Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJM4_5660_ZEM
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jára Cimrman 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Michal Viewegh – život a dílo
VY_III/2_INOVACE_86_Zdeněk Svěrák
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 Narozen 31. března 1962  Matka právnička, otec inženýr chemie  Spisovatel, publicista a nejprodávanější romanopisec.
Český jazyk – Michal Viewegh – 9. ročník
Identifikátor materiálu: EU –
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
dobrodružný román s prvky fantazie amerického spisovatele Dana Browna skupina Epsilon 2.B.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Daniel Keyes životopis, výklad románu.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 29. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Portréty literárních osobností světové literatury.
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Jiří Stanislav Guth - Jarkovský
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Český jazyk – Urči autory a názvy děl– 9. ročník.
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
Petr Suk Gymnázium Jiřího ortena V8A
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Ruský dramatik,povídkář a prozaik.  Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium.
Jack London Americký spisovatel.
Eduard Petiška Český spisovatel.
Karel a Josef Čapkovi.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Michal Viewegh Matouš Přívora V8A
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
1 Josef Škvorecký. 2 Josef Škvorecký (1924) Vystudoval filozofii v Praze, působil jako redaktor, spisovatel. Po r emigroval, přednášel jako univerzitní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Současná česká próza. Milan Kundera (*1.duben 1929) prozaik, básník, esejista, překladatel a dramatik Studoval na G v Brně, poté na Filosofické fakultě.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar „Tento román – jako koneckonců většina.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
VY_32_INOVACE_05_Literatura 19. století Romantismus
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Božena Němcová (1820 – 1862).
Český jazyk 9. ročník Alois Jirásek.
Michal Viewegh CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
VY _32_INOVACE_05_10M.Viewegh Ročník: ročník Anotace:
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha

Michal Viewegh - Život Český spisovatel, publicista a romanopisec Maturoval na gymnáziu v Benešově, poté vystudoval pedagogiku a češtinu na Karlově univerzitě. Již od začátku studia publikoval své povídky v Mladé frontě. Po dokončení vysoké školy učil na Základní škole ve Zbraslavi, ale už v roce 1993 učitelské povolání opustil. Stal se na dva roky redaktorem v nakladatelství Český spisovatel, pak definitivně spisovatelem z povolání. Kromě románů je i autorem literárních parodií. Je držitelem Ceny Jiřího Ortena z roku 1993

Dílo Báječná léta pod psa (1992) Účastníci zájezdu (1996) Zapisovatelé otcovský lásky (1998) – román Román pro ženy (2001) Případ nevěrné Kláry (2003) Na dvou židlích (2003) Vybíjená (2004) Tři v háji (2004) Lekce tvůrčího psaní (2005) Román pro muže http://www.youtube.com/watch?v=B46T1Nn9Ppk

Křížovka J 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Tajenka: _ _ _ _ J _ _ _ (Dílo)   J 1. 2. 1. Napiš správně příjmení Michala /Vívega/ 2. Michal V. psal: romány, literární parodie, fejetony, biografie, drama a……? 3. 3. Michal V. učil na základní škole ve: 4. 4. Původní povolání Michala V.? 5. Michal V. se narodil v…? 5. 6. Michal V. je: (Nápověda: román) 7. Doplň: Účastníci….. 6. 7. Tajenka: _ _ _ _ J _ _ _ (Dílo)

Práce s textem http://www.youtube.com/watch?v=MqfZJkvSst8 Román pro ženy patří k nejoblíbenějším titulům Michala Viewegha. Knihy se dosud prodalo více než osmdesát tisíc výtisků několika jazycích. Žánrově lze film charakterizovat jako inteligentní romantickou komedii, založenou na originální situační komice, vtipných dialozích a zajímavém lidském osudu. Román pro ženy je jemně groteskním příběhem dvou žen: dvacetileté Laury , která pracuje v redakci dámského týdeníku Vyrovnaná žena, a její ovdovělé matky, tlumočnice a překladatelky Jany Obě ženy hledají toho pravého a stále se jim to nedaří. Jana, která kdysi chodila s jedním Čechem, a proto "typické" Čechy upřímně nesnáší, marně hledá svého vysněného cizince a útrpně odolává tragikomické dvornosti dobráckého souseda Žemly Laura se po dvou vztazích (s lektorem angličtiny a mladičkým prodavačem mobilních telefonů) zamiluje do čtyřicetiletého Olivera, který je zaměstnán coby kreativec v reklamní agentuře. Výchozí zápletkou celého filmu je fakt, že Oliver byl před dvaceti lety velkou láskou Lauřiny matky, jinými slovy oním "typickým" Čechem... http://www.youtube.com/watch?v=MqfZJkvSst8

Otázky Jaký je to žánr? O kom Román pro ženy je? Do koho se Laura zamiluje? Kde Laura pracuje? Jaká je výchozí zápletka ve filmu?