Lektvary Pro 1.ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Projektový den - vaření
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
PROJEKT „VAŘÍME SE ŠKOLOU“. Smysl projektu: Děti si vyzkouší různé možnosti, jak lze prostřít stůl a na něj připravit různé druhy pokrmů. Uvědomí si,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Přírodovědný seminář – přírodopis – 6. ročník
Pokrmy z brambor.
Týdenní věštec 10.číslo Redaktor : Vitus Brzakus Napsala : Lilly Jane Blacková s pověřením Vituse Brzakuse.
Vánoční perníková vesnička
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Tupování BARVOU.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.19 SOU Obořiště
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Potraviny rostlinného původu
Ledový blok rozřízneme na dva různě velké kusy (viz obrázek). Porovnejte teplotu obou kusů ledu. A.Teplota většího kusu A je nižší. B.Teplota menšího kusu.
Moje Vánoční kuchařka Jako 1.je nezapomenutelný kapřík Naporcovaného a kostí zbaveného kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme alespoň.
Ingredience: Recept :.  1 cuketa  Zakysaná smetana  Sůl  Pepř  Barevný pepř  Koření které vám chutná  Vodu na vaření  Chleba nebo  celozrnou.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendula Weiszová Hlásná. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Projekt – Ziel 3 / Cíl 3 Ahoj sousede – Hallo Nachbar Ekologická výchova pro všechny generace „ PAMPELIŠKY „ Bc. Vlasta Tesařová Bedřichov
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Moučníky z litého těsta
Mexická kuchyně.
Příprava Vánoční večeře
VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Příprava vepřových vnitřností
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
SALÁM PRO MLSNÉ JAZÝČKY Recept Tento recept je originální, to znamená, že není z internetu,ale vymyslela jsem ho já spolu s mojí maminkou. Asi se ptáte.
Šest čtyři pět tři osm deset sedm devět dvě jedna.
Štědrovečerní večeře.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Lasaně zapečené se zeleninou
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace. 2 Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace Hmotnost v g Použité suroviny:10 porcí3 porce tvaroh měkký strouhanka20060.
Omáčky.
Suroviny : náplně Cukr krupice Mléko Hladká mouka Droždí + vajíčka : na další stránce.
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán
Recept – těstovinový salát VY_32_INOVACE_2C_18 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická.
PŠTROSÍ MASO Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: pštrosí, maso, pštros, charakteristika,
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Vareniky (Nataliye) 19/01/15 | Recept | Ukrajina
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Šlehačkový dort s ovocem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
FIMO.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Přílohy z rýže a dalších obilovin
Kuřecí moambe (Paul) 25/10/15 | Recept | Konžská dem. republika
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Transkript prezentace:

Lektvary Pro 1.ročník

Obsah 1.-Lektvary měnící velikost-zmenšovací a zvětšovací dryák 2.Základní lektvar na léčení vředů 3.Uklidňující lektvar 4.Povzbuzující neboli zrychlovací lektvar 5.Protahující lektvar 6.Lektvar slunce budící

Lektvary měnící velikost 1.Zmenšovací dryák Přísady: sedmikráskové kořeny, Scvrklofík, krysí slezina, housenky, šťáva z pijavic Příprava: Do kotlíku postupně přidáme pár kapek šťávy z pijavic, nařezané housenky, jednu krysí slezinu, oloupaný Scvrklofík a najemno nakrájené sedmikráskové kořeny. Pozor, musí být zachováno toto pořadí !!! Pak necháme LR asi 10 minut vařit a na hodinu odstavíme. Efekt: Zmenšuje do desetinásobku původní velikosti

Lektvary měnící velikost2 Zvětšovací dryák Přísady: sedmikráskové kořeny, Scvrklofík, krysí slezina, housenky, šťáva z pijavic Příprava: Do kotlíku postupně vhodíme najemno nakrájené sedmikráskové kořeny, oloupaný Scvrklofík, jednu krysí slezinu, nařezané housenky a pár kapek šťávy z pijavic. Pozor, musí být zachováno toto pořadí !!! Pak necháme LR asi 10 minut vařit a na hodinu odstavíme. Efekt: Zvětšuje do trojnásobku původní velikosti.

