Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informační zdroje z oblasti lékařství a zdravotnictví Martina Machátová Tel.: 541 646 170 Aktualizace: 2. června 2014.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informační zdroje z oblasti lékařství a zdravotnictví Martina Machátová Tel.: 541 646 170 Aktualizace: 2. června 2014."— Transkript prezentace:

1 Informační zdroje z oblasti lékařství a zdravotnictví Martina Machátová Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.czmachat@mzk.cz Aktualizace: 2. června 2014

2 MeSH – Medical Subject Headings https://www.nlm.nih.gov/mesh/ Tezaurus – řízený slovník termínů (deskriptorů). Tyto deskriptory lze využívat při vyhledávání literatury. Tezaurus MeSH se používá při zpracování článků z 5 400 biomedicínských časopisů. Zpracovatel: U.S. National Library of Medicine. Verze 2014 obsahuje 27 149 deskriptorů a 218 000 vstupních termínů celkem.

3

4 MeSH Browser https://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html

5 MeSH Nabídka termínů

6 MeSH Záznam vybraného deskriptoru (1)

7 MeSH Záznam vybraného deskriptoru (2)

8 MEDVIK http://www.medvik.cz/bmc/ Databáze obsahuje přes 700 000 záznamů ze zdrojů českého původu. Bázi buduje Národní lékařská knihovna v Praze. Lze používat - operátory AND, OR a NOT, - * rozšíření, - ? zástupný znak.

9 Medvik Základní vyhledávání – základní rešeršní pole

10 Medvik Výsledky

11 Medvik Hledání výrazů z rejstříků

12 Medvik Výběr termínů z nabídky

13 Medvik Výsledky – možnost přenastavení výstupu

14 Medvik Výsledky – zpřesnění dotazu pomocí faset Možnost zpřesnění dotazu

15 Medvik Výběr výsledků do schránky (1)

16 Medvik Výběr výsledků do schránky (2)

17 Medvik Práce se schránkou

18 Medvik Export ve formátu Bibliomedica

19 Medvik Pokročilé vyhledávání Vybrat potřebné pojmy a kliknout na příslušný operátor (vztah mezi výrazy).

20 Medvik Výsledek kombinace dotazu Výsledky lze prohlížet či použít v dalším dotazu.

21 Slovenská lekárska knižnica http://arl4.library.sk/arl-sllk/sk/rozsirene-vyhladavanie/ Bibliografická databáze. Pokrývá slovenské a výběrově i některé české časopisy od r. 1997 do současnosti (s určitými výpadky). Lze používat: - uvozovky pro frázi, - * pro pravostranné rozšíření.

22 Slovenská lekárska knižnica Vyhledávací maska

23 Slovenská lekárska knižnica Využití slovníku - rejstříků Odesláním se výraz vybraný ve slovníku přenese přímo do rešeršní masky, ve které lze dotaz dále upřesnit. Vyhladat´: vyhledají se záznamy s vybraným výrazem.

24 Slovenská lekárska knižnica Výsledky

25 Slovenská lekárska knižnica Bibliografický záznam

26 Slovenská lekárska knižnica Práce s vybranými záznamy

27 ProQuest Health & Medical Complete Licencovaná databáze – přístup pouze pro registrované uživatele MZK. Možnost vzdáleného přístupu. 1 500 titulů, z toho 1 300 přístupných v plném textu. Umožňuje stahování několika plných textů do jednoho souboru. Při vyhledávání lze používat: - * neomezený počet znaků: pravostranné i levostranné rozšíření, uvnitř slova, - ? právě 1 znak, - booleovské operátory. Používat raději jiný browser než MSIE – zobrazení více možností v nabídkách.

