Metamorfózy organizovaného zločinu a terorismu ve světě a v Evropě Konvergence organizovaného zločinu a terorismu – hypotéza – nebo akutní bezpečnostní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rizika v sociálním prostředí
Advertisements

Působnost odboru bezpečnostní politiky MV a jeho role systému povolování obchodu s vojenským materiálem Mgr. Milena Bačkovská Odbor bezpečnostní politiky.
POLITICKÁ GEOGRAFIE Teoretické základy.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
Systém včasné intervence ve Svitavách
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Základy veřejné správy
Veřejná správa – úvod.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
¨ Kriminogenní faktory
Institut ochrany obyvatelstva
Boj proti praní špinavých peněz v České republice
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Terorismus.
První světová válka Cesta k válce.
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Marketingové prostředí
Národ, národní identita a národní hrdost v Evropě
Ing. Josef Zrůst PEF MZLU v Brně Ústav managementu
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Evropská Unie.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Nováčková Kateřina, Nováčková Dominika C2A
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Terorismus Petr Machala.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Vzdělávací politika.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
1 Aktuální hrozby pro 21.století a ochrana obyvatelstva.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
II. Kriminologické dny České Budějovice, 27. – 28. ledna 2014 Konference pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly České Budějovice 27.
Konflikty. 3 základní druhy mezilidských interakcí Spolupráce.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
 Terorismus je hrubé zastrašování politických odpůrců hrozbou síly a užití různých forem násilí. Vedle individuálního terorismu existuje terorismus.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
Regionální politika EU v období
Správa sociálního zabezpečení
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Zaměstnávání osob po výkonu trestu: nebo nevyužitá příležitost?
Stát Definice, funkce, typy.
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Sociální skupiny a role
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Úvod, základní principy a cíle
TERORISMUS.
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Metamorfózy organizovaného zločinu a terorismu ve světě a v Evropě Konvergence organizovaného zločinu a terorismu – hypotéza – nebo akutní bezpečnostní hrozba?

1. Kriminologická definice organizovaného zločinu  Organizovaný zločin (ORZ): a) opakované (systematické) akty záměrně koordinovaných kriminálních aktivit a aktivit tyto akty podporujících b) aktéři jsou kriminální skupiny nebo organizace převážně s víceúrovňovou vertikální organizační strukturou, jejichž cílem je dosažení maximálního ilegálního zisku při minimalizaci rizika - zajištěných cestou kontaktů v rozhodujících sociálních strukturách  druhotná kriminální uskupení nebo organizace, většina zločinů "bílých límečků" nebo terorismus jsou potom vyloučeny z rozsahu takto definovaného organizovaného zločinu.

2. Minimální definice terorismu  Terorismus (Te): a) promyšlené vytvoření a využití strachu z násilí nebo hrozby násilím b) ve snaze dosáhnout politickou změnu  většina definic terorismu závisí na třech faktorech: 1. na metodě - násilí 2. na cíli - civilista nebo vláda 3. a na úmyslu - vštípit strach a vynutit politickou nebo sociální změnu

3. Determinanta násilného aktivismu  Rozhodující determinanta násilného aktivismu - je komunikační proces  pro teroristickou akci – oproti VRAŽDĚ – není hlavním záměrem násilí  lidské oběti teroristického násilí jsou zpravidla vybrány: a) náhodně - příležitostné cíle b) výběrově - reprezentativní nebo symbolické cíle  všechny cíle - slouží jako generátory poselství pro veřejnost  oběti ORZ nejsou generátory poselství pachatelů pro veřejnost – jde o poselství dovnitř organizace za účelem sebeposílení hierarchických struktur nebo sebepotvrzení disciplinovaných vnitřních vazeb

4. Metamorfóza účelové komplicity ORZ a Te  Evropská kriminologie zaznamenala: a) trvale etablované, hierarchické struktury - vertikální organizace b) volné, dočasně zřízené sítě - horizontální organizace  poměr homogenních k heterogenním strukturám je 1 : 3 (uzavřená etnická uskupení jsou v menšině a dominují mnohovrstevná vztahová propojení s různorodým složením)  volné struktury ORZ + heterogenní struktury Te organizací snáze spolupracují - metamorfóza účelové komplicity  účelem ORZ je maximalizace zisku – Te zase sleduje Po cíle přesto se jejich zájmy často proplétají  zločinecké podsvětí poskytuje teroristům výzbroj, falešné doklady + další servisní služby: ilegální transfer peněz, převedení přes hranice, úkryty; zločinci a teroristé spolupracují i při tvorbě zisku: při únosech, přepadech bank či pašování drog  arabští Te operují mezinárodně – stoupá nebezpečí i pro evropský region; odhalena napojení islamistických Te na arabské komunity v Evropě (silné základny v Německu, ve Velké Británii a ve Francii – zakládání zahraničních poboček, které jsou kryté kulturními a charitativními organizacemi)

5. Metamorfózy zájmů vlivu ORZ a Te v EU  v zemích V4 existoval ORZ „socialistického typu“ – cílený na ekonomickou kriminalitu a propojenost se státním aparátem - zanikla tato jeho specifika?  vymezení „vlivu“ ORZ po roce 1989 – jde o metamorfózu do “vlivové” oblasti odstaveného starého státního aparátu: jejich peníze se staly kapitálem, jejich pracovní kontakty (domácí i mezinárodní) se staly obchodními kontakty  snadné proniknutí a uchycení zejména ruskojazyčných a balkánských skupin ORZ na území V4 - determinovala geografická poloha, zmatečná liberalizace, nízké právně-etické vědomí, ale i jisté „známosti“: jazyka, prostředí, firem a osob  pašování jaderného materiálu, zbraňových komponent ZHN bez známostí není možné - tyto materiály a komponenty se z přísně právně regulované oblasti musejí dostat nelegální cestou zakázaným příjemcům (tj. darebáckým státům nebo Te - profily účastníků dokumentují etablování „bývalých komplicit“ např. český jaderný fyzik Josef Vágner)

6.Neintegrované etnické skupiny a náboženské komunity podporují ORZ v Evropě  do 90. let sloužili Albánci (kosovští) pouze jako kurýři skupin turecké mafie k převozu zboží přes Balkán  velká albánská emigrační vlna a s ní spojené usídlení albánských gastarbeiterů v západní Evropě změnilo situaci - Albánci si postupně vytvořili rozsáhlou síť organizovaného zločinu a převzali od Turků kontrolu nad Balkánskou cestou, respektive kontrolu nad veškerým ilegálním obchodem směřujícím do západní Evropy přes Balkán  Albánie je pro ilegální obchody rájem, neboť stát a policie nepředstavují pro drogové šéfy žádný problém - politici se dají koupit a někdy se dokonce představitel kriminálního gangu sám ujme státního úřadu

7. Hypotéza konvergence ORZ + Te  definovaná divergence ORZ & Te je vytěsňována hypotézou konvergence ORZ + Te  konvergenci podtrhuje i podobnost lidí páchající zločiny a vrhající bomby - jde o stejný typ pachatelů, neboť ORZ i Te organizace rekrutují své členy ze stejného okrajového populačního rezervoáru, jsou to nositelé sociální, politické a ekonomické frustrace – jde o lidi odhodlané riskovat a porušovat společenské normy  výhody vzájemné spolupráce mezinárodních zločineckých a teroristických struktur: a) Oba mají společného nepřítele, stát a orgány činné v trestním řízení. b) Oba typy kriminálníků operují v utajení, v podsvětí, a užívají tu samou nebo podobnou infrastrukturu pro jejich aktivity a ty samé sítě korupce a delikvence bílých límečků. c) Oba užívají ty samé taktiky: provozují přeshraniční pašování, praní peněz, padělání, únosy, vydírání a různé typy násilí.

8. Interference zájmů ORZ + Te Zaprvé - zájmy konvergují, když obě skupiny operují proti etablovaným autoritám (nebo státům) a mezinárodní komunitě nebo existujícímu světovému pořádku Zadruhé - obě skupiny mají zájem na podminování moci a kontroly legitimní autority, oslabení státních institucí, vymáhání práva a operují přeshraničně ohrožujíce mezinárodní bezpečnost Zatřetí - obě skupiny mají zájem na generování fondů: zatímco záměrem ORZ je vytváření zisku, Te skupina potřebuje fondy k financování svých operací a dosažení svých politických a strategických záměrů Začtvrté - povaha jejich nadnárodních aktivit způsobuje, že obě skupiny spolupracují a vyměňují si služby a zkušenosti, a proto je kooperace mezi oběma skupinami za jistých okolností považována za vzájemnou nezbytnost

děkuji za pozornost