Základní lektvar na léčení vředů Přísady: sušené kopřivy, hlemýždi, dikobrazí ostny, drcené hadí zuby Příprava: Necháme rozvařit 200g sušených kopřiv, přidáme podušené hlemýždě a rozdrcené hadí zuby. Poté LR odstavíme z ohně a přidáme tři dikobrazí ostny. Pozor na správnou hmotnost kopřiv a na přidávání ostnů až po odstavení z ohně. Efekt: LR léčící vředy, jeden z nejjednodušších.

Uklidňující lektvar Potřebné suroviny: 2 drápy netopýra, 2 unce meduňky, kostní moučka z prasete bradavičnatého, nálev z 5 let vyluhované mišpule Příprava: do připraveného kotlíku číslo dva dáme nejdříve nálev z mišpule, necháme provařit a přidáme kostní moučku z prasete bradavičnatého. Obě ingredience mícháme až do vzpěnění. Pěníme přesně pět minut – po této době dochází ke změně barvy lektvaru na brčálově zelenou. Do nápoje pomalu a zdůrazňuji pro jistotu ještě jednou, že velice pomalu vsypáváme meduňku, protože pokud zrychlíme, lektvar se může zdrcnout a je pak vhodný akorát tak pro dekoraci žabince do rybníka! Po meduňce přidáme drápy netopýra, které před tím necháme dva dny na měsíčním světle. Vše pak povaříme deset minut a lektvar je na světě :)

Povzbuzující neboli zrychlující lektvar Tento lektvar se připravuje podobně jako lektvar uklidňující. Místo meduňky se ale dává americký ženšen (nazývaný též všehoj) a jak už jsem dnes jednou říkal, míhá se opačným postupem než předchozí lektvar :)

Protahující lektvar Potřebné suroviny: dvě unce rebarbory, tři chlupy z Kerbera, ranní rosa - 1/2 litru - nasbíraná během noci ze 4. na 5. 6, na zahuštění trus měsíčníka - nevím- trus je pokus - radí to jedna kamarádka, tak to vyzkoušíme :) Příprava: Do kotlíku č. 2 nalijeme nejdříve rosu, povaříme a přidáme pečlivě naňahňanou rebarboru. Rebarboru pak dusíme až ji dodusíme a přidáme Kerberovy chlupy. Ty nám lektvar trochu zakalí, protože Kerberos je z podsvětí dost špinavý a dochované zprávy o jeho koupání dosud nebyly nalezeny. Nakonec přidáme ten zázračný kamarádčin trus - tedy pardon měsíčníkův -kamarádko, velmi se omlouvám! A vše vaříme čtvrt hodiny na mírném ohni.

Lektvar slunce budící Potřebné suroviny: 2 dcl slunečnicového oleje, 4 krovky ze slunéčka sedmitečného, 8 uhlíků z ohně pořádaného při slavnosti slunovratu a prach setřený z číslice 6 na slunečních hodinách. K zahuštění pak také trus měsíčníka usušený na přímém slunci. Příprava: do kotlíku č. 2 nalijeme slunečnicový olej, přidáme nejdříve dvě krovky ze slunéčka a čtyři uhlíky. Vše to necháme osmahnout, zasypeme prachem ze šestky a promícháme. Tím nám vznikne pěna do které vždy po minutě hážeme na střídačku krovky a uhlíky (uhlíky po dvou, aby byl zachován poměr). Nakonec to zahustíme trusem, ale pozor, ne moc - směs musí být tak akorát mazlavá, aby nám nekapala z věcí... Tak to by bylo a teď to musíme nechat čtrnáct dnů odležet!