Hlavní činnost - pojem Činnost, pro kterou má podnik živnostenské oprávnění, nebo je v OR zapsána jako předmět podnikání, nebo byla pro tuto činnost zřízena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technická obsluha výroby
Advertisements

Nauka o podniku Seminář 6..
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Technická dokumentace
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Projektování výrobních procesů
Tato prezentace byla vytvořena
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Výroba Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Úvod do podnikových financí
Semestrální práce z předmětu Projektový management
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Příprava výrobního procesu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
Tato prezentace byla vytvořena
KVALITA VÝROBY UČEBNICE STR hodina.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
TECHNOLOGICKÁ STRUKTURA, JEJÍ PARAMETRY A ZNÁZORNĚNÍ
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Produkt.
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Nauka o podniku Seminář.
MARKETING.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Jak chápeme kalkulační systém
Rozdílové metody řízení hospodárnosti Normová metoda
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Autor: Ing.Holenda Jiří
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Úvod do podnikových financí
Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
NAUKA O PODNIKU I Hmotný investiční majetek a materiál jako výrobní faktory.
Naklady a jejich členění
Kalkulace - učitel.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výroba. Výroba Výrobní proces zahrnuje všechny činnosti, které vedou k hotovému výrobku.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Výrobní činnost CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_MARKETING.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Transkript prezentace:

Hlavní činnost - pojem Činnost, pro kterou má podnik živnostenské oprávnění, nebo je v OR zapsána jako předmět podnikání, nebo byla pro tuto činnost zřízena státním orgánem výroba obchod (vnitřní x zahraniční) služby (doprava, opravy, ubytování, stravování… veřejná správa (např. organizační složky státu, neziskové organizace)

Výroba a její příprava- zásadní význam - Má rozhodující vliv na konkurenční schopnost produktů podniku a tím i na dosahování žádoucích ekonomických efektů (tržby, zisk) Zde se rozhoduje o: - skladbě sortimentu - tj. výrobní program - užitných vlastnostech výrobků - technická podstata - výrobních nákladech – THN, kalkulace

Členění výroby (dle používané techniky a vyráběného množství ) OBECNĚ: Řemeslným způsobem: založena na ruční práci. Používá se nástrojů a jednoduchých víceúčelových strojů. Pracovníci musí mít širokou kvalifikaci, protože dělají různé práce. Produkuje se malé množství. Výroba se uskutečňuje v malých organizačních jednotkách, které mají převážně povahu živností provozovaných fyzickými osobami. Průmyslovým způsobem: větší dělba práce. Část pracovníků může mít užší kvalifikaci. Výroba se uskutečňuje v organizačních jednotkách různé velikosti, které mají nejčastěji právní formu obchodních společností Podle toho existují 3 typy výroby:

1. Kusová výroba - malé množství zpravidla složitých výrobků - drobní podnikatelé: truhlář, švadlena vždy široký sortiment + výrobky určité výrobní řady - specifické ( liší se velikostí, provedením -např. velká rypadla, jeřáby, zařízení pro válcovny, stavba lodí) – vyrábějí se ojediněle = výroba má charakter zakázky - Výrobky jsou originály – na zakázku - Ve firmě jsou převážně víceúčelové stroje - malá specializace zaměstnanců, různé druhy prací – dle objednávky časový průběh výroby je nepravidelný – závisí na zákaznících příprava výroby není tak podrobná, ale je častá, na každý výrobek jiný Výrobní náklady jsou poměrně vysoké, ceny vysoké Př.:

2. Sériová výroba menší počet druhů ve větším množství Výroba stejného výrobku se určitou dobu opakuje = série (výrobky mají stejné znaky) člení se na malosériovou (má znaky výroby kusové) a velkosériovou (např. výroba automobilů, praček) použití technicky dokonalých, specializovaných strojů (automatů) – vyplatí se – bude se vyrábět celá série Pracovníci obsluhy strojů - nižší kvalifikace opraváři a seřizovači - velmi vysoká Časový průběh výroby je pravidelný Příprava výroby je velmi podrobná, neopakuje se tak často, nebo jen dílčí změny podle odlišných sérií Náklady i ceny jsou nižší – spousta N se rozpočítává na velký počet výrobků Př.:

