ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI, CHEMICKÁ REAKCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI
Typy chemických reakcí
Zákon za chování hmotnosti
VY_32_INOVACE_05-13 Termochemie
CHEMICKÉ REAKCE.
CHEMICKÁ ROVNICE A CHEMICKÁ REAKCE
Chemický děj 1. Klasifikace chemických reakcí 2. Chemické rovnice 3
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
STECHIOMETRICKÉ VÝPOČTY Chemie 8. ročník
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_14.
Chemická reakce, chem. rovnice
CHEMIE CHEMICKÉ ROVNICE.
Chemická reakce a její rovnice
Chemické reakce Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další používání.
Chemická reakce a její rovnice
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o reakcích Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák vyčíslí správně základní.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_238 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dopočítávání rovnic I. Mgr. Radovan Sloup
DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1. DÝCHACÍ SOUSTAVA Obr.1.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Oběh krve zajišťuje srdce a cévy Obr.1,2.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE
OXIDY Kyslík patří mezi nejrozšířenější prvky.
SLOUČENINY sloučením atomů 2 či více prvků
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Kyseliny a zásady Měření pH
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Funkce Příjem a přeměna potravy Vstřebávání živin do krve Vyloučení nepotřebných zbytků.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI VYČÍSLOVÁNÍ ROVNIC
Chemický děj a jeho zápis
PROCVIČOVÁNÍ OXIDŮ NÁZEVVZOREC oxid sírový oxid křemičitý oxid sodný oxid železitý oxid fosforečný oxid železnatý oxid manganistý DOPLŇ:
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_33_CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: CHEMICKÉ REAKCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Ch_014_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Ch_014_Chemické reakce_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Autor: Ing. Mariana Mrázková.
CHEMICKÉ REAKCE © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické reakce. Chemická reakce je děj, při kterém z výchozích chemických látek vznikají jiné chemické látky. Výchozí chemické látky = REAKTANTY Vzniklé.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Chemická reakce a její rovnice
EU peníze středním školám
TEPLO A PALIVA. TEPLO A PALIVA TEPLO – typy chemických reakcí endotermická reakce = reakce, při které se teplo spotřebovává např. rozklad CaCO3.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-01
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_06_27_FIKA
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
Obecná a anorganická chemie
VY_32_INOVACE_C9-003 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
CHEMICKÁ KINETIKA. chemické vazby vznikají a zanikají při chemických reakcích.
Rozdělení chemických dějů
Chemické reakce probíhají i v lidském těle, zajišťují životní funkce
Transkript prezentace:

ZÁKON ZACHOVÁNÍ HMOTNOSTI, CHEMICKÁ REAKCE Obr.1

Chemická rovnice Zápis chemické reakce pomocí značek a vzorců látek. Vyjadřuje nejen kvalitativní stránku (které látky reagují a které vznikají). Ale vyjadřuje především kvantitativní stránku (poměr reaktantů a produktů). Vyjadřuje se čísly před značkami nebo vzorci chemických látek. REAKTANTY X PRODUKTY (látky na levé straně rovnice) (látky na pravé straně rovnice)

Chemická reakce při chemické reakci zanikají vazby mezi atomy reaktantů a vznikají nové vazby mezi atomy produktů. Šipka vyznačuje průběh reakce reaktanty produkt

Chemická reakce Exotermická - teplo se uvolňuje hoření Endotermická - teplo se spotřebovává rozklad vápence

Zákon zachování hmotnosti Celková hmotnost všech reaktantů se rovná celkové hmotnosti všech produktů reakce. Žádné atomy nebo látky nemohou vznikat z ničeho nebo beze zbytku zanikat! Hmotnost chemických látek před reakcí je stejná jako hmotnost chemických látek po reakci.

Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 25. 10. 2012] Použité zdroje Všechny uveřejněné odkazy [cit. 25.10.2012]. jsou dostupné pod licencí Creative Commons . Obr.1 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/97/Thermite_skillet.jpg Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů a sady klipart.