TRÉNINKOVÝ PLÁN A REGENERACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 04_ Lidé a čas Kalendář (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Trénink atletických skoků
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI 2012
DIDAKTIKA ATLETIKY I.stupeň ZŠ
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Funkční testy sportovců
LIDÉ A ČAS KALENDÁŘNÍ ROK.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Podzimní a zimní měsíce
Základní škola a Mateřská škola Chlebičov DUM 57. Březen 2012 Jarní a letní měsíce.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
R EGENERACE VE SPORTU Anna Vagenknechtová, RVS, 2009.
TJ SOKOL BRNO ŽIDENICE Gajdošova 18/22 Brno - Židenice
Akrobatická gymnastika
Roční období Název školy:
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
R EGENERACE : JÍZDA V BOULÍCH Vypracovala: Kylarová Lenka,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
Koordinačně estetické disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
Regenerace ve sportu seminář 1
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
5. lekce.
FYZIOLOGIE BADMINTONU
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
GYMNASTIKA. CO TO JE GYMNASTIKA ? Gymnastika je soubor tělesných cvičení, jehož cílem je všestranný rozvoj lidského těla a udržení zdatnosti a celkově.
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
SYNCHRONIZOVANÉ PLAVÁNÍ Regenerace ve sportu Tereza Hrbáčová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Kalendář Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Tréninkový plán a regenerace.  Tenis je jak pro muže tak pro ženy, hrají se dvouhry i čtyřhry  4 povrchy: tráva, tvrdý (beton), antuka,  Při tenise.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Zimní spánek Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): 05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve čtvrtém.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_07_Vědomostní soutěž TÉMA.
U6, U7 (2x týdně trénink cca min) PO - pohybová cvičení, technické dovednosti – HČJ PA - hry malých forem (1/1,2/2,1/2,2/1) U8,U9 (3x týdně trénink.
Regenerace ve sportu Seminární práce Lucie Viznerová.
Třídní učitelé: 1.O (osmileté studium) – Mgr. Jan Palkovič 1. S (šestileté studium) - Mgr. Václava Šnokhousová (čtyřleté studium) - Mgr. Ilona Nová.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
jen pro vnitřní potřebu
Regenerace ve sportu FUTSAL Vypracovala:Michala Klašková UČO:
Vypracovala: Karolína Novotná 3. roč., obor RVS
DUM I. / 10. měsíce Bc. Zdeněk Klíma.
ROČNÍ OBDOBÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Autor: Mgr. Radana Marelová
Regenerace ve sportu fotbal
Rychlostní disciplíny - kraul Tereza Kousalová
KALENDÁŘ.
Krasobruslení Jméno: Veronika Vrtělová UČO: Obor: RVS/T
S heslem roku: Dohnat a předehnat Ameriku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Předmět: prvouka Ročník: 2. Tematický celek: Čas 2.část
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
ROČNÍ OBDOBÍ - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Fyziologie tělesné zátěže
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

TRÉNINKOVÝ PLÁN A REGENERACE MODERNÍ GYMNASTIKA TRÉNINKOVÝ PLÁN A REGENERACE

CHARAKTERISTIKA Moderní gymnastika je ženský sport, který kombinuje prvky baletu, gymnastiky, divadelního tance a akrobacie to jak s náčiním tak bez něj. Náčiním se rozumí míč, obruč, kužele, stuhy a švihadlo. V poslední době začínají do těchto disciplín pronikat i muži. Vrcholnou soutěží moderní gymnastiky jsou Olympijské hry a Mistrovství světa v moderní gymnastice. Hodnocení je v tomto sportu předmětem řady sporů, protože se v něm odrážejí subjektivní názory porotce, který tak ovlivňuje soutěž.

Funkční a metabolická charakteristika Délka sestav odpovídá krátkodobé vytrvalosti cca do 2 min (sólo 1,5min, skupina 2,5min) Převládá neoxidativní způsob krytí energetického metabolismu a tvorba kyseliny mléčné (La 5-6mmol/l) Dýchání je zrychlené, se zátěží se zvyšuje dechová frekvence, dechový objem Srdeční frekvence stoupá a tím i systolický tlak, srdeční frekvence dosahuje přes 180tepů/min Jedná se o dynamickou zátěž

Somatotyp Ekto - mesomorfní typ postava by měla být vyšší, štíhlejší, tělesná hmotnost nižší, delší končetiny, nižší procento tukové složky dostatečné zastoupení rychlých vláken má výrazný vliv na výkon (dolní končetiny) Důležité: koordinační schopnosti, orientace v prostoru, aktivní pohyblivost a silové schopnosti (statické i dynamické), kloubní flexibilita

Roční tréninkový plán Letní sezóna Příprava na závody jednotlivkyň Přípravné období (leden, únor, březen) Hlavní období (duben, květen, červen) Přechodné období (červenec, srpen) Zimní sezóna Příprava na pódiovky Přípravné období (srpen, září) Hlavní období (říjen, listopad) Přechodné období (prosinec)

ROČNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN PŘÍPRAVNÉ OBDOBÍ leden, únor, březen, srpen, září Období průpravné, pracuje se na rozsahu pohybu, koordinaci, technice s náčiním, zkoušejí se nové prvky, skládají se sestavy a nacvičují se Občas dochází ke změně pravidel, takže se vše popřípadě musí pozměnit dle nových pravidel

ROČNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN HLAVNÍ OBDOBÍ - duben, květen, červen, říjen, listopad Dochází k největší tréninkové přípravě, probíhají závody V tomto období probíhají tréninky 2xdenně (ráno, odpoledne) Většinou končí největším závodem dle věku gymnastek (MR, ME, MS)

ROČNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN PŘECHODNÉ OBDOBÍ - červenec, srpen, prosinec Dochází k relaxaci, aby si tělo odpočinulo a připravilo se na další zátěž Chodí se na tréninky, ale nacvičují se pouze exhibice na poslední trénink

ROČNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN Soustředění Spojuje se pohybová aktivita v tělocvičně s pobytem v přírodě, kde jsou na čerstvém vzduchu Využívají se různé hry na rozvoj orientace Provádění testů pomocí her na zjištění , jak na tom gymnastky jsou pohybově Obecné testy: běh na 50m, autový hod plným míčem, skok daleký snožmo z místa - V období svátků se konají soustředění, kde se trénují sestavy hodinově dle věku, gymnastky vyššího věku až 7 hodin s přestávkami Další soustředění se konají poslední dva týdny o letních prázdninách, které se považují jak za relaxační, tak i průpravné období, kdy se vymýšlí do sestav zajímavé prvky a občas se skládají i pódiovky Netrénuje se v období Vánoc

TÝDENNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN v přípravném období 30.1. – 4. 2. Pondělí Trénink 60min – rozcvička, 60 min. házečky, sestavy – kužele Regenerace 10min. na konci tréninku – strečink Celkový čas tréninku 120min. + 10min. regenerace

TÝDENNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN v přípravném období Středa Trénink 30min. - rozcvička, 30min. – házečky,60min. – sestava kužele + manipulace, švihadlo Regenerace 5min. na konci tréninku – strečink Celkový čas tréninku 135min. + 5min. regenerace

TÝDENNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN v přípravném období Pátek Trénink 120min. – rozcvička + výdrže + točky, 60min. – kužele Regenerace 5min. na konci tréninku – strečink Celkový čas tréninku 180min. + 5min. regenerace

TÝDENNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN v přípravném období Sobota Trénink 30min. – rozcvička, 120min. – doskládání sestavy na švihadlo • Regenerace 20min. Celkový čas tréninku 150min.

SOUHRN TÝDENNÍHO TRÉNINKU Celkový čas tréninku 585 minut = 9 hodin 35min. • Celkový čas regenerace 20 minut • Počet dnů tréninku 4 dny • Na konci tohoto týdne již vytvořeny 2 sestavy

TÝDENNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN v hlavním období 10. 4. – 15. 4. Středa Trénink 60min. – rozcvička, 60min. – sestavy, 30min. – otáčky + manipulace + posilování Regenerace 5min. na konci tréninku – strečink Celkový čas tréninku 150min. + 5min. regenerace

TÝDENNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN v hlavním období Čtvrtek Trénink 60min. – rozcvička, 60min. – házečky, 60min. – balet, 60min. - prvky + posilování, 120min. – sestavy Regenerace 5min. na konci tréninku – strečink Celkový čas tréninku 360min. + 5min. regenerace

TÝDENNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN v hlavním období Pátek Trénink 60min. – rozcvička, 60min. – házečky, 60min. – balet, 60min. - manipulace + posilování, 120min. – sestavy Regenerace 5min. na konci tréninku – strečink Celkový čas tréninku 360min. + 5min. regenerace

TÝDENNÍ TRÉNINKOVÝ PLÁN v hlavním období Sobota Trénink 60min. – rozcvička, 30min. – házečky, 60min. – kontrolní závod Regenerace Tento den žádná nebyla Celkový čas tréninku 150min.

SOUHRN TÝDENNÍHO TRÉNINKU Celkový čas tréninku 1020 minut = 17 hodin • Celkový čas regenerace 15minut • Počet dnů tréninku 4 dny Týden po tomto náročném týdnu se konal Jarní pohár 22. 4. a 13. 5. se konalo MČR

REGENERACE Pouze několik minut týdně strečink Jinou regeneraci neprovádí Jediná regenerace na soustředěních a odpočinek v období letních prázdnin a Vánoc

KOMENTÁŘ Regenerace je naprosto nedostačující a nevyhovující Měl by být na regeneraci brán větší ohled Důležitá jsou kompenzační cvičení, protože dochází k přetěžování kloubních spojení, krční a bederní páteře a svalů dolních končetin Vhodnou aktivní regeneraci by bylo plavání, míčové hry (kolektivní hry), pasivní regenerací masáže, vířivka