgr.Radek Hasch, Masarykova ZŠ Plzeň
Slovesná tvorba v době baroka 6. Divadlo svět J. S. Bach: Matoušovy pašije, Ježíš Nazaretský.
William Shakespeare 1564 *
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
William Shakespeare (1564 – 1616).
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
Molière Anna Coufalová C1B.
Giovanni Boccaccio díla: Dekameron – cyklus 100 novel, eroticky zaměřené, 10 dní, 10 mladých lidí (3 muži a 7 žen). Fiesolské nymfy Milostné vidiny.
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
70 př. K. – 19 př. K.
Anglická renesanční literatura Mgr. Ludmila Růžičková
Karel Čapek.
VY_32_INOVACE_3_1_1. William Shakespeare č.1 – Stratford nad Avonou č.2 -William Shakespeare.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Renesanční literatura: William Shakespeare Tematická oblast: Český jazyk.
WILLIAM SHAKESPEARE (1564 – 1616) Pavel Trtílek ( )
pokřtěn 26. dubna 1564 zemřel 23. dubna 1616 William Shakespeare se narodil a vyrůstal v městečku Stratfordu nad Avonou. V 18 letech se Shakespeare oženil.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_101 Téma hodiny: William Shakespeare Doporučeno pro: 8.
Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost Název školy:Základní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616 významný anglický básník a dramatik, klíčová postava moderního evropského dramatu Autorem materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Wiliam Shakespeare.
WILLIAM SHAKESPEARE (1564 – 1616)
Divadlo By : Vanessa Thorne.
Vypracoval: Ondřej Dutka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
William Shakespeare 26. dubna 1564 − 23. dubna 1616
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
WILIAM SHAKESPEARE RENESANCE.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Autor? Narozen se Stratfordu Spolumajitel divadla Globe
William Shakespeare.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_16
Transkript prezentace:

William Shakespeare

1564 –1616 Narodil se ve Stratfordu nad Avonou. Byl to anglický básník a dramatik. Byl považován za anglického národního básníka. Nejvíce se ve svém životě věnoval herectví a psaní divadelních her. Rodný dům

Ve svých 18 letech se oženil s Anne Hathawayovou se kterou měl 3 děti. Jeho syn zemřel v 11 letech. Světovou slávu získal hlavně z francouzských a anglických překladů jeho děl a psaním divadelních her Jeho život…

Divadelní kariéra V jeho době byl většina divadel uzavřená kvůli moru,a tak Shakespeare psal poezii pod ochranou hraběte Southamptonského. Také se stal se členem divadelní skupiny Služebníci lorda komořího později byl název změněn na Královskou společnost Z jeho děl se dochovalo 39 divadelních her, 154 sonetů a 2 epické básně

Jeho Dílo… William Shakespeare psal převážně tragédie a komedie. Ve svých dramatech často využíval nerýmovaných veršů. Do jeho nejznámějších komedií se řadí Sen noci svatojánské, Večer tříkrálový, Zkrocení zlé ženy a Kupec Benátský.

Mezi jeho nejznámější tragédie patří Romeo a Julie, Julius Caesar, Hamlet, Macbeth a Othello. Ukázka z divadelní hry Hamlet...

Jeho tvorba obsahuje také řadu velkých omylů, ovšem někdy zřejmě záměrných. Například ve hře Zimní pohádka se část děje odehrává v „Čechách v pusté zemi u moře“.

Poslední roky života… Své poslední 3 hry napsal společně s Johnem Fletcherem. Všechen svůj majetek odkázal před svou smrtí své dceři. Později Shakespearův rod stejně zanikl. Shakespeare je pohřben před oltářem v kostele "Holy Trinity Church„.

Jedna z tragédií W. Shakespeara ______ .   1) Věnoval se také …. 2) Oženil se s ….Hathawayovou 3) Proč byla uzavřena londýnská divadla ? 4) Díky jakým překladům získala jeho díla slávu? 5) Poslední 3 roky spolupracoval s Johnem …. 6) Psal převážně ….