OD OBEZITY K DM FTK UP OLOMOUC 5. ročník rekreologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HORMONÁLNÍ REGULACE ZÁTĚŽE
Advertisements

Trávicí žlázy játra slinivka.
Diabetes mellitus v těhotenství -kritické stavy
Metabolický syndrom ve všeobecné praxi
Otázky z fyziologie – přednášky
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
OBEZITA.
METABOLISMUS KOSTERNÍCH SVALŮ BĚHEM TĚLESNÉ PRÁCE
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Studie Greet Van den Bergheové
Prader – Willi syndrom Olga Lokvencová.
CUKROVKA /diabetes mellitus/.
Obezita Hejmalová Michaela.
Žena a sport.
Cukrovka Diabetes mellitus
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Jaký vliv má nadváha ve strategii terapie DM 2. typu? Milan Kvapil.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_230.
Gonády a poruchy reprodukce
TĚLESNÁ PRÁCE Glykémie v průběhu zátěže závisí na rovnováze mezi spotřebou glukózy ve svalech a jejím uvolňování z jater V klidu je glukóza uvolňována.
METABOLICKÝ KARDIOVASKULÁRNÍ SYNDROM
Inzulínový receptor IGF-1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Syndrom polycystických ovarií –co je nového
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
HORMONY, OBEZITA A DIABETES
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Diabetes v těhotenství
Abdominální tuk a metabolické riziko
Hormonální soustava tercie.
Fyziologie a fyziologie zátěže Fakulta tělesné kultury UP
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
DIABETES MELLITUS dětská cukrovka
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Poruchy metabolizmu.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
LÉČBA OBEZITY A DIABETU II.
Hormonální regulace glykémie
POHYBOVÁ AKTIVITA A ZDRAVÍ
VLIV POHYBOVÉ AKTIVITY NA ZDRAVÍ
Edukace diabetika INZULINOTERAPIE
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Zdravotní problém lidstva
SACHARIDY.
Akutní metabolický stres
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Monika Dušová Simona Tomková
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Diabetes mellitus Jitka Pokorná. Prevalence DM ČR DM typ - 6,3% typ – 92,7%
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Výživa v chirurgii.
Diabetes mellitus.
Malnutrice.
DM - komplikace.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Cukrovka Diabetes mellitus VY_32_INOVACE_07_36.
Příčiny, příznaky, vyšetřovací metody u diabetes mellitus
Transkript prezentace:

OD OBEZITY K DM FTK UP OLOMOUC 5. ročník rekreologie

Hlavní cesta od obezity k DM Individuální cesta, ne vždy vede k DM Na genetickém základu, s přispěním ŽS IR hypertenzedyslipoproteinémieporuchy koagulace OBEZITA DM

FELBEROVA KONCEPCE Jaterní glukoneogeneze Vývoj metabolických změn

Jaterní glukoneogeneze Proč je při DM hyperglykémie nalačno? Neschopnost glukózu, která se dostala do organismu jídlem, okamžitě spálit; glukóza ale postupně klesá. To není zcela správné … Po 12 hod lačnění je u štíhlých jaterní produkce glukózy asi 2 mg na 1 kg/min. Z toho se oxiduje asi 1 až 1,5 mg na kg/min Zbytek vstupuje do řady metabolických okruhů.

Jaterní glukoneogeneze U DM je glukoneogeneze významně vystupňovaná v závislosti na glykémii: Čím vyšší glykémie, tím vyšší glukoneogeneze a tím menší ukládání glukózy.

Závislost glukoneogeneze a ukládání glukózy na glykémii Produkce glukózy Glykémie nalačno Jaterní produkce glukózy Ukládání glukózy

Jaterní glukoneogeneze Při oGTT je u zdravého jedince potlačená glukoneogeneze asi o 70%, při poruše glukózové tolerance je tato hodnota suprese menší, u DM je schopnost potlačit glukoneogenezi minimální (takřka nulová)

Jaterní glukoneogeneze během oGTT Produkce endogenní glukózy Čas po příjmu glukózy Bez DM NIDDM

Renální glukoneogeneze Velmi významná, může se podílet na celkové glukoneogenezi až z 25%. Platí o ní totéž co o jaterní glukoneogenezi.

Hyperglykémie během oGTT U poruchy glukózové tolerance (GT) a u NIDDM je tedy hyperglykémie z podstatné části způsobena poruchou potlačitelnosti glukoneogeneze. Diabetik má v závislosti na hyperglykémii vystupňovanou glukoneogenezi až na trojnásobek normálního stavu (tedy až 30 umol/kg/min) … a zároveň neumí glukoneogenezi potlačit.

od obezity k diabetu Vývoj metabolických změn od obezity k diabetu ONGTVývoj od obezity s GT ( ONGT ) OIGTpřes obezitu s porušenou GT ( OIGT ) ODMk obéznímu diabetikovi ( ODM )

Vývoj metabolických změn od obezity k diabetu ve srovnání se štíhlou populací (HNGT) Vysoká oxidace lipidů bazálně i během oGTT Postreceptorová IR Normální ukládání GL během oGTT Normální GT HNGTONGTOIGTODM

Vývoj metabolických změn od obezity k diabetu ve srovnání se štíhlou populací (HNGT) Vyšší bazální inzulín i při oGTT Zvýšená jaterní produkce GL Porucha dynamiky sekrece inzulínu HNGTONGTOIGTODM při oGTT

Co řekneme pacientovi Od obezitě k diabetu - asi 20% populace. K DM dochází v okamžiku, kdy dochází k poruše sekrece inzulínu v důsledku –vyčerpání slinivky, která musela dlouhou dobu překonávat sníženou citlivost k inzulínu, způsobenou ztučnělými nepohybujícími se svaly, ztučnělými játry a velkým množstvím podkožního i intraabdominálního tuku (jablko) –změny sekrečních ostrůvků, na které působí i vysoká hladiny tuků v krvi a vysoká glykémie - slinivka neumí vyprodukovat inzulín včas (vydává ho nepravidelně, pozdě a dlouho - a tím se dále vyčerpává).

Co řekneme pacientovi DM vzniká proto, že tkáně neumějí cukr spalovat To není hlavní příčina, protože si diabetik vytváří GL v těle, ani při hladovce glykémie prakticky neklesá (při hladovění neklesá ani za 2 týdny) U diabetika klesá schopnost potlačit tvorbu GL, u zdravého potlačuje až 70% vlastní tvorby GL GL se tvoří stále, i v noci (snaží se překonat necitlivost inzulínu zvýšenou produkcí GL), ráno nemá diabetik vyšší glykémii z večeře, ale z vlastní tvorby

Co řekneme pacientovi Důležitější než omezení příjmu sacharidů je omezení celkového příjmu energie. Zhubnutí je schopno zastavit negativní vývoj obézního v diabetika. Pravidelná pohybová aktivita vede –k odtučnění svalů –ke spálení vytvořeného cukru a nutnosti náhrady z jiných zdrojů –ke zhubnutí –ke snížení IR (zvýšení citlivosti buněk na inzulín)

Jiné formy DM u obézních jedinců Syndrom polycystických ovarií (SPO). Časté (postihuje 5 - 1% žen), častější v černošských a hispánských populacích. Asi 45% pacientek se SPO je obézních. Kritéria: Hyperadrogenismus (hirsutismus, alopecia, akné) Chronická anovulace 8 cyst o průměru 10 mm

Jiné formy DM u obézních jedinců Syndrom polycystických ovarií (SPO). Častá IR Častá centrální obezita (dobře reaguje na redukční dietu) Častý snížený BMR Častá snížená termogeneze

Jiné formy DM u obézních jedinců ??? Proč ??? IR - hyperinzulinémie - stimuluje v ovariích tvorbu androgenů (?) Nadměrně produkované androgeny se aromatizují na estron, ten stimuluje sekreci LH a ten udržuje ovariální sekreci androgenů (?) Primární porucha produkce gonadotrofinů (zvýšený LH) na úrovni hypotalamu. Syndrom polycystických ovarií (SPO).

Jiné formy DM u obézních jedinců ??? Proč ??? Stresová hyperinzulinémie a hyperplazie beta- buněk. Předčasná puberta a „androgenové“ ladění. Syndrom polycystických ovarií (SPO). TEORIE - STÁLE NEJASNÉ

Inzulín, stereogeneze a neplodnost Stimulace ovariální stereogeneze inzulínem (cukrovka vousatých žen - syndrom Achardův- Thiersův). Excesivní hyperinzulinémie má obvykle všechny projevy hirsutismu. Přítomnost sterility a anovulačních cyklů souvisí s BMI (redukce obezity a pokles inzulinémie provází často úprava ovulačních cyklů) Inzulín stimuluje produkci mineralokortikoidů (hypertenze).

Inzulín, stereogeneze a neplodnost Redukce hmotnosti a pokles inzulinémie jsou u polycystických ovarií provázeny úpravou ovulačních cyklů a obnovením plodnosti. V praxi se na redukci hmotnosti obvykle nečeká, nemocné postupují přímo hormonální léčbu, stimulační léčbu či jiné postupy. Tyto postupy se obvykle podílejí na vzestupu hmotnosti u MCVS i polycystických ovarií. V těchto případech jsou místo dlouhodobých postupů vhodné i rychlé agresivní postupy (VLCD).

Inzulín, stereogeneze a neplodnost V anamnéze pacientek v obezitologické poradně asi u jedné třetiny neplodnost. Dva vlivy: –léčba neplodnosti vedla k progresi obezity –neplodnost žen s MCVS a polycystickými ovarii Ženy v době své gynekologické léčby neřešily problém obezity ZÁSADNÍ CHYBA

Jiné formy DM u obézních jedinců Neobyčejně časté onemocnění Postižena téměř každá desátá žena Onemocnění málo publikované projevy hypertrichózy akné nepravidelný cyklus tendence k obezitě Syndrom polycystických ovarií (SPO). Vhodná konzultace gynekologa obezitologa

Jiné formy DM u obézních jedinců Souvislost hyperinzulinémie s některými gynekologickými nádory! Pohybovou aktivitou a dietou lze zabránit až 80% výskytu obezity a 40% výskytu diabetu! Syndrom polycystických ovarií (SPO). Pohybovou aktivitou a dietou lze snížit i výskyt některých gynekologických nádorů!

V boji proti obezitě lze u mladých žen zdůraznit U obézních je v graviditě asi 6-krát častější hypertenze 2-krát častější závažné komplikace 6-krát častější těhotenská cukrovka 4-krát častější záněty žil 2-krát častější močové infekce 2-krát častější císařský řez Vstup do gravidity s optimální hmotností!