Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cyklus hvězd – jejich vznik, vývoj a zánik
Advertisements

VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava.
ZEMĚ A VESMÍR.
SLUNCE.
Slunce.
Merkur planeta.
Proč hvězdy svítí ? Michaela Kožinová 2006/2007 IX.B.
Hlavní rozdíl mezi hvězdou a planetou
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
Země ve vesmíru.
Registrační číslo projektu
HISTORIE ZEMĚ.
Charakteristika Hvězd
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
HVĚZDY 1.
JUPITER Zuzana Al Haboubi.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Planeta Jupiter Jupiter je znám už odpradávna, protože je na noční obloze viditelný pouhým okem. Je největší planetou Sluneční soustavy. V pořadí od Slunce.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Vývoj hvězd, Supernovy, černé díry
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Vesmír Autor: Mgr. Marian Solčanský
Sluneční soustava Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , září.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
Hvězdy a orientace na obloze Johana Onderková. HVĚZDA = kulovité plynné těleso ve vesmíru.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_ Vývoj hvězd Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k zopakování naučeného učiva. Žák prohloubí znalosti získané v zeměpisu a ve fyzice. Hvězdné systémy.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Planety sluneční soustavy
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Hvězdy I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Slunce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
Slunce a sluneční soustava
HVĚZDY.
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Základy astronomie, Slunce
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
SLUNCE.
Sluneční soustava.
Planeta Sluneční Soustavy
Transkript prezentace:

Hvězdy

Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány Sluncem nebo blízkou hvězdou.

Slunce je hvězda, která je ze všech hvězd nejblíže k Zemi. Svítí nejjasněji, osvětluje ovzduší Země, a proto ostatní hvězdy během dne nevidíme.

Jeden z nejznámějších obrazů vesmíru. Ukazuje velké sloupy vodíku a prachu v Orlí mlhovině. Jsou tak husté uvnitř, že z nich gravitace tvoří hvězdy. Jejich světlo prosvítá na vrcholu sloupů. Tyto oblasti překotného zrodu hvězd jsou od nás vzdáleny 7 tisíc světelných roků.

Globule – zárodek hvězd

Hvězda je složena ze dvou částí – z té kterou vidíme, protože z ní unikají fotony do kosmického prostoru (atmosféra) a z neviditelné (tj. nitro). Prakticky veškerá hmota je skryta v nitru – přestože atmosféra je mnohem rozsáhlejší. V nitru jsou plyny stlačeny vlastní gravitací do vysokých hustot, kdežto atmosféra je velice řídká. Její základní činností jsou termojaderné reakce – probíhající v jádru hvězdy. Tam je nejvyšší teplota a vodík se přeměňuje v helium a později v těžší prvky. Uvolněná energie z termojaderných reakcí prosakuje ze žhavého jádra hvězdy k chladnějšímu povrchu a odtud uniká do kosmického prostoru jako světlo a jiné druhy záření.

Stavba žijící hvězdy Jaderný reaktor je v jádru

materiál, z něhož jsou tvořeny hvězdy, je velmi žhavý plyn – plazma nejnižší teploty na povrchu hvězd jsou ºC nejvyšší teploty hvězd jsou ºC hmotnost hvězd je různá, asi miliónkrát větší než hmotnost Země nejmenší hvězdy jsou jen desettisíckrát hmotnější než Země největší mají hmotnost desetmiliónkrát větší než Země

Jasnost a vzdálenost hvězd Řada stejných pouličních lamp se nám jeví různě jasná podle vzdálenosti. Podobně tomu je i se stejně velikými hvězdami se stejnou zářivostí. Jasnost hvězdy nezávisí pouze na její velikosti a zářivosti, ale také na její vzdálenosti od nás.

Trojhvězda Alfa Centauri a Jižní kříž