Základní informační zdroje pro zubní lékařství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
Advertisements

. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Rešerše v oblasti biomedicíny
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
Odborný poradce: Prof. MUDr.V. Mihál, CSc. Doktorský studijní program 2013/2014 Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci PRÁCE S LITERÁRNÍMI DATABÁZEMI.
Informační zdroje z oblasti lékařství a zdravotnictví Martina Machátová Tel.: Aktualizace: 2. června 2014.
EBSCO Knihovna FSS MU a Osnova EIZ – co, proč, kde EBSCO Vychytávky Procvičování.
Rozsáhlé zdroje článků z odborných periodik Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední.
Seznamy digitálních knihoven
Odborný poradce: Prof. MUDr.V. Mihál, CSc. Doktorský studijní program 2014/2015 Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci PRÁCE S LITERÁRNÍMI DATABÁZEMI.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Informační zdroje GEOLOGIE.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské biofyziky Univerzita.
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské biofyziky Univerzita.
1 1 Předmět DET/VC061, 2012/2013 Lékařská fakulta Univerzita Palackého v Olomouci MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZU Prof. MUDr. V. Mihál, CSc. Dětská klinika.
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Informační zdroje z oblasti lékařství a zdravotnictví Moravská zemská knihovna v Brně Martina Machátová Tel.:
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Bezplatné informační zdroje z oblasti ekonomických věd Martina Machátová Aktualizace: 18. listopadu 2014.
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
EVALUACE WWW ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE Petr Sejk
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden 4 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
WorldWideScience.gov
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Informační zdroje pro zubní lékařství
Rešerše v oblasti biomedicíny
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a vzdělávání. Vyhledávání v angličtině.
ISI Web of Knowledge Produkt a platforma firmy Thomson Reuters. Zahrnuje báze: - Web of Science (převážně bibliografické záznamy odborných článků, lze.
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
1 Základní informační zdroje pro zubní lékařství Cvičení – týden3 Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
Web of Knowledge Web of Science. Web of Knowledge
EconLit with Full Text Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
MEFANET Brno 2008 Vy hledávání informací pro pro podporu praxe založené na důkazu „Evidence-based practice“ Mgr. Jarmila Potomková Vedoucí Knihovny Lékařské.
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
1 Informační zdroje pro zubní lékařství Mgr. Jarmila Potomková Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské biofyziky Univerzita Palackého.
Dana Sigmundová Databáze ProQuest 5000 ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Fakulta biomedicínského inženýrství Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze.
Seznamy digitálních knihoven
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
Ústřední knihovna FSS MU
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
WorldWideScience.gov Brána prohledává souběžně asi 95 národních a mezinárodních vědeckých databází a portálů ze 70 zemí. Buduje ji Office of Scientific.
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ WEB OF SCIENCE
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2014.
Pohled uživatele Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR
Web of Science - Web of ScienceTM Core Collection
EconLit with Full Text Ivana Reznerová
Espacenet Seminář Patentové databáze přístupné na internetu
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Seznamy digitálních knihoven
Seznamy digitálních knihoven
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Scholar Google Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje pro vzdělávání, vědu a výzkum.
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Espacenet Martina Machátová Aktualizace: 10. dubna 2014.
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Knihovny.cz Vyhledávání patentových dokumentů
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Transkript prezentace:

Základní informační zdroje pro zubní lékařství 10-LBF/ZUB21 Programové vybavení ordinace zubního lékaře Základní informační zdroje pro zubní lékařství Mgr. Jarmila Potomková, Ph.D. jarmila.potomkova@upol.cz Knihovna Lékařské fakulty Ústav lékařské biofyziky Univerzita Palackého v Olomouci Poslední aktualizace únor 2013 Web: http://www.lf.upol.cz --- Knihovna - Vzdělávání Tento kurz obsahuje komentované ukázky multizdrojového vyhledávání stomatologických informací v prostředí internetu. Student si vyzkouší různé zdroje pro získání informací na téma „Rizika a prevence vzniku zubního kazu u školních dětí“. Kurz se skládá se ze 3 modulů: 1. Vyhledávací stroje: „search engines“ 2. Bibliografická lékařská databáze MEDLINE/PubMed 3. Znalostní databáze DYNAMED a UPTODATE. Každý modul je proložen jednoduchými úkoly, na nichž si student ověří své schopnosti aplikovat poznatky v praxi.

