E - government Hana Válková Lucie Švestková Karel Volný Tereza Dvořáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Advertisements

Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
IS Datových Schránek Zákon a jeho důsledky 26. listopadu 2009
Informační Systém Datových Schránek IS Datových Schránek 9. října 2009 Webseminář na téma ISDS Jiří Pejčoch Zákon a jeho důsledky.
Základní legislativa v oblasti eGovernmentu
E-government Jakub Dvo ř ák František Č ech ř íjen 2010.
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Strategie implementace
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Seminář Plzeň Luděk Šafář Projektový manažer.
Czech POINT Tereza Šístková xsist02.
Statutární město Karlovy Vary
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
Základní principy Ing. Zdeňka Máchová Ing. Tomáš Kántor listopad 2011 Integrace ARES se systémem ZR.
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Konference „10 let eGovernmentu v ČR“ Ivan Langer Praha, Senát Parlamentu ČR, 8. dubna 2010.
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
Základní vztahy mezi subjekty v e-Businessu
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Realizační tým ICZ duben 2005
Informační systém veřejné správy
Martina Lakomá Tereza Wzientková Radek Zapletal
DATOVÉ SCHRÁNKY Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Czech Point na poštách ISSS Mgr. Pavel Kolář náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu.
Jiří Průša E-Government Jiří Průša
Zákon o eGovernmentu ► Návrh zákona o elektronizaci některých procesních úkonů v oblasti orgánů veřejné moci a o změně některých zákonů ► Některé problémy.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Základní registry.
identifikačního registru UIR-ADR
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji Ing. Kristýna Benešová.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Czechpoint, bezdlužnost a záznam v trestním rejstříku
ELEKTRONICKÁ KOMUNIKACE
EGonovi tluče srdce!!!.
Mgr. Zuzana Strnadová Krajský úřad Libereckého kraje
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Elektronizace veřejné správy; transparentnost veřejné správy a diskrétnost ve veřejné správě MP313K Úvod do studia veřejné správy 12. přednáška
Elektronizace veřejné správy; transparentnost veřejné správy a diskrétnost ve veřejné správě MP313K Úvod do studia veřejné správy 12. přednáška
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Transkript prezentace:

E - government Hana Válková Lucie Švestková Karel Volný Tereza Dvořáková

Obsah E-government Historie a současný stav Symbol E-governmentu = Egon Výhody a nevýhody Datový schránky Křížovka

Pojem „E-Government představuje transformaci vnitřních a vnějších vztahů VS pomocí informačních a komunikačních technologií s cílem optimalizovat interní procesy. Jejím cílem je pak rychlejší, spolehlivější a levnější poskytování služeb VS nejširší veřejnosti a zajištění větší otevřenosti veřejné správy ve vztahu ke svým uživatelům.“ (možné k nahlédnutí na: http://www.micr.cz/ )

Historie elektronizace VS 1999 – začátek e-governmentu 2000 – do českého právního řádu zaveden elektronický podpis 2003 – vznik Ministerstva informatiky a Úřadu pro ochranu osobních údajů 2006 – zahájen projekt Egon

Vývoj a současný stav v ČR 2007 – rozšíření poboček a služeb nabízených Czech POINTy 2008 – legislativní oživení Egona 2009 – rozvoj Komunikační infrastruktury VS 1.11.2009 – uveden do provozu systém datových schránek 1.7.2012 – start ostrého provozu systému základních registrů

HISTORIE E-GONA 2006 – zahájen projekt eGOn. Jeho hlavním cílem je usnadnění života občanům a zvýšení efektivity VS díky důmyslnému využití informačních technologií. Rok 2007 byl věnován přípravám projektu a zejména návrhům legislativních úprav podmiňujících realizační fázi.

HISTORIE E-GONA V roce 2008 byla přijata legislativní opatření, umožňující oživování eGONa jako živého organismu. Rok 2009 byl věnován rozvoji Komunikační infrastruktury veřejné správy, a zároveň také spuštění systému datových schránek.