28 Přístup přes web MZK: http://www.mzk.cz/katalogy-atabaze/databaze

29

30 ProQuest Výsledky

31 ProQuest Náhled na bibliografický záznam - preview

32 ProQuest Citation/Abstract – začátek záznamu

33 ProQuest Citation/Abstract – konec záznamu

34 ProQuest Pokročilé vyhledávání

35 ProQuest Tezaury Deskriptory se mohou v obou tezaurech lišit. Příklad: ProQuest: heart attacks MeSH: myocardial infarction

36 ProQuest Tezaurus MeSH Kvalifikátory – podhesla. Zpřesnění dotazu.

37 ProQuest Využití tezauru Vybrané pojmy se přenesou do pokročilé vyhledávací masky. Vztah mezi výrazy vybranými v tezauru

38 ProQuest Výrazy vybrané v tezauru a přenesené do vyhledávací masky Zadání dotazu s výrazy z tezauru ProQuest.

39 ProQuest Příkazový dotazovací jazyk – Command Line Search

40 PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed Umožňuje bezplatný přístup k 23 milionům bibliografických záznamů z biomedicínské literatury. Obsahuje odkazy na plné texty dokumentů s volným přístupem.

41

42 PubMed Výsledky

43 PubMed Bibliografický záznam

44 PubMed Pokročilé vyhledávání Rejstříky

45 PubMed Pokročilé vyhledávání – využití rejstříku

46 PubMed – tezaurus MeSH http://www.ncbi.nlm.nih.gov/mesh http://www.ncbi.nlm.nih.gov/mesh

47 Výběr termínu Otevření nabídky – možnost zpřesnění dotazu

48 Nabídka – možnost zpřesnění dotazu

49 Výběr a přidání dalších termínů Po zadání všech vybraných termínů a operátorů lze zadat vyhledání literatury.

50 PubMed – tezaurus MeSH Pokročilé vyhledávání Rejstříky

51 PubMed Central http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ Repozitář časopiseckých článků a prací vzniklých za podpory NIH (National Institutes of Health) s bezplatným přístupem. Obsahuje asi 3 miliony článků v plném textu.

52

53 PubMed Central Pokročilé vyhledávání

54 PubMed Central Výsledky

55 PubMed Health http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/ Aplikace PubMedu pro informace z klinického výzkumu. Informace pro spotřebitele a klinické lékaře. Soustavné sledování klinického výzkumu od r. 2003.

56

57 PubMed Health Výsledky hledání

58 NCBI – přehled zdrojů http://www.ncbi.nlm.nih.gov/guide/all/

59 EDUCUS http://www.educus.com/(X(1)S(bhy31b2cae0pn3nwdu4b5cob))/Journals/JDefault.aspx?gclid=CIXL0ev4_7sCFYNf3godpU0ANA&AspxAutoDetectCookieSupport=1 Informační zdroje pro lékaře a pracovníky z oblasti ošetřovatelství. Prohledávatelný obsah je totožný s obsahem PubMedu, ale k dispozici je odlišný vyhledávací software, jehož cílem je rychleji se dostat k relevantním výsledkům. Vyhledávání by mělo také vést k přesnějším výsledkům než v PubMedu. Při vyhledávání lze také používat lékařské zkratky a akronymy. Jádrem kolekce je 360 časopisů. Lze používat booleovské operátory AND, OR a NOT. K využití některých služeb je nutná bezplatná registrace, např. k ukládání vybraných záznamů.

60 Dotaz lze zapsat také takto: infusion*; infection*

61 EDUCUS Výsledky

62

63 EDUCUS Bibliografický záznam

64 EDUCUS – pokročilé vyhledávání http://www.educus.com/Journals/AdvSearch.aspx http://www.educus.com/Journals/AdvSearch.aspx

65 EDUCUS Combo Assist

66 Free Medical Journals http://www.freemedicaljournals.com/ Portál pro bezplatný přístup k lékařským časopisům. 4 245 periodik ve fulltextové podobě. Samotný portál neumožňuje vyhledávání jednotlivých článků. Amedeo: http://www.amedeo.com/http://www.amedeo.com/ Bezplatná služba – týdenní zasílání informací o nových článkách z vybraných časopisů.

67

68 PSOAR https://www.google.com/cse/home?cx=004661586693649773900:_2x3q90pcba&hl=en PSOAR - Pharmaceutical Sciences Open Access Resources. Aplikace Googlu pro vyhledávání informačních zdrojů s otevřeným přístupem z oblasti farmacie. Hledání probíhá v periodikách a disertacích i na webu (manuální výběr zdrojů).

69

70 PSOAR Výsledky


Stáhnout ppt "Informační zdroje z oblasti lékařství a zdravotnictví Martina Machátová Tel.: 541 646 170 Aktualizace: 2. června 2014."

Podobné prezentace


Reklamy Google