POČASÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proudění vzduchu v atmosféře
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
III/2 Meteorologie Potřebné pomůcky Sešit, učebnice, pero
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
METEOROLOGIE Název a adresa školy
Podnebné oblasti v České republice
POČASÍ = STAV ATMOSFÉRY V URČITÉM OKAMŽIKU NA URČITÉM MÍSTĚ DO VÝŠKY 15 km Meteorologie = věda o počasí.
POČASÍ Meteorologie = věda o počasí
ATMOSFÉRA Podnebí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ENERGIÍ NABITÁ ATMOSFÉRA
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Meteorologická stanice na Milešovce naměřila rychlost větru 25 m/s. Pan učitel vyvolal Pavla aby přepočítal tuto rychlost na km/ h Dokážete ji taky přepočítat?
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
POČASÍ.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Počasí.
PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Lesy mírného pásu Obr. 1 – Listnatý les
Puzzle – jehličnaté stromy
Výškové stupně rostlinstva
Atmosféra – vzdušný obal Země
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Podnebí.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ATMOSFÉRA Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
01.12 Práce s meteorologickou stanicí Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Planety sluneční soustavy
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
METEOROLOGICKÉ PŘÍSTROJE
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Atmosféra Vzdušný obal Země.
Atmosféra Země a její složení
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Soutěž RISK HydrosféraAtmosféra Autorem materiálu a všech jeho částí je, není-li uvedeno jinak, Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Všeobecná cirkulace atmosféry
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
Témata: Všeobecná cirkulace atmosféry Místní větry
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Název učebního materiálu
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
ATMOSFÉRA.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Transkript prezentace:

POČASÍ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co je to počasí? Počasí označuje okamžitý stav atmosféry a jeho krátkodobý vývoj. Studiem počasí se zabývá meteorologie. Mezi základní měřitelné meteorologické prvky patří:

1. Sluneční záření je hlavním zdrojem energie pro fyzikální děje v atmosféře skládá se z ultrafialového, viditelného a infračerveného záření měří se intenzita záření a délka slunečního svitu – pomocí heliografu

2. Teplota vzduchu v meteorologii se udávaná teplota měří ve výšce 2 m nad povrchem měří se teploměrem

Průměrná denní teplota Vypočítá se z naměřených teplot v 7h, ve 14 h a 21 h, přičemž teplota naměřená ve 21 h se započítává dvakrát. Např.: 5 + 13 + 3 + 3 = 24 : 4 = 6 Průměrná denní teplota je 6 °C. 7 h 5 °C 14 h 13 °C 21 h 3 °C

3. Vlhkost vzduchu vyjadřuje množství vodních par v atmosféře měří se vlhkoměrem vodní pára se do atmosféry dostává vypařováním vody a dýcháním rostlin

vlhkost závisí na teplotě (s rostoucí teplotou se voda více vypařuje a vlhkost tím stoupá) rosný bod – teplota, při níž je vzduch nasycen vodními parami a začíná kondenzace (= kapalnění – změna skupenství, při které se plyn mění na kapalinu)

4. Tlak vzduchu hmotnost vzduchového sloupce od místa měření až po horní okraj atmosféry měří se tlakoměrem (barometrem) tlak se mění v závislosti na teplotě a nadmořské výšce (hodnota tlaku je nevětší na zemském povrchu a s rostoucí výškou klesá)

Tlaková výše anticyklóna místa s vyšším tlakem vzduchu než je v jejich okolí jejich výskyt je obvykle spojen s jasným počasím

