Seminář pracovní skupiny VIZE A ROZVOJ NS MAS ČR 21.10.2014 Háj ve Slezsku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Podpora zaměstnanosti na místní úrovni: sociální podnikání Příklady z Rakouska a Polska Praha
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Společenská odpovědnost organizací
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Informace ÚP ČR, Krajské pobočky v Ostravě. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji k
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Zkušenosti s fungováním sociálního podniku 3B sociální firma s.r.o.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Společensky odpovědné podnikání
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Seminář pracovní skupiny VIZE A ROZVOJ NS MAS ČR Háj ve Slezsku

Přeshraniční spolupráce ČR – SR – PL v sociálním podnikání

Ashoka 82 krajin Svaz evropských sociálních firem CEFEC V ČR: - Ashoka ČR - P 3 People, Planet, Profit, o.p.s. - TESEA Tematická síť pro sociální ekonomiku - Platforma sociálních firem - Klub sociálních podnikatelů - SINEC …

Sociální podnikání je činnost firem a komerčních společností, které vedle tvorby zisku usilují o dosažení sociálních cílů. wikipedia

Sociální firma má při svém podnikání za cíl zaměstnávat občany znevýhodněné na běžném pracovním trhu. wikipedia

Sociální podnik: (Dle názoru TRIANON) Subjekt s vysokým stupněm společenské odpovědnosti, Právnická osoba zaměstnávající nad % (?) osob ohrožených sociální exkluzí, Obsahem její ekonomické aktivity jsou převážně činnosti ve sféře služeb, Výsledky ekonomické aktivity – zisk využívá (např %) ke zkvalitnění života a práce všech svých zaměstnanců (zvyšování kompetencí, technické vybavení, mobilita, pomůcky, sport, kultura…)

!!! Sociální podnik: Daňová a finanční politika k těmto subjektům musí mít na zřeteli zvláštní poslání tohoto subjektu – kompenzovat znevýhodnění z důvodu charakteru skupiny zaměstnanců. Odlišit daňově pozici sociálního podniku od a.s., s.r.o.

Kdo jsou osoby znevýhodněné na trhu práce – ohrožené sociální exkluzí: Osoby zdravotně postižené (v produktivním věku ) Osoby dlouhodobě nezaměstnané Absolventi škol Osoby 50 + Osamělé ženy/matky Osoby propuštěné z vězení Osoby odlišující se národností a barvou pleti cca 30% populace

Sociální podnik v Polsku: Zákon č. 94 z definuje sociální podnik (SP), Zakladatelé 5 fyzických, nebo 2 právnické osoby, Max 50 členy (OZP, vyl. alkoholici, osoby po výkonu trestu, jinak společensky vyloučené osoby) Musí mít dozorčí radu, Valná hromada pod 15 členů.

Poslání sociálního podniku v Polsku : Kooperuje s CHD, NNO zaměstnávající OZP, Společenská reintegrace svých členů se ZP zejména v místě bydliště, Pracovní reintegrace členů – zprostředkování práce v místě bydliště, rekvalifikace a uplatnění na trhu práce, Dobrovolná společenská, osvětová a kulturní aktivizace členů.

Financování sociálního podniku Polsko: Osvobozen od poplatků, souvisejících s registraci u krajského soudu. ÚP po fungování více jak 24 měsíců. Zkušenosti-poznatky Trianon z Polska: Kultura (divadlo, scénky, tiskárny, už. předměty, kluby samostatnosti) Prádelny Ubytovací a obslužní služby, Reklamy,

Sociální podnik (SP)Slovensko: Zákon č. 5 z roku 2004 o službách zaměstnanosti, Novela zákona od Založit může – právnická/fyzická osoba, která: Má schválené postavení SP Ústredím práce, je evidována v registru, založena na dobu neurčitou, Zaměstnává min. 30 % zaměstnanců, kteří byli před přijetím znevýhodněnými uchazeči o práci, Poskytuje pomoc zaměstnancům kteří byli před přijetím znevýhodněnými uchazeči při uplatnění na otevřeném trhu, Min. 30 % fin. prostředků plynoucích z příjmu každoročně využije na tvorbu nových pracovních míst, nebo na zlepšení pracovních podmínek,

Novela zákona od Slovensko: Pokud zaměstnavatel (SP) přijme zaměstnance, který byl před přijetím znevýhodněný uchazeč o práci na plný úvazek je podpořen: Během 12 měsíců max. do výše 50 % z celkové ceny práce vypočítané z průměrné mzdy zaměstnance SR, Po uplynutí 12 měsíců v případě neumístění na otevřeném trhu práce max. 40 % celkové ceny práce vypočítané z průměrné mzdy zaměstnance SR na dalších 12 měsíců.

Zkušenosti-poznatky Trianon ze Slovenska: Pohostinství – ubytovací služby (kavárny, penziony) Zemědělství Masáže, kosmetika, kadeřnictví, Dispečink.

OS TRIANON nabízí municipalitám podnikatelským subjektům institucím :

-Informační servis pro zavádění systému společenské odpovědnosti (CSR) managementu firem a municipalit v příhraničním regionu ČR-SR-PR, - Studie „Model optimalizace náhradního plnění“ firem a institucí, - Integrační programy zaměřené na cílové skupiny studentů - praxi, seniorů - SIEK a OZP – inkluzi, -Zprostředkovaně firmám zabezpečíme poskytnutí praxe studentům, -Monitoring přístupnosti prostředí dle standardů EU, -Podíl na koncipování společných projektů nebo studií pro rozvoj partnerské spolupráce příhraniční oblastí ČR-PR-SR a možnost participace subjektů ( měst, obcí, vzdělávacích institucí, podnikatelských subjektů) V regionu Ostrava – Žilina – Katowice – Opole, - Vzájemnou medializaci a propagaci výsledků spolupráce.

Základní podmínky pro sociální podnikání: (podle OS Trianon) -Jasné a stabilní legislativní ukotvení, -Odborně zdatný tým manažerů (krizových) schopných komplexně řídit sociální podnik, -Oddané - loajální a flexibilní pracovníky ochotné zvyšovat své kompetence, -Jasnou vizi rozvoje, -Technické vybavení, zázemí a služby, -Stabilní program zakázek, -Spolehlivé partnery,

Role obce v sociálním podnikání - obec vyloučena ze SO:  - Spor – konflikt obce se skupinou občanů - protesty – petice,  - Nerealizuje náhradní plnění,  - Zjištěné korupční jednání v obci !  - Pokles počtu obyvatel ? Úbytek zemědělské půdy !  - Nemá, nebo neplní plán dlouhodobého rozvoje,  - Toleruje hazard !  - Má vyšší než …. % nezaměstnanost ?  - Neiniciuje potřebná opatření vůči vládě/parlamentu pro zlepšení  kvality života občanů,  - Nezabývá se přístupnosti prostředí pro všechny,  - Nezavádí a nepodporuje nové šetrné technologie,  - Neřeší účinně situaci OOSPO,  - Neprovádí nezávislý monitoring zájmů a potřeb občanů,  - Neaplikuje participativní rozpočet !  - Nižší než..…% účast ve volbách.  ….

Děkuji za pozornost Viliam Šuňal Tel: