Římská rodina Michaela Psíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_RODINNÉ.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření16.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Rodina v obraze dějin Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Rodina 6. ročník.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Manželství Občanský a společenskovědní základ
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Přelom chápání rodiny Vít Jirků.
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
Starověký Řím.
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Zdánlivé a neplatné manželství
Milana Reichlová. 1) nový občanský zákoník 2) obecný záměr změn v dědickém právu 3) dědicové 4) zřeknutí se dědického práva 5) vzdání se dědictví 6) vydědění.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
OTCOVSTVÍ základní rodinněprávní status. © Zdeňka Králíčková, 2007.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,6_02_RODINA.
RODINNÉ VZTAHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_01_RODINNÉ VZTAHY Téma: OBČANSKÁ.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Manželství.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Práva a povinnosti mezi manželi
Veřejnoprávní smlouvy
Cyril a Metoděj biografie.
Rodina, náhradní rodinná péče
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
MANŽELSTVÍ.
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Křížovka – opakování, manželství
Rodina jako sociální skupina
Název projektu: Moderní škola
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Zdánlivé a neplatné manželství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
19. září Manželství, rodina.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Rodinné právo – vybrané otázky
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Rodinné právo – vybrané otázky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Transkript prezentace:

Římská rodina Michaela Psíková

CHÁPÁNÍ RODINY Rodina – instituce ustanovená právně na základě citových vazeb. Byla jednotkou hospodářskou, náboženskou a sociální. Tvořil ji otec, matka, děti, manželky synů, ale i otroci a klienti. V širším pojetí považovali Římané za členy rodiny i zesnulé a domácí bůžky, Láry a Penaty.

PATER FAMILIAS Otec rodiny – pod jeho moc spadaly nejen děti (liberi), ale i manželka (uxor). Také rozhodoval o osudu zeťů, snach a vnoučat. Po smrti otce rodiny se rozdělila na několik větví podle počtu dědiců. Pravomoc nad svobodnými sourozenci a matkou převzal nejstarší syn.

PATRIA POTESTAS V nejstarších dobách to byla absolutní moc otce nad životem a smrtí jednotlivých členů rodiny. Měl moc případně nechat popravit i vlastní děti, pokud by se dopustily těžkého zločinu. Také bezprostředně po porodu uznal či neuznal dítě za vlastní. Neuznané dítě bylo odloženo na ulici a odsouzeno tak ke smrti, nebo k otroctví.

ZÁNIK OTCOVSKÉ MOCI Nejčastěji zanikala smrtí. Důvodem zániku byla i ztráta občanství otce nebo syna. Dále zanikla nad synem, pokud se stal Jupiterovým knězem, a nad dcerou, která se stala Vestálkou. Také zanikla dobrovolným prohlášením syna za samostatného. Adopcí, kterou syn přešel do moci otce jiné rodiny.

DŮVODY OSLABENÍ VLIVU OTCE Emancipace synů a manželky. Tento proces souvisel s rostoucím majetkem jednotlivých rodin a s rostoucí kariérou mladších členů rodiny. Stav, kdy otec byl jediným vlastníkem majetku, byl tak neudržitelný. Zákonem byl potřebný majetek stanoven i synům již za otcova života.

CLIENTES Klienti byli považováni za součást rodiny. Byli pod přímou ochranou donátora. Každé ráno přicházeli do atria domu, kde se svěřovali s problémy a žádali od donátora radu. Chudým klientům poskytoval pomoc in natura – v podobě jídla či finančních prostředků na jeden den pro celou jeho rodinu. Za tuto pomoc ho klient volil do úřadů.

OTROCI Ačkoli Římané nazývali otroky mluvícími věcmi, považovali je za součást rodiny. Otroci se dělili do dvou skupin: familia rustica – ti pracovali na venkovských statcích familia urbana – ti byli zaměstnáni ve městech Nejlepší postavení měli vzdělaní otroci, kteří působili jako učitelé dětí v rodinách. Velmi často si získali přízeň otce rodiny a byli propouštěni na svobodu.

SVATBY CONFARREATIO – náboženský úkon spojený se slavnostní obětí v chrámu Jova Kapitolského. COEMPTIO – symbolické zakoupení manželky. SINE MANU – žena žila rok v domě svého muže, a tak bylo manželství považováno za platné.

ROZVOD Jednalo se o právní zánik manželství. Ve starších dobách musel rozvod povolit rodinný soud. DIFFARREACE – smuteční obřad s obětí Jovovi. REMANCIPACE – zpětný obrazný prodej ženy. Sňatek uzavření formou sine manu byl zrušen formou: divortium – dohoda obou stran repudium – vypovězení manželství pouze jednou stranou. Každá z obou stran mohla uzavřít nový sňatek, ženy však až po 10 měsících, aby nebyla pochybnost otcovství u případného potomka.

JMÉNA ŘÍMSKÝCH OBČANŮ Jména se u římských občanů skládala ze tří částí a určovala tak i příslušnost k rodině. PRAENOMEN – jméno osobní. Římané měli omezený repertoár jmen, proto v psaných textech je uváděli jen v podobě iniciály. Toto jméno měli jen muži, prvorozený syn dědil jméno po otci. Tímto jménem oslovovali otroci svého pána.

NOMEN – jméno rodové. Bylo totožné pro všechny, kteří odvozovali svůj původ od stejných předků. Formálně tato část jména měla podobu přídavného jména. Také mělo význam pro zařazení do společenské hierarchie a to buď do patricijských, nebo plebejských rodů.

COGNOMEN – určitá forma příjmení. Ve starších dobách nahrazovalo osobní jméno, později se stalo označením větve určitého rodu. Ve jméně jich mohlo být více a mohlo se jednat i o určitou přezdívku na základě typických charakterových či fyzických vlastností jedince.

KONTROLNÍ OTÁZKY K DANÉMU TÉMATU Jak Římané chápali pojem rodina? Co znamenají pojmy divortium, cognomen, patria potestas? Jaké znáte způsoby uzavření manželství? Jaké postavení zaujímali klienti v římské společnosti?

POUŽITÁ LITERATURA: Encyklopedie antiky. 2. vyd. Praha: Academia, 1974, 741 s. LIBERATI, A., M., BOURBON, F.:. Starověký Řím,. 2. vyd. Praha: Academia, 1974, 741 s