Tlaková níže cyklóna místo s nižším tlakem vzduchu než je v jeho okolí

5. Rychlost větru k měření rychlosti větru se používá anemometr

Beaufortova stupnice síly větru Stupeň Vítr Rychlost (km/h) Projevy bezvětří < 1 Kouř stoupá kolmo vzhůru 1 vánek 1 – 5 Směr větru se pozná podle pohybu kouře 2 větřík 6 -11 Listy stromů šelestí 3 slabý vítr 12 -19 Listy i větvičky se trvale pohybují 4 mírný vítr 20 – 28 Zdvihá se prach 5 čerstvý vítr 29 – 39 Listnaté keře se začínají hýbat 6 silný vítr 40 – 49 Používání deštníku není lehké 7 mírný vichr 50 – 61 Nesnadná chůze proti větru, celé stromy se pohybují 8 čerstvý vichr 62 – 74 Ulamují se větve 9 silný vichr 75 – 88 Vítr strhává komíny, tašky ze střech 10 plný vichr 89 -102 Vyvracejí se stromy, škody na obydlí 11 vichřice 103 – 114 Rozsáhlá pustošení 12 – 17 orkán >117 Ničivé účinky (odnáší střechy)

6. Srážky kapalné – déšť, mrholení pevné – sníh, ledové krupky, kroupy smíšené – mrznoucí mrholení, zmrzlý déšť množství srážek se měří srážkoměrem

ke vzniku srážek je nutná přítomnost kondenzačních jader (prachové částice, ionty solí), které na sebe váží vodu

7. Oblačnost vyjadřuje stupeň pokrytí oblohy mraky oblaka vznikají nahromaděním vodních kapek nebo ledových krystalů rozlišujeme 10 základní druhů oblaků: např. cirrus

cirrocumulus cumulonimbus

Vliv oběhu Země kolem Slunce na počasí oběh Země kolem Slunce a sklon zemské osy jsou příčinou denních i sezónních změn v množství slunečního záření, které vyvolává pravidelné změny teploty v atmosféře některé části Země jsou nakloněny ke Slunci a jiné jsou zase odvráceny, což způsobuje rozdíly v délce dne (u rovníku je celoročně 12 hodin světlo a jediné roční období, u pólů je polární den, polární noc)

v mírných zeměpisných šířkách se vlivem oběhu Země střídají 4 roční období – jaro, léto, podzim a zima (v době letního slunovratu Slunce vystupuje nejvýše nad obzor a intenzita záření je nejvyšší)

Předpověď počasí Předpověď je prognóza počasí, založená na využití poznatků o fyzikálních zákonitostech. Počasí je definováno mnoha faktory (hlavně atmosférickým tlakem, vlhkostí, teplotou a větry). K předpovědi počasí je třeba tyto faktory sledovat. Nicméně povaha atmosféry a neúplné chápání přírodních procesů znamenají, že předpovědi nejsou zcela přesné a neomylné.

K předpovědi počasí se využívají i meteorologické družice K předpovědi počasí se využívají i meteorologické družice. Jsou to umělá kosmická tělesa, která slouží k získávání dat o stavu atmosféry Země, ke sběru a přenosu dat z bojů a jiných málo dostupných míst.

Pro zjednodušenou předpověď počasí se používá několik symbolů. Znáš je Pro zjednodušenou předpověď počasí se používá několik symbolů. Znáš je? Víš, co který z nich znamená?

Zapište do sešitu svoji předpověď zítřejšího počasí (teplota, srážky, vítr)… … a příště si řekneme, jak jste byli úspěšní.

Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-23-013] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-23-013]. dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.wikipedia.org/. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heliograf.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:20050501_1315_2558-Bimetall-Zeigerthermometer.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haar-Hygrometer.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barometr-celkovy_pohled.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anemometer.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Standard_rain_Guage.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cirrusclouds-Georgia-Oct1st.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cirrocumulus_20040830.jp http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gewitterwolke_superzelle.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GOES_8_Spac0255.jpg Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-23-03]. Dostupné pod licencí Public Domain – na http://www.public-domain-photos.com/. http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/signs_and_symbols/weather/cloudy01-7279.htm http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/signs_and_symbols/weather/rain-7298.htm http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/signs_and_symbols/weather/snowstorm-7300.htm http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/signs_and_symbols/weather/storm-7302.htm http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/signs_and_symbols/weather/sun01-7303.htm http://www.public-domain-photos.com/free-cliparts/signs_and_symbols/weather/w_cloud-7308.htm