Vyhledávání stomatologických informací na Internetu Interaktivní cvičení Internet je vhodný nástroj, který nám umožní práci s různými typy informačních zdrojů pro stomatologii a zubní lékařství. Během vyhledávání zjistíme, že některé zdroje jsou volně přístupné, jiné závisí na předplatném, licenci, resp. jednorázovém poplatku. K nejběžnějšími a nejoblíbenějším nástrojům patří vyhledávací stroje (angl. „search engines“).

Obsah Modul 3: výzkumná otázka 3 Internetový vyhledávač Google Odborné bibliografické databáze Medline/PubMed Web of Knowledge E-knihy Portál Books Google

Výzkumná otázka 3 Formulace Jaký je stav vývoje a praktického použití vakcín proti zubnímu kazu? Vyhledávací stroje jsou vhodným odrazovým můstkem při vyhledávání a získávání odborných informací před vstupem do profesionálních databází. Během vyhledávání si ověříme, případně upřesníme terminologii, a jsme schopni odhadnout výsledný objem informací k dané výzkumné otázce. Aktuální výzkumná otázka si klade za cíl objasnit rizika a možnosti prevence vzniku zubního kazu u školních dětí.

Výzkumná otázka 3 Terminologie ČESKY Zubní kaz Karies Caries Vakcína Vakcíny Očkování Imunizace ANGLICKY (Dental) caries Anti-caries Tooth decay Vaccine(s) Vaccination Immunization Před vlastním vyhledáváním se doporučuje shromáždit terminologii (klíčová slova) v příslušných jazycích, nejčastěji v češtině a angličtině, která je komunikačním jazykem v medicíně a zdravotnictví.

Internetové vyhledávače Search Engines Google a Google Scholar http://www.google.com http://www.scholar.google.com Vyzkoušíme si vyhledat odpověď na výzkumnou otázku v prostředí vyhledávacího stroje Google.

Google Zadání 1 : dotaz v češtině : navigace http://www.google.com Pokročilé vyhledávání Všechna tato slova zubní kaz Kterékoliv z těchto slov vakcína vakcíny vakcinace očkování imunizace Jazyk česky Výskyt výrazů kdekoliv na stránce Ze základní adresy http://www.google.com přejdeme do režimu „Rozšířené vyhledávání“ a budeme zadávat termíny v českém jazyce. Využijeme možností kombinovat termíny mezi sebou (příkazový řádek „se všemi slovy“), anebo zadat terminologické varianty (příkazový řádek „alepoň jedno ze slov“). Jazyk dokumentu upravíme na češtinu.

Google Zadání 2 : dotaz v angličtině : navigace http://www.google.com Pokročilé vyhledávání Všechna tato slova caries Kterékoliv z těchto slov vaccine vaccines vaccination immunization Jazyk angličtina Výskyt výrazů v názvu stránky Vědecké články o … (posun na portál Google Scholar) Období po roce 2009 Seřadit podle data Ve druhém pokusu zadáme dotaz v angličtině, opět pomocí kombinace klíčových slov (příkazový řádek „se všemi slovy“), specifikací variant (příkazový řádek „alespoň jedno ze slov) a zpřesníme volbou „výskyt v názvu stránky“. Tím zajistíme, že získané dokumenty budou mít zadaná klíčová slova a jejich kombinace v názvu stránky.

Odborné bibliografické databáze Lékařská: MEDLINE/PubMed http://pubmed.gov Víceoborová: Web of Science http://isiknowledge.com Internet je vhodný nástroj, který nám umožní práci s různými typy informačních zdrojů pro stomatologii a zubní lékařství. Během vyhledávání zjistíme, že některé zdroje jsou volně přístupné, jiné závisí na předplatném, licenci, resp. jednorázovém poplatku. K nejběžnějšími a nejoblíbenějším nástrojům patří vyhledávací stroje (angl. „search engines“).

