PSP- periodická soustava prvků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stavba atomu.
Advertisements

Periodická tabulka prvků
Periodická tabulka prvků
Periodická soustava prvků
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
PSP a periodicita vlastností
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
Periodická soustava prvků 1
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Chemické prvky..
Úvod do anorganické chemie
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Periodická soustava prvků
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Atomy, molekuly LC.
Osobnosti v chemii Richard Horký.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Znázorňování orbitalů
CHEMICKÉ PRVKY RZ
Periodická soustava prvků
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Chemický prvek Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Stavba elektronového obalu atomu prvku a poloha prvku v periodické tabulce prvků prvky jsou seřazeny do skupin a period podle rostoucí Ar – původně atomové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Stavba látek.
Základní chemické pojmy
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Periodická soustava prvků.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
Historie periodické soustavy prvků
Periodická soustava prvků
Model atomu.
Periodická soustava prvků
Soutěžíme před testíkem
Částicové složení látek
Soutěžíme před testíkem
Periodická soustava prvků
Stavba atomu.
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Periodická soustava - PSP
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
Chemické prvky, ich názvy a značky.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
CHEMICKÉ PRVKY.
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Vývoj a historie chemie
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

PSP- periodická soustava prvků

- chemická látka složená z atomů se stejným protonovým číslem Z. CHEMICKÝ PRVEK Přesně definován až ve 20. století - chemická látka složená z atomů se stejným protonovým číslem Z. Z = počet protonů v jádře

Každý chemický prvek má svůj název český, latinský a značku České názvy vznikaly v době národního obrození Značky jsou odvozeny od latinských názvů

Názvy podle: vlastností prvků objevitele či významné osoby země vzniku či rodiště objevitele

Značka prvku obsahuje: 1. velké písmeno 2 Značka prvku obsahuje: 1. velké písmeno 2. malé písmeno, které nemusí být První písmeno značky je vždy velké, ostatní jsou malá. Značka prvku označuje nejen látku např. S síru, ale také jeden její atom,značení většího počtu atomů 3O, O3. Příklady : Vodík – hydrogenium – H Železo – ferrum - Fe

PERIODICKÝ ZÁKON jeden z nejvýznamnějších přírodních zákonů 19. století - ruský vědec Dmitrij Ivanovič MENDĚLEJEV Vlastnosti atomů chemických prvků se periodicky mění v závislosti na vzrůstajícím protonovém čísle.

PSP- periodická soustava prvků Dnes 115 prvků Řazeny podle protonového čísla řádky = periody (7) sloupce = skupiny Názvy skupin: lanthanoidy, aktinoidy, alkalické kovy, kovy alk. zemin, halogenidy, vzácné plyny

Sestavena podle periodického zákona V dané době většina prvků neznáma, ale nové prvky geniálně předpověděl (hmotnost, vlastnosti) Na výpočtech hmotností spolupracoval s Bohuslavem Braunerem Tabulka byla zhuštěnější a méně přehledná 5. Jako první byly objeveny prvky, které se vyskytují jako ryzí např. zlato, měď a další. Mnoho chemických prvků bylo objeveno alchymisty Dnes obsahuje 115 prvků, které jsou řazeny podle protonového čísla Z – bez výjimky (u hmotn. č. pár výjimek je – např. Ar a K)

Základem uspořádání prvků je jejich seskupení podle elektronového obalu tak, aby ve skupinách nad sebou ležely prvky se stejným počtem valenčních elektronů. Číslo skupiny je rovno počtu val. elektronů. Přitom platí, že prvky, nacházející se ve společné skupině vykazují i podobné chemické vlastnosti.