Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Var, sublimace a desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
CHLADÍCÍ STROJ.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Teplota Termodynamická (absolutní) teplota, T
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Změny skupenství látek
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Vypařování a kapalnění
Kapalnění Sublimace Desublimace
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Vypařování a kapalnění
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
FYZIKA Barbora Bartovská.
Látky mohou mít tři skupenství:
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Skupenské změny 2 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
KAPALNĚNÍ.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Interaktivní test na změny skupenství látek
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Změny skupenství látek
Tání a tuhnutí - početní úlohy
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
CHLADÍCÍ STROJ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová Martin Hovorka Kristýna Vlášková

Změny skupenství-druhy Taní a tuhnutí Vypařování Var a kondenzace Sublimace Diagram skupenství Zkapalňování plynů Chladící stroj Vlhkost vzduchu

Tání a tuhnutí Tuhnutí-je skupenská přeměna,při které se kapalina mění na pevnou látku. Vlastnosti-k tuhnutí dochází při ochlazení kapaliny na teplotu tuhnutí.Teplota tuhnutí je různá pro různé látky.Velikost teploty tuhnutí je pro krystalické látky stejná jako teplota tání.Teplo,které kapalina odevzdá při tuhnutí se nazývá skupenské teplo tuhnutí, jeho velikost je pro stejnou látku stejná jako skupenské teplo tání

Tuhnutí-obrázky

Tání a tuhnutí Tání-K tomu,aby pevná látka začal tát,je třeba jí zahřát na teplotu tání.Různé látky mají různou teplotu tání.K tomu,aby látka zahřátá na teplotu tání roztála,je třeba jí dodat skupenské teplo tání. Objem se obvykle při tání zvětšuje,teplota tání tedy s růstem tlaku stoupá

Tání-obrázky

Skupenské teplo tání Skupenské teplo tání je(celkové) teplo,které příjme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání.Teplo,které příjme 1 kilogram látka se nazývá měrné skupenské teplo tání

Vypařování Vypařování je skupenská přeměna,při které se kapalina mění na plyn pouze z povrchu(ne z celého objemu jako při varu).Kapalina při vypařování odebírá teplo z okolí.

Var a kondenzace Var- termodynamický děj,při kterém se z kapaliny tvoří pára za teploty,při níž se tlak syté páry rovná vnějšímu tlaku,kapalina se vypařuje v celém svém objemu . Kondenzace –termodynamický děj,při němž látka přechází z plynného skupenství na kapalné.Na kondenzaci je založen vznik rosy a absorpčních chladniček.

Var a kondenzace-obrázky

Sublimace Sublimace je skupenská přeměna,při které se pevná látka mění na plyn,aniž by došlo k tání pevné látky.Při sublimaci je napětí nasycených par nad pevnou fází vždy nižší než jejich napětí nad kapalnou fází. Sublimace se používá při čištění chemických látek

Diagram skupenství Slouží k zobrazení závislostí stavových veličin termodynamické soustavy.Obvykle se používají diagramy p-T (závislost tlaku p na teplotě T)

Zkapalňování plynů Přeměna plynů v kapalinu,zpravidla zvýšení tlaku a snížením teploty pod teplotu kritickou. Používá se např:k chlazení nízkošumových prvků

Chladící stroj Kompresor nasává páru chladiva o teplotě T0,při němž může pára být zkapalněna vodním chlazením a vytlačit ji do kondersátoru.

Vlhkost vzduchu Vlhkost je základní vlastností vzduchu.Vlhkost vzduchu udává,jaké množství vody v plynném stavu,obsahuje dané množství suchého vzduchu.Z pohledu meteorologie a klimatologie má množství vodních par zásadní význam,protože je od něho odvíjeno počasí a podnebí

Vlhkost vzduchu