Výběr databází pro praktické ukázky MEDLINE/PubMed National Library of Medicine, USA, mezinárodní pokrytí časopisecké produkce 22 mil. záznamů od r. 1946 Citace + abstrakt + navigace na plné texty (LinkOut-more resources) Volně dostupná http://pubmed.gov Web of Science Thomson Reuters, nadnárodní společnost STM – Science-Technology-Medicine Citace + abstrakt + navigace na plné texty + citační ohlasy Přístup v počítačové síti UPOL a/nebo VPN http://isiknowledge.com

Formulace dotazu Booleovské operátory G.Boole 1815-1864 AND (a) Dokumenty obsahují všechny hledané terminy caries AND vaccine OR (a/nebo) Dokumenty obsahují jeden (nebo všechny) hledané termíny. vaccine OR vaccines OR vaccination OR immunization NOT (ne) Vylučuje daný termín caries NOT nutrition

MEDLINE/PubMed Pokročilé vyhledávání /Advanced http://pubmed.gov 12

PubMed Advanced Search Builder : nástroje Výskyt termínů v polích, Booleovské operátory 13

PubMed Advanced Search Builder Vyhledávací postup All Fields Title caries Termíny v názvu OR tooth decay Add to history vaccine OR vaccines All Fields Title/Abstract OR Termíny v názvu/abstraktu vaccination immunization Add to history History #1 caries[Title] OR tooth decay [Title] #2 ((vaccine[Title/Abstract]) OR vaccines[Title/Abstract]) OR vaccination[Title/Abstract] OR immunization[Title/Abstract] #3 #1 AND #2 Search #4 Filter: Human 14

PubMed Advanced Search Builder Práce se záznamy Seznam citací podle data vydání časopisu Citace + abstrakt Typologie článků – Publication types Doplňkové deskriptory – MeSH Terms (Medical Subject Headings) Chemické látky – Substances Navigace na plné texty – LinkOut – more resources Články s podobným obsahem – Related citations Uložit jako soubor – Send to -- File Poslat, např. do knihovny k vyřízení – Send to – Email Vyplnit pole Additional text, např. uvést svůj kontakt. Jinak je zpráva anonymní. Vytvořit seznam vybraných citací – Send to – Clipboard 15

Výběr databází pro praktické ukázky MEDLINE/PubMed National Library of Medicine, USA, mezinárodní pokrytí časopisecké produkce 22 mil. záznamů od r. 1946 Citace + abstrakt + navigace na plné texty (LinkOut-more resources) Volně dostupná http://pubmed.gov Web of Science Thomson Reuters, nadnárodní společnost STM – Science-Technology-Medicine Citace + abstrakt + navigace na plné texty + citační ohlasy Přístup v počítačové síti UPOL a/nebo VPN http://isiknowledge.com

Web of Science Vyhledávací prostředí - Search 17

Web of Science Search Vyhledávací postup a práce se záznamy http://isiknowledge.com Topic Title caries Termíny v názvu AND Topic Title vaccin* OR immunization Search Plný text článku /Full text Zobrazení abstraktu/ View Abstract Odeslání vybraných záznamů e-mailem/Email selected records 18

E-knihy Portál Books Google Navigace http://books.google.com Procházet knihy a časopisy Rozšířené vyhledávání Se všemi slovy: caries Alespoň s jedním slovem: vaccine vaccines vaccination immunization Označit Knihy Hledat Googlem Prohlížet obsah, pokud je k dispozici O této knize – základní údaje 19

20

Modul 3 Shrnutí poznatků Řešili jsme výzkumnou otázku o stavu vývoje vakcín proti zubnímu kazu. Ověřili jsme si získané znalosti a dovednosti při vyhledávání v bibliografických databázích MEDLINE/PubMed (volně dostupná) a Web of Science (licencovaná). Přehled o knižním zpracování tématu jsme získali na portálu Books Google (volně dostupný). 21

22