Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ"— Transkript prezentace:

1 OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno

2 Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Ing. Eva Khorelová Název: VY_32_INOVACE_13_Z6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Zeměpis 6. ročník, Oběh vzduchu v atmosféře Anotace: Prezentace, sloužící k vysvětlení procesů, které způsobují cirkulaci vzduchu v atmosféře, pojmů monzuny, pasáty, tlaková výše a níže, obsahuje zápis do sešitů. Datum dokončení:

3 Vysvětlivky k práci: hledej na mapě určeno k zápisu do sešitů vysvětli

4 Tlak vzduchu – atmosférický tlak
nejvyšší je při hladině moře s rostoucí nadmořskou výškou klesá, hůře se okysličuje krev teplý vzduch stoupá vzhůru, proto se snižuje tlak vzduchu a vzniká oblast tlakové níže – N oblast rovníku, 60°s.š. a j.š. studený vzduch je těžký, klesá dolů a vytváří oblast vyššího tlaku – V 30°s.š. a j.š., póly Otevřete ve vyhřáté místnosti okno a sledujte pohyb studeného vzduchu dovnitř a teplého ven. Proč je vám chladno nejdříve na nohy?

5 Tlak vzduchu je důležitý pro předpověď počasí
Anticyklóna je tlaková výše, často přináší pěkné počasí Cyklóna je tlaková níže, často přináší oblačnost, srážky Pokud vaše domácí meteostanice měří tlak vzduchu, zapisujte jeho hodnoty v následujících třech dnech. Tlaková níže Tlaková výše Usuario House, [cit ]. dostupné pod licenci Creative Commons na www:

6 Oběh vzduchu v atmosféře
vyvolán rozdílem v ohřívání vzduchu teplý vzduch stoupá vzhůru (tlaková níže) studený se tlačí na jeho místo při povrchu Země (tlaková výše) ovlivňuje jej rotace Země a nerovnosti zemského povrchu spolu s pohybem vody v oceánech vyrovnává teplotní rozdíly V následujícím odkazu si prohlédněte pohyb oblačnosti nad Zemí a s pomocí atlasu tyto děje vysvětlete.

7 Globální cirkulace vzduchu v atmosféře
Porovnejte údaje v tomto grafu s vaší mapou atmosféry. NASA, [cit ]. dostupné pod licenci Creative Commons na www:

8 Pasáty Pravidelné větry vznikající v oblasti rovníku.
Vanou z oblastí vysokého tlaku v subtropických oblastech do oblasti nízkého tlaku nad rovníkem. Pasáty převážně vanou ze severovýchodu na severní polokouli a z jihovýchodu na jižní polokouli.

9 Vzduch unášený pasáty klesá v oblasti obratníků suchý, proto se zde často vyskytují pouště
JV KVDP, [cit ]. Dostupné na www:

10 Ověřte si v atlase, zda Sahara leží v oblasti vysokého
či nízkého tlaku vzduchu NASA, [cit ]. dostupné na www:

11 Monzun v JV Asii v létě je pevnina teplejší oproti vodě Indického oceánu teplý vzduch nad pevninou stoupá a vytváří oblast tlakové níže nad pevninu pak proudí chladný těžší vzduch z oceánu vodní páry v tomto oceánském vzduchu kondenzují a nastanou vydatné deště v zimě (od října do května) je pevnina chladnější než oceán nad pevninou vzniká tlaková výše monzun vane z nitra kontinentu k moři, je sucho

12 V létě přináší monzun do Indie velkou oblačnost
a srážky Sunnyoraish, [cit ]. dostupné na www:

13 Postup monzunových dešťů od června
do srpna na Indickém subkontinentu Nad Himálajem je v létě oblast tlakové níže, kam se tlačí vlhký vzduch z oceánu. V zimě se situace otočí. Saravask, [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www:

14 Studená fronta – studený vzduch se tlačí pod teplý, který stoupá vzhůru a vytlačuje vzhůru oblačnost
Flying, [cit ]. dostupné na www:

15 Teplá fronta – studený vzduch je stlačován teplým, srážky v mracích kondenzují, prší
Mouagip, [cit ]. dostupné pod licenci Creative Commons na www:

16 Vysvětlete s pomocí tohoto obrázku co je teplá a co studená fronta a jaké přináší změny v počasí
Kokjeroen, [cit ]. dostupné pod licenci Creative Commons na www:

17 Oběh vzduchu v atmosféře
vyvolán rozdílem v teplotě a tlaku vzduchu, reliéfu a rotací Země spolu s pohybem vody v oceánech vyrovnává teplotní rozdíly teplý vzduch stoupá vzhůru, snižuje se tlak vzduchu a vzniká oblast tlakové níže – N, (rovník, 60°s.š. a j.š.) studený vzduch je těžký, klesá dolů, oblast tlakové výše – V, (30°s.š. a j.š., póly ) vzduch proudí z oblasti V do oblasti N pasáty vanou ze severovýchodu na severní polokouli a z jihovýchodu na jižní polokouli. monzuny – v létě na pevninu přinášejí srážky, v zimě z pevniny nad oceán, suché

18 POUŽITÉ ZDROJE INFORMACÍ
[cit ], dostupné pod licencí Creative Commons na www:


Stáhnout ppt "OBĚH VZDUCHU V ATMOSFÉRĚ"

Podobné prezentace


Reklamy Google