Jaroslav Seifert (23.9.1901-10.1.1986)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jaroslav SEIFERT
Advertisements

Vítězslav Nezval (1900 – 1958).
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Představitel skupiny lumírovců
Nikola Šuhaj loupežník
Srovnávací a vědomostní test
Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty. Jaroslav Seifert Život, dílo, citáty.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_08.
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.7
Portréty literárních osobností světové literatury.
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Nepila Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Karel Čapek.
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Jan Drda Český jazyk 6. ročník ZŠ
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
VV VY_32_INOVACE_55_NE.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
JULES VERNE
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
JAROSLAV SEIFERT Mgr. Michal Oblouk
spisovatel, překladatel, básník, tvůrce aforismů
Jaroslav Seifert
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Mgr. Marie Havránková JAROSLAV SEIFERT Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U Vlastenectví a národní tradice.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Literatura – Jaroslav.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Jaroslav Seifert Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Jan Neruda Open Presentation.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_45_Jaroslav Seifert
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kultura v předválečném Československu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Spisovatelé dětské literatury
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
VY_12_INOVACE_Jir_I_10 Jaroslav Seifert
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
Česká meziválečná poezie
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
JAROSLAV SEIFERT MRÁZ TOMÁŠ. JAROSLAV SEIFERT Jaroslav Seifert (23. září 1901 Žižkov, Rakousko-Uhersko – 10. ledna 1986 Praha, ČSSR) byl český básník,
Transkript prezentace:

Jaroslav Seifert (23.9.1901-10.1.1986)

1.   2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Vylušti křížovku a vyjde ti, kde se spisovatel narodil 1)Hlavní město Francie? 2)Táta Cipíska? 3)_________Foglar 4)2.stupeň od slova hladký 5)báseň s tragickým koncem 6)vojevůdce,Trocnov,husité 7)doplň křestní jméno spisovatele__________Boccaccio 8)hlubinná vyvřelá hornina,skládá se z křemene,živce a slídy 9)Nejslavnější dílo K.J.Erbena 10)Chemický vzorec vody 11)od roku 1918 do roku 1948 proběhla 30.letá_______

Jeho život český básník, spisovatel, novinář a překladatel. Spoluzakladatel poetismu. Nositel Nobelovy ceny za literaturu .Byl mluvčím spolku Devětsil.Podepsal Chartu 77 Studoval na několika gymnáziích. Jeho první básnická sbírka byla vydána v roce 1921, v tomto roce též vstoupil do Komunistické strany Československa,poté byl však vyloučen Pracoval jako redaktor mnoha novin a časopisů Rudé Právo,Rovnost,Sršatec, Reflektor,Nová scéna

Kde zemřel? Jaroslav Seifert umírá 10.1. v Praze počátkem roku 1986 státní pohřeb v Rudolfinu ministerstvo vnitra z příprav pohřbu vyloučilo jeho rodinu místem posledního spočinutí Jaroslava Seiferta jsou Kralupy nad Vltavou,odtud pocházeli jeho prarodiče z matčiny strany

Díla Šel malíř chudě do světa Zhasněte světla Chlapec a hvězdy Světlem oděná Maminka Všecky krásy světa Halleyova kometa Kamenný most Slavík zpívá špatně Píseň o Viktorce Morový sloup Deštník z Piccadilly Býti básníkem

Ale to není pravé jeho poslání. Práce s textem-Chrlič Dobrodruh liknavý usedl na břehu a vlně vypráví marnost svých příběhů; vždyť je to jedině hrst větru na dlani, zmar perel ve víně, strach z neumírání. Ale to není pravé jeho poslání. Když kohout kokrhá a rosa zazebe, květ růže otrhá, hovoře pro sebe: jak je to surové, rvát růži ubohou, plátky jsou růžové jak nehty u nohou.

Otázky a úkoly: 1)Vyhledej v ukázce přídavná jména a urči u nich kategorie 2)Jaké ovoce se objevuje v textu? 3)Vyber si z ukázky 2 podstatná jména a vytvoř s nimi věty 4)Napiš antonymum ke slovům:chudých,slyšet,více,zašlých 5)Urči mluvnické kategorie u slova dělník 6)Jaký druh rýmu autor použil? 7)Napiš 2 příbuzná slova ke slovu pochod