3. Hromadná výroba Velké množství stejných výrobků (např. výroba piva, benzinu, pracích prášků, těžba uhlí) V rámci výrobku malý počet druhů (variant) – uhlí, dřevo, kámen, písek Vysoká opakovanost, krátký výrobní cyklus Jednoduchá příprava výroby, neprovádí se často – výrobek se nemění Zaměstnává i ZC s nízkou kvalifikací (neplatí u technických ZC) Výkonné specializované jednoúčelové stroje – výrobní linky Vysoká produktivita práce, nízké N na jednotku, nízké ceny Nejlépe využíván DLM, OM má největší rychlost obratu Př.:

Dle významu ve výrobním programu podniku: základní výroba - výkony určené k prodeji, podle výrobního programu V jejím rámci můžeme rozlišit A) hlavní výrobu: produkuje výrobky, pro které byl podnik zřízen (např. výroba obkládaček v podniku Rako Rakovník), B) vedlejší výrobu: produkty se stávají součástí výrobků hlavní výroby (např. výroba obalů), výroba náhradních dílů k výrobkům hlavní výroby a jiné vedlejší výrobky (např. sláma při výrobě obilí, dehet a koks při výrobě plynu z uhlí), C) doplňkovou výrobu: většinou zpracovává výrobní odpad nebo zajišťuje lepší využití výrobní kapacity (např. výroba izolačních desek z pilin v podniku na zpracování dřeva, výroba forem ve vlastní nástrojárně i pro jiné podniky), 2. přidruženou výrobu: vyrábí výrobky jiného výrobního oboru (např. výroba razítek v zemědělském podniku);

Dělení výr. procesu dle výrobních (výstupních) činitelů 1. hlavní výrobní proces- výsledkem je výrobek  na výrobku musí pracovat dělník 2. pomocný výrobní proces  aby výroba probíhala plynule, musí zde být nějací pomocní pracovníci, kteří pomohou zajistit hlavní výrobní proces př. skladníci 3. obslužné výrobní procesy - procesy před vlastní výrobou a po výrobě; př.: technická kontrola, expedice, administrativa

Výrobní procesy podle účasti PS pracovní - nejdůležitější. Může se jednat o: práci ruční (např. balení košil do sáčků a krabic), práci mechanizovanou (např. sešívání rukávu pomocí šicího stroje) automatizovanou (ovládání plnicí linky a dohled nad jejím chodem v mlékárně); 2. přírodní vyskytuje se pouze někdy (např. kynutí těsta, chladnutí chleba, schnutí barvy, zrání obilí 3. chemické: = chemická reakce pod kontrolou člověka 4. automatické Složky výrobního procesu: operace (např. nastřihání určitého dílu látky na šaty ) ta se skládá z úkonů (vyndání nůžek ze zásuvky) a ten z jednotlivých pohybů (uchopení zásuvky)

ORGANIZACE VÝROBY V PODNIKU 1/ Příprava výroby 2/ Plánování výroby 3/ Vlastní výrobní proces 4/ Kontrola výroby

(Příprava) _Výrobní program = souhrn všech výrobků, které podnik vyrábí - je proměnlivý  mění se požadavky zákazníků - trhu  musí reagovat na vývoj vědecko-technického pokroku - konkurence  podnik musí reagovat na svoji ekonomickou situaci – efektivnost výroby změna programu = inovace výroby

Výrobní program - obsah Pro potřeby podniku druhová skladba výroby objem výroby + časové rozčlenění technické parametry výrobku - UV ekonomické parametry - THN, kalkulace, ceny organizační a časové plány – operativní plány odbytový plán – podle objednávek a KS 2. Pro okolí podniku katalogy, prospekty, nabídkové listy, ceníky Obsah je upravován a reaguje na změněné podmínky Podkladem je marketingový výzkum trhu a objednávky a smlouvy s odběrateli