Symbol E-govenrmentu = Egon

Egon Egon je v přeneseném významu živý organismus, ve kterém vše souvisí se vším a fungování jednotlivých částí se navzájem podmiňuje Existenci a životní funkce eGONa zajišťují:

Prsty – Czech POINTy = Český Podací Ověřovací a Informační Národní Terminál Jsou to snadno dostupná kontaktní místa zajišťující snadný kontakt občanů s veřejnou správou.

Poskytují občanům ověřené údaje z centrálních registrů jako jsou např.: podání žádosti o zřízení datové schránky výpis z katastru nemovitostí výpis z obchodního rejstříku výpis z živnostenského rejstříku výpis z rejstříku trestů výpis z bodového hodnocení řidiče,….

Czech POINTy jsou dostupné: na obecních a městských úřadech na pobočkách České pošty na pobočkách Hospodářské komory ČR na českých zastupitelstvích v zahraniční u vybraných notářů

Oběhová soustava - KIVS = Komunikační infrastruktura veřejné správy Slouží k efektivnímu propojení mezi orgány a informačními systémy veřejné správy, umožňující např. zajištění bezpečného přenosu dat, nastavení jednotlivých procesů komunikace mezi zúčastněnými subjekty.

Srdce – Zákon o e-governmentu Cílem zákona o e-Governmentu je vytvoření optimálních podmínek pro elektronickou komunikaci mezi úřady a občany i mezi úřady samotnými. Klíčový institut pro provádění elektronických úkonů, představují datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů

Datové schránky Elektronické úložiště, kam se doručují dokumenty orgánů veřejné moci a stejně tak i vůči nim. Nahrazují klasické doručování v listinné podobě elektronický podpis

Autorizovaná konverze dokumentů Převedení dokumentu v listinné podobě do dokumentu obsaženého v datové zprávě a naopak, ověření shody jejich obsahu a připojení ověřovací doložky.

Mozek – Základní registry VS Bezpečné a aktuální databáze dat o občanech a státních i nestátních subjektech Registr obyvatel – ROB Registr práv a povinností – RPP Registr osob – ROS Registr územní identifikace, adres a nemovitostí – RUIAN

Nevýhody e-governmentu Vysoké vstupní náklady Technický – potřeba nejnovějších technologií Finanční problém – nesníží se náklady na lidi Regulační problém – riziko vzniku monopolu Lidský problém – gramotnost (graf č.1) Socio-kulturní problém – odpor, odmítání (gr.2)

Pc gramotnost

Vztah k moderní technologii

Výhody e-governmentu Rychlost – málo časově náročný Cena - levný Pohodlnost = cíl e-governmentu – efektivní veřejná správa další výhody: odstranění duplicit, snadná kontrola

DEMONSTRACE KONKRÉTNÍHO NÁSTROJE Datové schránky Fyzické osoby si mohou datovou schránku zřídit dobrovolně. 1.3 Způsoby založení DS a poslání zprávy Příprava počítače na datovou schránku 2. Příprava domácího prostředí pro práci s DS Poslání zprávy z Vaší datové schránky

Demonstrace konkrétního nástroje Datové schránky Systém datových schránek musí právnické osoby využívat povinně. 3. Aktivace DS pro právnické osoby Datové schránky - právnické osoby

závěr Myslíte, že pojem e-government je již rozšířen mezi občany? Věděli jste, před naší prezentací, co to e-government je? Víte, po naší prezentaci, co to je e- government? Jste pro nebo proti elektronizaci veřejné správy?

zdroje http://www.adaptic.cz/znalosti/slovnicek/e- government/ http://www.audiv8.cz/clanky_read.php?id=90&ri brika=2-e-government-v-ceske-republice http://www.datoveschranky.info/uvod/ http://www.egonov.cz/sluzby/analyzy/egovern ment_6.html http://www.mvcr.cz/ministerstvo.aspx http://www.isvs.cz/e-government/