Metody zjišťování výživové spotřeby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Domácí produkt
Advertisements

Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Název Stravovací zvyklosti
„EU peníze středním školám“
DOTAZOVÁNÍ v rámci kvantitativních i kvalitativních výzkumů
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
SUROVINY 3. ročník oboru Cukrář, Pekař třída CP3 153, Ing
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hodnocení expozice.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jak chápeme kalkulační systém
Skupinové interview (Focus group)
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Případová studie Seminář 2014.
Zdravé stravování KC3.
Struktura bakalářské práce
Stravovací služby Realizace a formy rychlého občerstvení
Nutriční poradenství.
Aplikovaná statistika 2.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
PREZENTUJÍCÍ Olga Johanidesová Vyhodnocení úkolu hlavního hygienika ČR „Monitoring nabídky stravování v základních školách“ (podklady MZ ČR)
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
KVALITA STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ ZÁKLADNÍ ŠKOLY BUDKOV A JÍDELNĚ DĚTSKÉHO DOMOVA BUDKOV DAGMAR VEVERKOVÁ VEDOUCÍ PRÁCE – RNDR. JANA KREJSOVÁ
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Spotřeba domácností z environmentální perspektivy Zuzana Krautová Proměny životního způsobu a jeho environmentálních souvislostí.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Didaktické prostředky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
NutričnĚ - EPIDEMIOLOGICKÁ problematika dětského stravování specifika STRAVOVÁNÍ DĚTÍ Z HLEDISKA vlivu na JEJICH zdraví, MOŽNOSTI HODNOCENÍ Pro obor Nutriční.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
PESTROST STRAVY.
5-denní jídelníček.
Statistické srovnávání
Metody zjišťování výživové spotřeby
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Statistika a výpočetní technika
Časová disagregace emisí
Transkript prezentace:

Metody zjišťování výživové spotřeby Výživová spotřeba Metody zjišťování výživové spotřeby

Výživová spotřeba Množství zkonzumovaných potravin a nápoj Měřena kvantitativně, kvalitativně, frekvenčně či individuálně Význam zjišťování výživové spotřeby – výživová šetření Mapování příjmu živin Hodnocení výživy obyvatel Studie k plánování výživy a k nutriční politice státu Adekvátnost příjmu u jednotlivých populačních skupin Zjišťování vztahu zdraví a výživy – hodnocení výživového stavu Hodnocení účinnosti výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů Odhad příjmu cizorodých látek ……..

Metody hodnocení výživové spotřeby Globální spotřeba potravin Individuální spotřeba potravin

Globální spotřeba potravin Poskytuje informace o celkové výživové situaci Prognózy v oblasti dovozu, vývozu a prodeje potravin Metody závislé na charakteru stravování a výživy jednotlivých socioekonomických, národnostních či etnických skupin obyvatel Základ pro výpočet globální spotřeby Šetření v domácnostech Tržní spotřeba potravin + naturální spotřeba + počet obyvatel + hrubá zemědělská produkce Výsledek – průměrné množství zkonzumovaných potravin na 1 obyvatele za jednotku času

Naturální spotřeba Inventurní metoda Metoda rodinných účtů záznam výchozího a konečného stavu všech potravin za dané období (týden), sledování hmotnosti všech potravin v domácnosti + nově přinesené potraviny Metoda rodinných účtů Evidence každodenních finančních výdajů za potraviny v dané rodině Metoda rodinných záznamů Sledování potravin a jejich množství zkonzumované členy domácnosti za určité období

Celostátní bilance potravin Zdroje Zemědělská a průmyslová výroba Dovoz potravin Obchodní zásoby Další zdroje (např. potravinová pomoc) Spotřeba těchto zdrojů Prodej, ztráty, vývoz Výrobní spotřeba Samozásobení Zásoby v obchodech, ve veřejném stravování Zdroje – spotřeba = spotřební bilance na celostátní úrovni

Individuální spotřeba potravin Hodnotí výživovou spotřebu přímo u jednotlivých osob Metody Záznamové Anamnestické

Záznamové metody Záznam pomocí vážení Před každým jídlem zvážit porci Po jídle zvážit zbytky Údaje zaznamenat do protokolu s názvem potraviny či jídla Před šetřením – podrobné seznámení dotazovaného a podrobné naplánování šetření Šetření by mělo odhalovat běžnou stravu dle výživových zvyklostí Nevýhoda: konzumace balených potravin o známé hmotnosti pro usnadnění, změna spotřeby Záznam lze provádět výzkumníkem x rušivý element Vhodné pro krátkodobé studie na malém počtu lidí

Časový rozvrh studie 3-6 týdnů před – připravit teoreticky plán studie, instruovat spolupracovníky, nachystat pomůcky, připravit náhodný výběr subjektů 1 týden před - domluvit se subjekty na kontaktu 1 den před – navštívit vyšetřované osoby, vysvětli význam studie, předvést metodu vážení a záznamu 1.den šetření – navštívit a zkontrolovat subjekty Další dny – kontrola záznamu a vážení Poslední den - kontrola záznamů a poděkování Seznámit subjekty s výsledky

