B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Advertisements

Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Bakalářský studijní obor Elektronika a sdělovací technika B-EST.
Digitální obrazová informace a systémy PACS
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Audit IT procesů ve FNOL
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
VY_I/2_INOVACE_37_Internet Internet Miroslav Kaňok.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Health Technology Assessment biomedicínské techniky
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_13 Název vzdělávacího materiáluInformační systémy Jméno autoraIng. Bulka Josef.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Doktor. Co dělá doktor ? provádění vyšetření a preventivních prohlídek předepisování léků či doporučení týkající se životního stylu provádění povinných.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Aplikovaná informatika Zimní semestr 2013/2014. Ing. Bohuslav Růžička, CSc. tajemník katedry K101 kancelář: 215 tel
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Management jakosti dle UKA Aachen Management jakosti dle UKA Aachen Ing. Lenka Jakubův Ekonomika zdravotnictví a hodnocení zdravotnických prostředků.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Lékařské přístroje, klinický provoz
Katedra počítačů ČVUT FEL
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Informatika a komunikace v logistice Kapitola 8: Úkoly logistického informačního systému, Struktura informačního systému podniku, Pohyb informací v síti.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
PACS Picture Archiving and Communication System
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Vývojově a aplikačně orientovaná společnost se specializací na oblast snímacích a dohledových systémů pro zpracování a přenos medicínských dat CleverTech.
Elektronické bankovnictví
Informační zdroje pro STM
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Standardizace odborné zdravotní péče
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích
SOFTWARE II Aplikační software.
ICT jsou pro zdravotnictví stejně důležité jako voda.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
ADÉLA JANÁČOVÁ  Internet je obrovskou studnou informací  Komunikace.
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
eHealth v ambulancích – obavy i očekávání
GetInfo
Náměty pro vědu, výzkum a inovace v českém lázeňství
Transkript prezentace:

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu a v klinické praxi?  Co jsou integrovaná prostředí managementu informací a jak by mohla ovlivnit lékařskou praxi a biomedicínský výzkum v příštích letech?  Co znamenají pojmy lékařské počítačové vědy, lékařská informatika, klinická informatika, ošetřovatelská informatika, bioinformatika a zdravotnická informatika?  Proč by se měli zdravotníci a studenti medicíny učit o konceptech lékařské informatiky a informatických aplikacích?  Jak změnil vývoj minipočítačů, mikroprocesorů a Internetu povahu biomedicínského využití počítačů?  Jaký má vztah lékařská informatika ke klinické praxi, biomedicínskému inženýrství, molekulární biologii, rozhodování, informatice a počítačovým vědám?  Čím se odlišují informace v klinické medicíně a zdravotnictví od informací v základních vědách (matematice, fyzice, chemii)?  Jak mohou změny ve výpočetní technice a způsobu financování lékařské péče ovlivnit integraci medicínského využití počítačů do klinické praxe?

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Integrovaný management informací  osobní počítače  grafické stanice  nové metody interakce člověk – počítač  inovace v ukládání velkých objemů dat  personální digitální asistenti (PDA)  Internet a World Wide Web  bezdrátové komunikace  dopad na biomedicínu  elektronický zdravotní záznam (electronic health record – EHR)

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Elektronický zdravotní záznam Činnosti  klinické  administrativní a finanční  výzkumné  vědecké informace  automatizace administrativy

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Elektronický zdravotní záznam Činnosti  klinické  zprávy o výsledcích testů  přímý vstup objednávek od klinických lékařů  přístup k záznamům převedeným do elektronické podoby  podpora telemedicínských aplikací  podpora rozhodovacích funkcí  administrativní a finanční  sledování pacienta v nemocnici (příjem, přemisťování mezi odděleními, propuštění)  sledování materiálu a inventáře  podpora personalistiky  mzdová agenda

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Elektronický zdravotní záznam Činnosti  výzkumné  analýza výsledků (výstupů) spojených s léčbou a procedurami  provádění kontroly jakosti  podpora klinických testů  implementace různých léčebných protokolů  vědecké informace  přístup do digitálních knihoven  podpora bibliografického vyhledávání  přístup k informačním databázím léků  automatizace administrativy  využití příslušných softwarových balíků (např. Microsoft Office)

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Tradiční zdravotní záznam vznik – 19. st. žádné byrokratické požadavky osobní „poznámkový blok“ lékaře ne prostředek komunikace mezi různými poskytovateli péče vývoj během desetiletí obtížné dohledávání Potřeba spolehlivějšího systému  dostupnost  intuitivní přístup k informacím  zlepšení kvality péče  zlepšení kvality práce lékaře

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Analýza vstupu informací

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Analýza uživatelů dat a informací

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Zdravotní záznam = množina procesů

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Zdravotní záznam a klinické studie – klasický přístup

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Zdravotní záznam a klinické studie – využití EHR

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Zdravotní záznam a klinické studie – využití EHR Problémy, které je nutno řešit:  potřeba standardů v oblasti klinické terminologie  otázky týkající se soukromí, důvěrnosti a bezpečnosti dat  problémy pořizování vstupních dat lékaři (zejména praktickými lékaři)  obtíže spojené s integrací systémů EHR s jinými informačními zdroji v systému zdravotní péče

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Integrace záznamu pacienta s jinými informačními zdroji

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Integrace záznamu pacienta s jinými informačními zdroji  Přístup k datům  Integrace z různých klinických, finančních a administrativních databází  Úložiště klinických dat  PACS (Picture archiving and communication system)  Tvorba doporučených klinických postupů

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Výlet do historie  1968 Internet – výzkumná aktivita financovaná ARPA (ARPAnet)  1973 – připojen první počítač – lékařský výzkum  1980 – rozvoj po světě páteřní síť v USA (NSF)  1995 – Internet v USA plně komerční  2. pol. 90. let – zavedení World Wide Web  nové možnosti připojení  mobilní telefon  PDA  WiFi

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Výhled do budoucna

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Počítače v biomedicíně  udržování lékařských záznamů  využití při diagnostice  plánování léčby  výzkum (např. sekvenování genů)  praktické nasazení v ordinaci  účtování  komunikace se zdravotní pojišťovnou  objednávání pacientů  …

B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Terminologie  počítačová věda (computer science)  lékařská počítačová věda (medical computer science)  informační věda (information science)  biomedicínské využití počítačů (biomedical computing)  lékařská informatika (medical informatics)  zdravotnická informatika (health informatics, healthcare informatics)