Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální správa - prosinec
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
SYSTEMIZACE PRACOVNÍCH MÍST
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Územně správní členění České republiky
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Členění a organizace veřejné správy
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
Rozpočty územních samosprávných celků
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
ZEMĚPIS KRAJE ČR - ADMINISTRATIVNÍ ROZDĚLENÍ 9. roč.
ČESKÁ REPUBLIKA – ADMINISTRATIVNÍ ČLENĚNÍ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Základy veřejné správy
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Vypracovaly: Nevrtalová Michaela Šlechtová Nikola Uhllířová Jana
Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Státní správa Petr Machala.
Organizační struktura kraje
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
ÚSTAVA.
Územní správa Česku.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Úvod do studia veřejné správy prof. PhDr. Vladimír Čechák, CSc.
Hlavní město Praha.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 29. dubna 2015.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Jakub Alexa Zita Dostálová
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_42_Člověk a společnost.
Posilování přeshraniční spolupráce v období MVDr. Stanislav Mišák náměstek hejtmana Zlínského kraje Konference , Zlín.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Územní samospráva a její organizace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa
Organizačně-právní podmínky fungování ekonomiky cestovního ruchu v Polsku Dr. Piotr Gryszel, Ph.D.
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová Územní vymezení v ČR Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová

Osnova Regionální členění ČR po reformě VS Ostatní členění v rámci státní správy Regiony soudržnosti (NUTS) Mikroregiony a dobrovolný svazek obcí (DSO)

Reforma VS za ČSFR (1989-1992) Zaostalost reforem oproti demokratickým státům Zrušení systému národních výborů Samosprávní činnost obnovena pouze na obecní úrovni Sjednocení okresních úřadů jako orgánů státní správy

Vývoj od roku 1993 Nahlédnutí do VI. hlavy Ústavy České republiky Rozpad Československa V roce 1997 ústavní zákon o vzniku VÚSC (vyšší územně samosprávné celky) Reforma probíhala ve dvou fázích

První fáze reformy Fáze související se zákonem o vzniku VÚSC Spor mezi zastánci spojeného modelu a odděleného modelu Realizování spojeného modelu Problém se špatným uspořádáním státní správy na okresní úrovni

Druhá fáze reformy Zrušení okresních úřadů a přenesení jejich výkonu na samosprávné územní celky Dokončen spojený model veřejné správy

Kraje české republiky

Ostatní členění v rámci státní správy Tzv. soudní obvody = území, ke kterému se vztahuje místní příslušnost určitého soudu Zákon č.6/2002 Sb. O soudech a soudcích → obsahuje autonomní uspořádání soudních obvodů, ale u krajských soudů vychází z územního členění dle zákona z r. 1960 Z finan. důvodů nelze navýšit počet krajských soudů Řešení: vymezení soudních obvodů okresních a krajských soudů bude přizpůsobeno novému zákonu o územně správním členění.

Místní působnost soudů Soudní obvody okresních soudů- dány výčtem obcí → působnost okresního soudu není tedy přímo vztažena k okresům Obvody krajských soudů tvořeny výčtem obvodů příslušných podřízených okresních soudů obvody vrchních soudů jsou vymezeny obvody jim podřízených krajských soudů Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud mají místní působnost na celém území ČR

Krajské a okresní soudy v ČR Celkem 7 krajských soudů + Městský soud pro hlavní město Prahu Krajské soudy v – Brně, ČB, Hradci Králové, Ostravě, Plzni a Ústní nad Labem Okresních soudů celkem 85

Regiony soudržnosti (NUTS) Zavedeno Statistickým úřadem Evropských společenství Pro potřebu monitorování a analýzy sociální a ekonomické situace Od 1988 slouží pro úkoly spojené s čerpáním ze Strukturálních fondů EU Úrovně 0 až 5 podle velikosti

Oblasti NUTS 2 a kraje NUTS 3 -ČR

DSO - dobrovolný svazek obcí a mikroregiony Jednou z forem spolupráce mezi obcemi vytvářeny za účelem ochrany a prosazování svých společných zájmů Počet k 1.listopadu 2010 je 564 Např. Ivanovická brána, Melicko, Věrník, Hranicko, Labské skály, Mikroregion Ivančicko……………. Předmětem činnosti jsou většinou úkoly z oblasti školství, sociální péče, zdravotnictví, kultury, požární ochrany, veřejného pořádku, ochrany životního prostředí, cestovního ruchu a péče o zvířata…….

