Multikulturní výchova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
Vymezení a pojetí sociální práce
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Interkulturním vzděláváním a prožitkem k toleranci
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Národnostní menšiny a etnika
MIGRACE.
KULTURA Jitka Nešněrová.
Studijní obor: Sociální činnost
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Společenské a hospodářské prostředí
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Hospodářský mechanismus
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Veřejnosprávní činnost
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Vzájemná poloha dvou kružnic
INTERKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Chudoba jako sociální problém
Hospodářské cykly ekonomiky
Model transkulturní péče
Základy psychologie – úvod
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Multikulturní výchova
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Migrace Z latinského migratio = stěhování změna sídliště přecházením z jednoho kraje do druhého (přesídlování, stěhování) Emigrant = dobrovolný nebo sociálně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Tolerance k národnostním menšinám
Mezilidské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka   Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Kultura Vladimír Velešík.
MIGRACE.
Mezilidské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Multikulturní výchova Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

V dnešní době se stále častěji setkávají lidé různých národů, ras a etnického založení. Setkáváme se s imigranty (přistěhovalci), azylanty (ti, kteří žádají o ochranu a utíkají ze své země) a s tím vznikajícími etnickými konflikty Proto je důležité zavedení multikulturní výchovy pro žáky základních a středních škol s cílem naučit se vzájemnému respektu a toleranci k novým kulturám a přispět tak k vzájemnému kulturnímu obohacování

Teoretický základ Etnologie – teoretické poznatky o etnických skupinách Kulturní antropologie – rozdíly mezi kulturními zvyklostmi různých národů Sociologie (etnosociologie) – poznatky o postavení národnostních menšin Etnolingvistika – vztahy mezi jazykem a národnostními menšinami Historická věda – ukazuje vznik a vztahy etnických a náboženských skupin

Funkce kultury Expresivní – je to životní styl patřící určité sociální skupině Kultura jako kolektivní vědomí – každá kultura obsahuje různé způsoby chování, předávání informací, normy jednání Integračně-diferencovaná funkce – sociální chování se předává z generace na generaci, díky své kultuře se sociální skupina integruje jako jeden celek a zároveň se odlišuje od ostatních sociálních skupin (diferencuje)

Komunikace mezi národnostními a etnickými kulturami (multikomunikace) Tolerance jednotlivých kultur – přijmout jiné národnosti jako rovnocenné Spolupráce založená na vzájemném poznávání – čím více poznáme jinou kulturu, tím lépe ji můžeme pochopit a eventuelně se s ní ztotožnit Neusilovat o potlačení kultury národnostní menšiny Spojení tolerance a spolupráce vede ke komunikaci mezi jednotlivými národnostními i etnickým kulturami

Význam sociální skupiny Sociální skupina je zprostředkovatelem působení makrosociálního prostředí Podílí se na dotváření sociálních rysů osobnosti Ovlivňuje výkon jedince Posiluje a uspokojuje důležité potřeby jedince Význam sounáležitosti (být mezi lidmi) Být akceptován Získat uznání a mít možnost seberealizace 6

Vlastnosti sociální skupiny Stabilita skupiny – skupina je stabilní v případě minimálních změn ve složení svých členů Integrace skupiny – projevuje se jednotnou činností Soudržnost (koheze) – znamená pevnost a stálost vztahů mezi členy a silný pocit sounáležitosti Atraktivnost skupiny – záleží na činnosti a cílech Stálost skupiny – soudržnost s vysokou mírou integrace

Velikost skupiny – podle počtu členů, aby mohlo dojít k vzájemné komunikaci „každého s každým“ Míra intimity skupiny – intimita ve skupině znamená existenci emotivních vztahů mezi členy Homogennost = stejnorodost ( př. homogenní = školní třída), heterogennost = nestejnorodost (př. heterogenní = věk dětí, pohlaví) Hodnotová orientace – jde o zaměření skupiny z hlediska hodnot, které uznávají a které vedou k dosažení cíle

Stupeň libosti – příjemné nebo nepříjemné prožívání vztahů uvnitř skupiny Míra kontroly – jak velký je význam používání pravidel a norem chování

Kulturní odlišnosti Kulturní odlišnosti = odlišnost jazyků, ras, etnik národů i náboženských předsudků Projevem kulturní odlišnosti je komunikace mezi lidmi, problém práce v týmu s rozdílným etnickým složením, uznávání různých hodnot, postoje, předsudky, výchovný styl v rodině, psychologický problém imigrantů zařadit se do nové společnosti

Princip sociálního smíru a solidarity Princip sociálního smíru – začíná ve škole výukou k toleranci k žákům z odlišného prostředí (cizí státní příslušníci, žáci z ekonomicky slabých rodin, různých etnik, azylanti) – je třeba jim pomáhat s osvojením jazyka, zohledňovat jejich jazykovou bariéru, odstraňovat předsudky a diskriminační prvky mezi spolužáky Solidarita = určitý stupeň dobrovolné shody, ochoty vzájemně si pomáhat, úspěchy a neúspěchy umět sdílet s ostatními dětmi, solidarita vede ke spravedlnosti Multikulturní vzdělávání podporuje u žáků zájem o svět, o spoluobčany různých etnik a vede žáky k přemýšlení o respektu a úctě k lidským odlišnostem

Úkoly Zamysli se, z jakého důvodu vznikla potřeba multikulturní výchovy? Co patří do teoretického základu multikulturní výchovy? Co je to kultura jako kolektivní vědomí? Proč považujeme spolupráci, toleranci a komunikaci mezi jednotlivými národnostními i etnickými kulturami za důležité? Jaké znáš vlastnosti sociální skupiny? Dokážeš respektovat názor žáka z jiné etnické skupiny ? Umíš najít příčinu a způsob řešení problému, který vznikl z kulturní odlišnosti spolužáka?

Literatura GULOVÁ, Lenka – ŠTĚPAŘOVÁ, Ema: Multikulturní výchova v teorii a praxi. Brno: MSD, spol. s r.o., 2004. ISBN 80-86633-14-4. ŠIŠKOVÁ, T.: Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha: Portál, s.r.o., 1998. ISBN. 80-7178-285-8. ADLER, A.: Psychologie dětí. Praha: Práh, 1995. DRÁBEK, Ivan.: Stručný úvod do etiky. Ostrava: Scholaforum, 1997. ISBN 80-86058-70-0. PRŮCHA, J: Multikulturní výchova. Praha: ISV, 2001. ISBN 80-85866-72-2. ŘEZÁČ, Jaroslav. Sociální psychologie. Brno: Paido, 1998. ISBN 80-85931-48-6