Katedra práva 20.4.2015 Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Regulace a dohled finančních trhů Integrace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOHLED NAD FINANČNÍM TRHEM V ČR
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Revize Nového přístupu
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Obecná část finančního práva II
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Regulace.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Integrační procesy v ekonomice
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Institucionální.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Vývoj regulatorního prostředí v ČR jako součásti EU Sylva Floríková, Head of Compliance, Komerční banka 23. května 2012.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Transfer Pricing Aktuální informace z pohledu České daňové správy
Česká národní banka Česká národní banka je podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance (pdf, 190 kB) zodpovědná za dohled nad finančním trhem v.
Jitka Čižmáriková Otakar Dokoupil Eva Hronová Luboš Kříž
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Lamfalussyho proces.
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
EVROPSKÁ UNIE.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Financial Stability Forum 1.Charakteristika FSF 2.Uznávané mezinárodní standardy 3.Základní principy bankovní supervize.
ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Dohled.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,
Česká inspekce životního prostředí
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regulace kapitálových trhů VOKT (P-9)
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Přehled orgánů Evropské unie
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Hodnocení řídícího a kontrolního systému interním auditem
Transkript prezentace:

Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace dohledu finančního trhu v Evropské unii Ing. Dalibor Pánek

2 Lamfalussyho rámec dohledu /Alexandre Lamfalussy, ekonom, centrální bankéř, v 90. letech př.EMI/ Proces započal v roce 2001 v oblasti cenných papírů, dále rozšířen na oblast bankovnictví a pojišťovnictví /2004/.

3 Hlavní cíle procesu důsledná harmonizace legislativy a metodiky dohledu do národních finančních systémů efektivita a možnosti reakce dohledu na vývoj integrovaného finančního trhu EU harmonizace provádění dohledu právní jistota a transparentnost dohledu zajištění konkurenceschopnosti v EU proces pravidelně vyhodnocován Výborem pro finanční služby /FSC 2003/ Evropského parlamentu /FSC/ od roku 2007

4 Podstatou jsou čtyři procedurální úrovně harmonizace legislativy finančních služeb v EU 1/ Evropský parlament a Rada ministrů, základní principy dohledu formou směrnic 2/ Pokyny dohledu jsou přijímány Evropskou komisí po hlasování ve třech výborech: Evropský bankovní výbor /ECB-European Banking Committee/ Evropský výbor pro cenné papíry /ESC-European Securities Committee/ Evropský výbor pro pojišťovnictví a důchodové pojištění /European Insurance and Occupational Pensions Commitee/

5 Podstatou jsou čtyři procedurální úrovně harmonizace legislativy finančních služeb v EU 3/ Kooperace národních orgánů dohledu v EU seskupených ve výborech: /výbory jsou součástí Evropské komise/ Výbor evropských orgánů bankovního dohledu /CEBS-Committee of European Banking Supervisors/ Výbor evropských orgánů dohledu pojišťovnictví a důchodového pojištění /CEIOPS - Committee of European Insurance and Occupational Pension Supervisors/ Výbor evropských regulátorů cenných papírů /CESR – Committee of European Securities Regulators/ 4/ Garance Evropské komise zajišťující a kontrolující soulad legislativy národních dohledů s platnou legislativou EU

6 Model dohledu skupiny De Larosiere /Jasques De Larosiere, evropský finanční odborník a bankéř, generální ředitel MMF v osmdesátých letech, prezident EBRD v devadesátých letech/ Započetí změny organizace dohledu v EU vlivem světové finanční krize /2009/. Cílem je obnovení důvěry ve finanční systém EU a ochrana občanů před otřesy finančních trhů. V roce 2009 byly Evropskou komisí odsouhlaseny návrhy na vytvoření: Evropské rady pro systémové riziko ( European Systemic Risk Board – ESRB) Evropský systém orgánů finančního dohledu ( European Systém of Financial Supervisors – ESFS).

7 Model dohledu skupiny De Larosiere Předpoklad dokončení procesu nového systému evropského dohledu a jeho organizace je v roce 2012 vytvořením Evropských orgánů dohledu (ESA – European Supervisory Authorities ). Evropské výbory orgánů dohledu cenných papírů, bankovního sektoru, pojišťovnictví a důchodového pojištění budou nahrazeny evropskými orgány dohledu těchto sektorů.

8 Model dohledu skupiny De Larosiere Nové orgány evropského dohledu budou disponovat následujícími kompetencemi a pravomocemi: předkládání návrhů novel závazných právních předpisů s cílem jednotné aplikace doporučovat opatření nápravy v případech nedodržení právních předpisů nebo závazných standardů řešení sporů mezi národními orgány dohledu dohlížet na jednotnou standardní úroveň dohledu a jeho postupy provádění shromažďovat a analyzovat informace dohledu pro evropské orgány dohledu v krizových situacích plnit koordinační úlohu při jejich řešení provádět hodnocení vývoje evropských finančních trhů, monitorovat možná rizika

9 Model vedoucího dohledu přeshraničních finančních skupin Cílem procesu integrace dohledu v EU je soulad mezi integrací finančních trhů a jejich dohledem. Model vedoucího dohledu zahrnuje centralizační tendence systému dohledu u přeshraničně působících finančních skupin. Prosazován je Okrouhlým stolem evropských finančních služeb /EFR – European Financial Services Round Table – 2001/. /seskupení 20 největších přeshraničně působících finančních institucí k vytváření jednotného evropského finančního trhu/. Model vedoucího dohledu je charakterizován vedoucím orgánem dohledu, jehož výkon je svěřen instituci vykonávající dohled mateřské společnosti přeshraničně působící finanční skupiny. V podstatě tento systém odpovídá současné organizaci dohledu obchodních bank působících ve více zemích Evropské unie. Model vyžaduje trvalou a soustavnou součinnost orgánů dohledu zemí působící finanční skupiny

10 Práva a povinnosti vedoucího orgánu dohledu odpovídá za dohled finanční instituce a jejich dceřiných společností v jiných členských státech je kontaktním místem pro finanční instituce a jedinou autoritou dohledu finanční skupiny garantuje vyvážený přístup dohledu celé finanční skupiny rozhoduje o alokacích kapitálu finanční skupiny a hodnotí diverzifikační efekty schvaluje pravidla zajištění likvidity finanční skupiny koordinuje požadavky informačních toků s přihlédnutím k národním specifikům

11 Práva a povinnosti vedoucího orgánu dohledu rozhoduje o výkonu dohledu skupiny na místě i prostřednictvím národních autorit schvaluje využití centrálních systémů skupiny v oblasti řízení rizik, IT, platebních operací apod. využívá informace lokálních autorit dohledu a deleguje jejich úlohy vykonává funkci koordinátora vztahů s mimoevropskými orgány dohledu na globální úrovni Oponenti systému modelu vedoucího dohledu poukazují na nutnost výkonu dohledu velkých nadnárodních finančních institucí zejména prostřednictvím domácích autorit vzhledem k možnostem systémových finančních rizik.