Mikroregion Ivančicko

Mikroregion Ivančicko Nachází se jihozápadně od Brna Zahrnuje osm obcí a tři města: Čučice, Dolní Kounice, Hlínu, Ivančice, Ketkovice, Mělčany, Moravské Bránice, Neslovice, Novou Ves, Nové Bránice a Oslavany Založen v roce 2003 dle zákona č. 128/2000 Sb. o obcích je právnickou osobou, jež odpovídá svým majetkem Každého občana stojí členství v Mikroregionu Ivančicko 10 Kč ročně Partnerem mikroregionu je skupina ČEZ

Euroregiony Nadnárodní typ svazků měst a obcí Hlavní důvod zakládání je odstraňování nerovností mezi regiony na obou stranách hranice Spolupráce ve společenských, hospodářských, kulturních, sportovních záležitostech a v oblasti infrastruktury

Euroregiony v ČR

Zdroje Mikroregion Ivančicko [online]. 2007 [cit. 2010-11-29]. Mikroregion Ivančicko. Dostupné z WWW: <http://mr.ivancice.cz/index.php>. Centrum pro regionální rozvoj ČR [online]. 2009 [cit. 2010-11-29]. CRR - NUTS a kraje ČR. Dostupné z WWW: <http://www.crr.cz/cs/regiony/regionalni-cleneni/nuts-a-kraje-cr/>. Evropská unie v ČR [online]. 2007 [cit. 2010-11-29]. Euroregiony. Dostupné z WWW: <http://ec.europa.eu/ceskarepublika/cr_eu/euroregions/index_cs.htm>. ING.VOLEK, Petr; ING. MGR.PŘENOSIL, Jan. Veřejná správa. Brno : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2008. 270 s. Veřejná správa online [online]. 2009. Praha : 31.1.2005, 2009 [cit. 2010-11-29]. Územně správní členění státu. Dostupné z WWW: <http://denik.obce.cz/go/clanek.asp?id=6160934>. Justice.cz [online]. 2010, 2010 [cit. 2010-11-29]. Justice.cz - přehled soudů. Dostupné z WWW: <http://portal.justice.cz/justice2/MS/ms.aspx?o=23&j=33>.

Zdroje Wikipedie [online]. 23. 10. 2010 [cit. 2010-11-29]. Soud. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soud>. Zákony online [online]. 2005, 2010 [cit. 2010-11-29]. Zákon o soudech a soudcích. Dostupné z WWW: <http://zakony-online.cz/?s94&q94=all>. Soudní [online]. 2005, 2010 [cit. 2010-11-29]. Soudní okres. Dostupné z WWW: <http://zakony-online.cz/?s94&q94=all>. Okresní soudy v ČEské republice [online]. 2009, 2010 [cit. 2010-11-29]. Okresní soudy v ČR. Dostupné z WWW: <http://www.okresnisoud.cz/>. Nejvyšší soud ČR [online]. 18.3.2010, 2010 [cit. 2010-11-29]. Nejvyšší soud České republiky. Dostupné z WWW: <http://www.nsoud.cz/JudikaturaNS_new/ns_web.nsf/web/ONejvyssimsoudu~Obecneinformace~Nejvyssi_soud_Ceske~?open&lng=>. Nejvyšší správní soud [online]. 2003, 2003 [cit. 2010-11-29]. Nejvyšší správní soud. Dostupné z WWW: <http://www.nssoud.cz/default.aspx?cls=art&art_id=1#null>.

Děkujeme za pozornost