Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požadavky na etiku v reklamě
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Úvod do Práva Jaromír Kožiak.
Autor prezentace (upravit v předloze) funkce autora (upravit v předloze) NADPIS PREZENTACE (upravit v předloze) Vytváření a posilování protikorupčního.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Předmět a prameny pracovního práva
Vymezení a pojetí sociální práce
Právo jako normativní systém
Etika v podnikání Business Ethics
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Politologie jako věda Politika moc
Problémy menšinových skupin II
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
Teorie Lawrence Kohlberga
6. Je dobro dáno povinností?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Právo Mgr. Blanka Chocová 2010/11.
Denisa Parkosová červen 2008
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
1 Profesní etika - PROFE Svatava Navrátilová klasifikovaný zápočet UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
Všeobecná deklarace lidských práv
Mravní výchova.
Morálka a mravnost Petr Machala.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Svoboda a autorita Petr Machala.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Etika v práci s lidmi.
Profesní etika JUDr. Maxim Tomoszek.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
FINANČNÍ PRÁVO charakteristika odvětví práva
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do správního práva trestního 1. Přednáška Lucia Madleňáková.
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Veřejnosprávní činnost
Norma, právo, forma zákonů
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Zápočtová práce ze SMV Základní okruhy pro zápočtovou práci ze SMV, 3.ročník bakalářského studijního oboru marketingová komunikace – zima 2014 Garant předmětu.
CHARAKTERISTIKA FINANČNÍHO PRÁVA
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Profesní etické kodexy
Profesní etické kodexy
Řízení a plánování kariéry
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_ZV_3_KRE_11_ZAKLADY_PRAVA.
Právo souhrn pravidel stanovených a vynutitelných státem organizuje a řídí lidské soužití.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
CSR = Etika + kultura + ?. Etika právnické osoby? Morálka – je to „co je“, resp. představuje společenskou instituci složenou z množiny standardů a principů.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Pravidla chování, právo a morálka
ČLOVĚK A PRÁVO Základní právní pojmy
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
(přednáška k předmětu Základy práva)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Radka Škulaviková
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Transkript prezentace:

Profese a etika Regulace a samoregulace

Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech soukromých, tak veřejných = hodnocení těchto voleb se děje zejména podle kritérií realizace dobra a spravedlnosti = problém je, že tyto pojmy jsou vykládány a interpretovány velmi variabilně

Předpoklady morálního hodnocení Jednání a chování Hodnotit chování lze za předpokladu -Individuální svobody -Svobodné vůle Akt vůle znamená možnost rozhodovat se dobrovolně, samostatně a v podmínkách, které tuto volbu umožňují Podmínky vnitřní a vnější

Profese Řemeslo (profesní dovednosti) Profesní etika rovina osobní rovina institucionální (firemní etický kodex, neziskovky - RPR, SOS) rovina společenská (veřejná, např. CSR) Vědomostní výbava všeobecná (ekonomie,filozofie, kultura) speciální (mj. znalosti médií, marketing. komunikací, kreativních dovedností)

Profesní etika a kultura (étos) obecně = soubor pravidel a norem, které popisují, jak mají z etického hlediska jednat zástupci určitého povolání = etika normativní n. preskriptivní (deontologická) = vychází ze specifik povolání a formuluje pravidla jednání, povinnosti, příp. pracovní postupy, které reflektují podstatu činností, typických pro tuto profesi profesní kodex=hierarchicky uspořádaný soubor profesních norem, konkretizuje a upřesňuje obecnější společenské normy, specifikuje podle potřeb určitého povolání

Vnější a vnitřní autorita Autonomní a heteronomní morálka Dvojí spravedlnost (zákon a svědomí) legalita (správnost podle zákonů) a legitimita (ospravedlnitelnost, prokazatelnost) povinnostní a postpovinnostní etika (Kant X Lipovetsky) Právo říká, že člověk je vinný tehdy, pokud narušuje práva druhých. Etika říká, že člověk je vinný tehdy, pokud o takovém narušování práv uvažuje. (Kant)