Příprava výroby 1.Technická příprava Konstrukční - návrh nového výrobku (tvary, rozměry, UV, fce), nákresy, parametry, technické výkresy,… - představuje práci – architektů, projektantů, vývojářů, techniků - výsledkem – PROTOTYP ===TECHNICKÝ VÝKRES Konstrukční rozpiska (kusovník) Ostatní – pokyny pro obsluhu, údržbu, propagační materiály pro veřejnost,.. Podklady: - vychází z výzkumu na trhu (požadavky odběratelů), známých technologií, požadavků trhu, možností výroby, bezp., hygien. a ekolog. požadavků

b) Technologická - zpracovat celkový postup výroby, najít vhodné technologie , určit stroje, ZC, materiály, obaly,.. - práce technologů + spolupráce s ekonomy (plán, odbyt, marketing) - výsledkem – výroba prototypu v podnikových podmínkách + nultá ověřovací série dokumenty: postupové listy, soupisy nakupovaných součástek a polotovarů, dílenské rozpisky montážní postupy ostatní (stanovení THN, soupis nářadí, návod pro spotřebitele) Podklady: z konstrukční přípravy – výrobní výkresy, výrobní možnosti a kvalifikace pracovníků, bezpečnostní, hygien. a ekologické předpisy

2. Ekonomická příprava – zpracovat novou výrobu ve finančních ukazatelích, zjistit efektivnost výroby Cílem: a) stanovit THN NSM, výkonové a kapacitní normy --- metoda rozborová – výpočtem a průzkumem (měření) --- metoda sumární – souhrnně b) spočítat náklady, kalkulace, cena výrobku

3. Organizační příprava – napojení na sklady, dopravu – zajistit plynulou výrobu, časovou návaznost, umístění strojů, prostorovou návaznost – napojení na sklady, dopravu - jednoduchá a přehledná, umožňující kontrolu Technologické uspořádání –pro kusovou a sériovou - seskupování stejných n. podobných strojů do 1 dílny --- každá dílna jinak zaměřená + dobrá organizace práce, lze řešit nepřítomnost ZC - nutné přesuny mezi dílnami Předmětné uspořádání – pro hromadnou (v. linka) - seskupování strojů podle technologického postupu – dílna = několik strojů pro 1 předmět (výrobek) + nejsou přesuny, nižší náklady i rizika - nelze měnit výrobní program, složitější organizace

Ekonomická příprava – tvorba THN THN – upravují spotřebu základních výrobních faktorů (Technické normy – udávají technické parametry výrobku – rozměry, tvar, váhu, chemické složení,…) Druhy THN a) majetku – norma spotřeby materiálu, nářadí, energie, normy zásob, odpisová norma, kapacitní normy b) práce – výkonové normy , normy obsluhy

Norma spotřeby materiálu Závisí na mnoha faktorech – druh výrobku, způsobu výroby, kvalitě materiálu, kvalifikaci zaměstnanců, stavu DLM,.. Skládá se: 1. Užitečná spotřeba – materiál, který zůstává součástí nového výrobku 2. Technologický odpad – není součástí vzniklého výrobku – odřezky, odstřižky, piliny,… Lze ho i dále využít – vratný odpad, obecně se snažíme ho minimalizovat 3. Ztráty – úbytek materiálu, kt. je přirozenou vlastností, některých surovin – norma přirozeného úbytku

Výkonová norma Pracovní čas: a) normovatelný – zahrnovaný do VN Druhy: 1. norma času 2. norma množství Pracovní čas: a) normovatelný – zahrnovaný do VN b) ztrátový – do VN se nezahrnuje Normovatelný čas obsahuje: 1. čas práce – ZC vykonává fyzickou n. duševní práci 2. přestávky podmíněně nutné – vyplývají z technologie výroby – ZC čeká až se naplní dávka do obalu 3. přestávky obecně nutné – vyplývají ze zákona – souvisí s biologickými potřebami člověka, po 4 hod práce n. sloučení do 30 min 1x denně n. jiné rozložení

Normovatelný čas se může vztahovat: K jednotce výkonu (výrobku) = jednotkový čas např. čas na rozříznutí dřevěné desky 2. K výrobní dávce = dávkový čas např. po ukončení 1 série, upravení a nastavení soustruhu na zpracování nové série výrobků, výměna náplně,… 3. K pracovní směně = směnový čas např. čas pro přípravu celé směny – zapnutí stroje, pročištění, úklid před začátkem další směny, výměna ZC mezi směnami,..

Ztrátový čas Snažíme se ho minimalizovat – ovlivňuje objem vyrobených výrobků, snažíme se mu vyhýbat Osobní ztráty – vycházejí z nedisciplinovanosti ZC – nedodržuje čas přestávek, pozdní příchody, předčasné odchody,.. 2. Organizační ztráty – špatná organizace práce z pozice firmy – ZC čeká na přísun materiálu 3. Způsobené vyšší mocí – nelze ovlivnit ani ze strany ZC ani ZL – např. prší – traktorista nemůže pracovat na poli, výpadek el. E – stroj nefunguje,..

Organizační příprava – výrobní linky Výrobní linka = pracoviště na sebe navazují podle technologického postupu a umožňují proudovou výrobu Druhy: 1. Nesynchronizované – a) jednopředmětné b) vícepředmětné 2. Synchronizované – a) jednopředmětné Synchronizace =časová sladěnost – umožňuje lepší využití pracovního času Pracovní takt linky – časový úsek, po kt. se táž operace opakuje Synchronizace linky = počet pracovních taktů jednotlivých pracovišť se blíží taktu celé linky, tj. ztráty jsou do 10 %

Kontrola plnění plánu a sortimentu Příprava výroby končí zahájením běžné výroby výrobku === následně musí probíhat neustálá kontrola – zaměřuje se na jakost výrobku a z ekonomického hlediska na plnění plánu a sortimentu: Plnění plánu = skutečnost : plán. výroba * 100 Započitatelná produkce = vyrobené množství, které se skutečně vyrobilo, ale pouze do výše plánu – co se vyrobilo nad plán, to se nepočítá: Př. Plán = 200 ks Skutečnost = 450 ks Započitatelná produkce = 200 ks

Započitatelná produkce Př. Započitatelná produkce – doplňte tabulku a zkontrolujte plněná plánu a plnění sortimentu: Výrobek Plán Skutečnost Započitatelná produkce A 2 000 2 500 B 5 000 7 000 C 8 000 Celkem

4. Kontrola množství + jakost mnohé firmy: osvědčení (certifikát) kvality podle evropských norem ISO řady 9000 = systém norem (týká se i servisu, způsobů prodeje, řízení podniku, výstupní kontroly…) Audit – z pohledu UCE a financování Často podmínka grantů, žádostí o úvěr,…

Základní druhy technické kontroly v průběhu výroby, tzv. mezioperační Po každé operaci se především kontroluje každá první vyrobená součást, díl, aby se zabránilo pokračovat ve vadné práci; po skončení výroby hotového výrobku. Má zabránit prodeji vadných výrobků a případným reklamacím. Výrobky, které vyhovují příslušným technickým normám se na základě odváděcího výkazu zpravidla předávají do skladu hotových výrobků. Vadné výrobky se označují jako zmetky. Jde-li vadu odstranit, zpravidla se výrobek opraví. Pokud ji zavinil pracovník, za opravu mu nepřísluší odměna. Tzv. zmetky neopravitelné se vyřazují.

Doklady o pohybu zásob výrobků: příjem hotových výrobků na sklad odváděcí výkaz (výkaz o dokončených a odvedených výkonech) skladní karta úbytek výrobků ze skladu expediční příkaz (příkaz k vyskladnění; obdoba výdejky) ocenění výrobků je to zásoba vlastní výroby  oceňujeme ve vlastních nákladech výrobky prodáváme v prodejní ceně