USA Mgr. Michal Oblouk REALISMUS. MARK TWAIN (1835 – 1910) - americký spisovatel, novinář a humorista - vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens - vyrůstal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
USA.  mluvčí americké „zlaté mládeže“  generace „jazzového věku“  v USA stoupá životní úroveň, lidé se stěhují do měst, jsou bohatší Povídky jazzového.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jack LONDON ( ) Volání divočiny
Digitalizace výuky Příjemce
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
Americký realismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Realistický román.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
NĚMECKO POLSKO SEVERSKÉ LITERATURY USA SLOVENSKO Mgr. Michal Oblouk
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
ANGLIE Mgr. Michal Oblouk
Portréty literárních osobností světové literatury.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_50_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Guy de Maupassant
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Mark Twain životopis, romány,
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Máte-li v sobě prostou krásu a nic jiného, máte asi to nejlepší, co Bůh stvořil. ( )
Jack London Americký spisovatel.
Dobrodružná literatura
Marie Majerová 9. ročník.
Válka Severu proti Jihu
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 6.ročník III
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení realismu v USA Ročník / obor.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
VY_32_INOVACE_12_Literatura 19. století Kritický realismus
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
Co možná nevíte aneb 5 zajímavých faktů ze světa literatury
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Přehled zahraničních dětských spisovatelů a jejich díla
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mark Twain.
Spisovatelé a ilustrátoři
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Božena Němcová (1820 – 1862).
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Literatura 19. století Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Daniel Defoe životopis anglického.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Kritický realismus - úvod
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Transkript prezentace:

USA Mgr. Michal Oblouk REALISMUS

MARK TWAIN (1835 – 1910) - americký spisovatel, novinář a humorista - vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens - vyrůstal v městě Hannibal v Missouri, které mu později poskytlo předobraz pro dějiště jeho nejznámějších knih - vyučil se tiskařem, pracoval také jako sazeč a novinář - v letech 1857–1861 pracoval jako kormidelník na řece Mississippi - třikrát navštívil Evropu (r i Mariánské Lázně) - byl ženatý, měl 3 dcery (přežila ho jen jedna) - svým psaním si vydělal značné množství peněz, ale hodně zase ztratil investicemi, především do nových vynálezů a technologií, prodělal peníze také ve svém nakladatelství - přátelil se s Nikolou Teslou a strávil mnoho času v jeho laboratoři - zemřel na infarkt

TWAINOVO DÍLO DOBRODRUŽSTVÍ TOMA SAWYERA, DOBRODRUŽSTVÍ HUCKLEBERRYHO FINNA – romány s dětskými postavami, vzpomínková próza, humoristický a satirický pohled na soudobou Ameriku PRINC A CHUĎAS – povídka na principu dvojnictví (záměna tuláka s následníkem anglického trůnu) YANKEE Z CONNECTICUTU NA DVOŘE KRÁLE ARTUŠE – satirický fantastický román, hlavním hrdinou a vypravěčem je Američan Hank Morgan, který je neznámými silami přenesen ke hradu Warwick v roce 528, zde se setkává s králem Artušem a jeho družinou, díky svým znalostem technologie 19. století se prosadí jako konkurence čaroděje Merlina, stane se panem Šéfem a zavádí do středověké společnosti výdobytky kapitalismu 19. století, jeho soupeření s Merlinem nakonec vyústí v bitvu, v níž sice Artušovy rytíře zničí, ale sám je Merlinem odeslán zpět do 19. století

JACK LONDON (1876 – 1916) - americký prozaik a publicista - vlastním jménem John Griffith Chaney - od mládí žil dobrodružný život – námořník, zlatokop, člen pobřežní rybářské hlídky, pirátský lovec ústřic, procestoval USA jako tulák - v době zlaté horečky se vydal na Aljašku, kde sice nezbohatl, ale později využil zkušeností ze severu ve svých povídkách a knihách - studium na univerzitě nedokončil - byl členem socialistické strany a odborů, stal se válečným zpravodajem v rusko-japonské válce - díky psaní zbohatl, koupil si jachtu, vydal se na cestu kolem světa, žil na svém ranči v Kalifornii - celý život bojoval s alkoholismem (poprvé se opil v pěti letech a od puberty se opíjel pravidelně) - měl nemocná játra a ledviny, proti bolestem užíval morfium (zemřel nešťastnou náhodou na předávkování)

LONDONOVO DÍLO Volání divočiny – jeho nejčtenější román, děj se odehrává koncem 19. století v kanadské provincii Yukon během zlaté horečky na Klondiku a hlavním hrdinou je domestikovaný pes jménem Buck Bílý tesák – román se odehrává na konci 19. století během zlaté horečky na americkém severozápadě, v dnešním kanadském teritoriu Yukon a americkém státě Aljaška, z divokého vlka stává domestikovaný pes, převážná část knihy je napsána z pohledu Bílého tesáka nebo ostatních vlků a psů Mořský vlk – román o brutálním kapitánu Larsenovi Martin Eden – román s autobiografickými rysy o těžkých začátcích spisovatele

HARRIET BEECHER STOWEOVÁ (1811 – 1896) -americká spisovatelka a abolicionistka -pocházela z rodiny, ve které byla zakořeněná puritánská tradice a odpor k otrokářství -velkou část svého života prožila na rozhraní severních a jižních částí Ameriky, takže všechna její díla namířená proti otrokářství vycházejí ze skutečnosti -svou spisovatelskou kariérou a veřejným vystupováním se aktivně podílela na změně společenských poměrů tehdejší doby -dílo: CHALOUPKA STRÝČKA TOMA - melodramatický román, hrdinové – strýček Tom, teta Chloe, George Harris a jeho žena Eliza – reprezentují černošský lid utlačovaný bílými otrokáři, kniha zachycuje krutost otrokářského systému a velkou měrou přispěla ke zrušení otroctví

LOUISA MAY ALCOTTOVÁ (1832 – 1888) -americká spisovatelka -její otec byl učitelem a žil v duchu transcendentalismu - r zakládá komunitu lidí, žili zde podle zákonů přírody, po sedmi měsících se komunita rozpadla, ale upevnila vztahy mezi rodinou a významnými filosofy a spisovateli, kteří se stali rodinnými přáteli a spolu s otcem učiteli Louisy - pod jejich vlivem přijala názory proti otroctví a za feminismus -pracovala jako učitelka, švadlena, guvernantka, domácí pomocnice a spisovatelka, v americké občanské válce jako ošetřovatelka -v pozdějším životě se stala obránkyní sufražetek -zemřela na otravu rtutí nebo lupus -dílo: MALÉ ŽENY – novela, autobiografické vyprávění jejího dětství se sestrami

DALŠÍ PŘEDSTAVITELÉ STEPHEN CRANE (1871 – 1900) - americký romanopisec, povídkář, básník a novinář HENRY JAMES (1843 – 1916) - americký spisovatel a kritik

ZDROJE era era %C3%A1le_Artu%C5%A1e %C3%A1le_Artu%C5%A1e