Záznamové metody Záznam odhadem Poučit osobu o odhadu velikosti porcí Velikosti – dle běžných mír používaných v domácnosti (hrnek, naběračka, lžíce….) Barevné atlasy pro odhad velikosti porce Vyšetřující – kvantifikuje používané míry Ochotnější spolupráce než předchozí technika Nevýhoda: výsledky nelze porovnat s předešlou metodou Vhodné pro 7 denní (3denní) sledování Vhodná metoda pro déletrvající sledování (dle motivace vyšetřovaného)

Záznamové metody Záznam s pomocí vážení druhou osobou Osoby méně gramotné Často se používá v rozvojových zemích Vyšetřující navštěvuje subjekt těsně před konzumací jídla a sám zváží potraviny a zaznamená údaje

Záznamové metody Záznam spojený s přímou chemickou analýzou Pokud chybí údaje v nutričních tabulkách pro některé nutrienty (např. vláknina, selen….) či pro stanovení chemických škodlivin Používá se metoda zdvojených porcí Alikvotní porce se odevzdá vyšetřovanému pro analýzu Nemusí se odevzdávat vzorky průmyslově vyráběných nápojů a vod použitá pro přípravu např. kávy Vše co se zkonzumuje se musí zaznamenat Vhodné pro krátkodobé studie na malém počtu lidí

Anamnestické metody 24-hodinový recall Retrospektivní metoda závislá na paměti a výbavnosti zkoumané osoby 1, 3, 7 denní recall Provedení záznamu – osobní kontakt, telefonický kontakt Nevhodné pro děti mladší 7 let a dospělé nad 75 let Doporučený postup: Neupozorňovat sledovanou osobu kdy se budeme dotazovat (změny stravov. návyků) Řízený rozhovor s klientem Pokud má studie zjištění reprezentativní výž. spotřeby – 7 denní recall u různých lidí Rozhovor: 1. fáze - nespecifikovat potraviny (Chléb) a používat neutrální otázky(Co jste jedl, kdy jste jedl, co potom) 2. fáze – kvalitativní upřesnění (chléb s máslem) 3. fáze – kvantitativní upřesnění (1 krajíc chleba) Pomůcky – atlasy s barevnými fotografiemi 4. fáze – připomenutí běžně konzumovaných potravin

Anamnestické metody Metoda rychlého hodnocení výživy pomocí potravinových skupin 24 hod. recall lze použít k hodnocení výživy převodem na potravinové skupiny Množství potravin je převedeno na porce a zařazeno do jednotlivých skupin pyramidy Hodnocení výživy za pomoci nutričního skóre WHO – 10 otázek které jsou bodově ohodnoceny

Anamnestické metody FFQ – food frequency questionary Výživová frekvence Odhad četnosti konzumace vybraných poživatin (+ odhad jeho množství) Zahrnuje celý sortiment či výběr určitých potravin Sledované osoby se rozřadí do skupin dle frekvence konzumace (malý, střední a velký konzument) určitých potravin či skupin potravin Písemně či rozhovorem - záznam do předtištěného formuláře Náročnější metoda Obsah dotazníku je závislý na cíli studie (např. úpravy pokrmů, četnosti přívodu určité složky v potravě) Výhoda: eliminace špatně vybraných dní

Anamnestické metody Výživové zvyklosti (diet history, výživová anamnéza) Informace o minulém období – výživová spotřeba, charakter stravování, frekvence příjmu určitých potravin Období 6 m – 1 rok Záznam obsahuje: celkový příjem potravin, charakter stravování – obvyklá skladba jídelníčku, zvyklosti, kombinace pokrmů, záznam kvantity porcí, způsoby úpravy pokrmů Nevhodné pro děti mladší 14ti let a osob nad 80 let Nevýhoda: Zahrnuje běžné stravovací a výživové zvyklosti, odchylky bagatelizuje Sledované osoby zkreslují svoji spotřebu i zvyklosti dle ročního období

Hodnocení výživových zvyklostí (dle Fialy, 1998) Porovnání výživových zvyklostí s výživovými doporučeními dle potravinové pyramidy Hodnocení častosti příjmu jednotlivých denních jídel dle potr. skupin (cereálie, ovoce, zelenina, mléko, maso, ostatní) Postup: Stanovení obvyklé velikosti porcí s typickými porcemi Zjišťování častosti konzumace skupin Výsledek: PC vyhodnocení – numerické i grafické + skóre tuku, vlákniny

Převedení dat o potravinách na hodnoty živin Chemická analýza Přepočet dle tabulek (aktuální a vždy stejné) Strmiska, F a kol., 1988 – Poživatinové tabulky I – potravinové suroviny Strmiska, F. a kol., 1992 – Poživatinové tabulky II – potravinárské výrobky Holland, B. a kol., 1994 – The composition of Foods Perlín, C. a kol., 1993 – Potravinové tabulky, část druhá - chemické složení a energetický obsah poživatin v hodnotách „jak snědeno“ Perlín, C. akol., 1992 - Potravinové tabulky, část první - chemické složení a energetický obsah poživatin v hodnotách jedlého podílu PC vyhodnocení Nutrimaster Nutridan Jednohubka …..

Nejčastější zdroje chyb při výživových šetřeních Špatně vybraná metoda Chyby při interpretaci Tabulky s obsahem živin Chyby při kódování Chybný druh či skupina potravin Sezónní variace Chybná frekvence Výpadek paměti Chyby v odhadu množství Chyby v přepisu Nevhodné tabulky či PC program