Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soli nad zlato.
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Halové prvky Halogeny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Významné soli Mgr. Helena Roubalová
Halogenidy.
Kyseliny a zásady.
SÍRANY.
Neutralizace.
SOLI RZ
UHLIČITANY.
SOLI.
Ch_012_Uhličitan vápenatý
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
CHEMIE 9. ROČNÍK VÝSKYT A VYUŽITÍ SOLÍ
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
VY_32_INOVACE_CH.8.12 – SOLI- prezentace
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SOLI Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.3/20
PŘÍPRAVA SOLÍ SOLI JE MOŽNO PŘIPRAVIT SEDMI ZPŮSOBY, např.
18.1 Výskyt, použití a vlastnosti vybraných solí
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
HALOGENIDY.
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Ch_005_Hydroxid vápenatý
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Teorie Výskyt Využití Sádrovec Baryt Odkazy
Vlastnosti látek Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Hydroxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ZŠ Benešov,Jiráskova 888 CHEMIE 9. ročník
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Využití solí Chemie 9. třída.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Neživá příroda Nerosty a horniny.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli a jejich chemické vlastnosti
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zásady.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Soli.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Transkript prezentace:

Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

Soli Vznikají při neutralizaci Neutralizace: kyselina + hydroxid sůl + voda Například: kyselina chlorovodíková + hydroxid sodný chlorid sodný + voda Jsou to většinou krystalické látky Příklady solí: chlorid sodný, uhličitan sodný, uhličitan vápenatý, síran měďnatý

Chlorid sodný Bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě Použití: jako kuchyňská sůl, důležitá při přípravě potravy Výroba chlóru a hydroxidu sodného V zimě údržba komunikací – díky chloridu sodnému roztává sníh rychleji

Uhličitan sodný Bílá krystalická látka rozpustná ve vodě Použití: Výroba skla a mýdla Změkčování vody při praní prádla

Uhličitan vápenatý Bílá pevná látka nerozpustná ve vodě V přírodě jako minerál vápenec Použití: Výroba páleného vápna Stavební a sochařský kámen

Síran měďnatý Modrá, pevná, ve vodě rozpustná látka S vodou v podobě modré skalice Použití: Roztok pro nátěr dřeva proti hnilobě Postřik rostlin proti škůdcům Bezvodý síran měďnatý Modrá skalice

Shrnutí Jakým procesem vznikají soli? Jakou sůl najdeme v kuchyni? Jaká sůl je ve vodě nerozpustná? Jaká sůl se používá ke změkčování vody? Která sůl se vyskytuje běžně v přírodě jako vápenec? Které soli se také říká modrá skalice?

https://upload. wikimedia https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/93/Chlorid_sodn%C3%BD.JPG/160px-Chlorid_sodn%C3%BD.JPG https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b0/Traktor_im_Winterdiensteinsatz.JPG/170px-Traktor_im_Winterdiensteinsatz.JPG https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/Uhli%C4%8Ditan_v%C3%A1penat%C3%BD.JPG/250px-Uhli%C4%8Ditan_v%C3%A1penat%C3%BD.JPG https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Svat%C3%BD_Jan_pod_Skalou%2C_sk%C3%A1la.jpg/283px-Svat%C3%BD_Jan_pod_Skalou%2C_sk%C3%A1la.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f1/Copper_sulfate_anhydrous.jpg/165px-Copper_sulfate_anhydrous.jpg https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e7/S%C3%ADran_m%C4%9B%C4%8Fnat%C3%BD.jpg/280px-S%C3%ADran_m%C4%9B%C4%8Fnat%C3%BD.jpg