Alois Jirásek byl český prozaik, dramatik a politik, autor řady historických románů a představitel realismu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Advertisements

Kdo to byl William Shakespeare
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_01 Tematická.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Český spisovatel, novinář,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Číslo:VY_32_INOVACE_24_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Alois Jirásek.
Osobnosti národního obrození
František Hrubín Jan Musil.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Antonín Dvořák a jeho život
Autor: Bc. Eva Doležalová
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Josef Kajetán Tyl Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Karel Havlíček Borovský
Eduard Petiška Český spisovatel.
Jaroslav Seifert ( )
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Historická tvorba – 19. stol.
Opakování Doba husitská
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Alois Jirásek Staré pov ě sti č eskéOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Historická próza. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_264 Jméno autora: Mgr.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Alois Jirásek „Lehká věc je mlčeti, když člověk nic neví.“
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Jaroslav Seifert „Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
JAN HUS.
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
Národní obrození Kateřina čížková.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Jan Amos Komenský
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Naturalismus v české literatuře
Jan Ámos Komenský.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Česká literatura 80. a 90. let 19. století
Opakování z literatury 8. r.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Český jazyk 9. ročník Alois Jirásek.
Základní škola a Mateřská škola,Šumná,okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a.
České země za 1. světové války II
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Český jazyk 9. ročník Historický realismus.
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Odraz 2. sv. války v české literatuře
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Alois Jirásek byl český prozaik, dramatik a politik, autor řady historických románů a představitel realismu.

Vylušti křížovku 1) 2) 3) 4) 5) Spisovatel je _________ knih Mluvnice a ___________ Nadřazené slovo k : meloun, pomeranč Mnohoznačné slovo je na stromě i v sešitě Čím končí život

1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 1) První roční období 2) Značka zmrzliny 3) Nadřazené slovo pro: pstruha, kapra 4) Nejznámější dílo Máchy 5) Jehličnatý strom 6) Kde se narodil Ježíšek 7) 4. ženský vzor TAJENKA:____________________

Alois Jirásek Narozen 23. srpna 1851 Hronov – zemřel 12. března 1930 Praha Alois Jirásek se narodil ve východočeském Hronově u Náchodu. Navštěvoval německé gymnázium v Broumově , české gymnázium v Hradci Králové a na pražské univerzitě vystudoval historii . Čtrnáct let žil v Litomyšli a působil tam jako gymnaziální profesor dějepisu a zeměpisu. Roku 1888 se přestěhoval do Prahy a pokračoval v pedagogické práci i v literární činnosti. Obnovil osobní styky s Mikolášem Alešem, s nímž sdílel obdobné umělecké představy a plány, a se spisovateli lumírovského kruhu (J. V. Sládkem, Jaroslavem Vrchlickým a Josefem Thomayerem), navázal přátelství se Zikmundem Wintrem a K. V. Raisem, trvalé kontakty měl také s mladší generací (J. S. Macharem, Jaroslavem Kvapilem a Zdeňkem Nejedlým). Od roku 1909 byl v penzi a věnoval se výhradně literatuře. Z Prahy často zajížděl do rodného Hronova, ale též podnikal studijní cesty do míst, kam umisťoval děj svých děl. Ve shodě s charakterem svého celoživotního díla jako jeden z prvních podepsal v květnu 1917 Manifest českých spisovatelů, významné prohlášení podporující politické úsilí o státní samostatnost českého národa. V nově vzniklé Československé republice se stal senátorem za Československou národní demokracii.V této funkci setrval až do své nemoci, která mu také znemožnila psát. V letech 1918, 1919, 1921 a 1930 byl navržen na Nobelovu cenu za literaturu.

Díla Staré pověsti české Psohlavci Husitský král Z Čech až na konec světa Zemanka Jan Hus,Na dvoře vévodském, Jan Žižka,Filozofská historie Bratrstvo,Mezi proudy Proti všem,F.L.Věk,Temno

Práce s textem Když poté zanedlouho žalářník pro něj přišel a jemu oznámil, že ho odvezou do Plzně, Kozina se potěšil, ač tušil, proč ho do jeho krajského města dopraví: aby trestem svým byl výstrahou a postrachem zvláště svým krajanům, na něž poprava v Plzni bude více účinkovati nežli v Praze. Než i tomu byl rád. Aspoň každý doma u nich i jinde pozná, jak Lomikar s nimi jednal a jedná; a každý ví, že Kozina z Oujezda není lotr, ani vrah, každý ví, proč mu tu potupnou smrt usoudili. Nebude ani jemu, ani jeho rodu hanbou a Chodové také nezapomenou. A zaradoval se, že uvidí ženu, děti a matku. 1) Jaké historické postavy se tam objevují? 2) Jaká města se v textu objevila? 3) O čem se v textu pojednává? 4) Napiš antonyma ke slovům: rád, žena,smrt,potěšil 5) Vypiš 5 sloves z textu a urči vidy 6) Synonymum ke slovu žalář,zaradoval se, oznámil,trest 7) Napiš 3 podstatná jména a urči pád a vzor