Státní rozpočet I. Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Daně Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Hospodářská politika státu
STÁTNÍ ROZPOČET Autor: Ing. Vladimír Havlík
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Fiskální politika státu, veřejné rozpočty
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Soustava veřejných rozpočtů II.
Organizace Státní správy
Státní rozpočet II. Petr Machala.
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Je plán finan č ního hospoda ř ení státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
F ISKÁLNÍ POLITIKA Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Obec II. obecní zřízení Petr Machala.
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Státní správa Petr Machala.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Stát a národní hospodářství
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Rozpočtový proces a jeho kontrola
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
5. FISKÁLNÍ POLITIKA. Historie vývoje podílu vládních výdajů na HDP (%) Zdroj: Tanzi-Schuknecht (2000) Francie 17,027,629,034,646,149,855,0.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Petr Machala. Co může vyjadřovat tento graf? Míra veřejného dluhu v roce 2011 Máme důvod k radosti?
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
* Finanční gramotnost * Hospodaření domácností. ROZPOČET je porovnání příjmů a výdajů na určité období. Rozpočet si může sestavit jednotlivec i domácnost.
ROZPOČET Mgr. Michal Oblouk. ROZPOČET seznam veškerých plánovaných výdajů a příjmů porovnání pravidelných příjmů a výdajů, rozdělování a užití peněz druhy:
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_20_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Státní rozpočet.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_050 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
EU_32_sada1_14_SV_Vláda_Cup
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_32_INOVACE_56_Národní hospodářství
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Hospodářská politika státu
Ekonomický vývoj Pardubického kraje a návrh rozpočtu 2012
SUBJEKTY, NÁSTROJE, DRUHY A CÍLE
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Politici ČR Kateřina Kurcová 7A/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Státní rozpočet je plán finančního hospodaření státu, obvykle na jeden rok. Má formu zákona, který navrhuje vláda a schvaluje parlament.
Daně.
RODINNÝ ROZPOČET (PŮJČKA, HYPOTÉKA)
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Státní rozpočet I. Petr Machala

Víte co je to státní rozpočet K čemu potřebuje stát peníze? plánované výdaje a příjmy státu na určité období (1 rok) K čemu potřebuje stát peníze?

Kdo navrhuje a schvaluje rozpočet? vypracovává ministerstvo financí předkládá vláda schvaluje poslanecká sněmovna jako zákon

Jaký může být rozpočet? Kde získá vláda peníze na schodkový rozpočet? vyrovnaný – příjmy = výdaje přebytkový – příjmy > výdaje schodkový - příjmy < výdaje peníze navíc vláda získává vydáváním státních dluhopisů – obligací, nebo půjčkami ze zahraničí → tak vzniká státní dluh Kde získá vláda peníze na schodkový rozpočet?

Které ministerstvo by mělo dostat nejvíce? (svou odpověď zdůvodněte) obrany školství dopravy zemědělství vnitra práce a soc. věcí průmyslu zahraničí kultury životního prostředí zdravotnictví zahraničních věcí

Vytvořte 2 týmy, vyberte si své ministerstvo a vytvořte státní rozpočet. k dispozici máte 1 bilion korun = příjem státu vytvořte vyrovnaný rozpočet

Děkuji za pozornost.