DATABÁZE N á zev š kolyZ á kladn í š kola a Mateřsk á š kola Tatenice Č í slo projektuCZ. 1.07 N á zev š ablony kl í čov é aktivity Inovace a zkvalitněn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HW – Kabely a konektory Název školy
Advertisements

Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Databáze.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
SOFTWARE a HARDWARE Název školy
Souborové systémy.
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Vytvořil: Robert Döring
Databáze Jiří Kalousek.
Základní pojmy V informatice.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_139_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Relační databáze.
Vytvořil: Robert Döring
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
Elektronická komunikace
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Výměnný pobyt Proces přípravy Výpočetní technika.
Vektorová grafika Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Databáze v tabulkovém kalkulátoru
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
Databázové modelování
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Referát č.8 Daniela Venusová.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B17 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření Duben 2013.
Převody mezi číselnými soustavami 1
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Březen.
Internet – služby Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Úvod do počítačových sítí
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 8. Datum vytvoření:Únor.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Úvod do databází zkrácená verze.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_INOVACE_INF_612 Jméno autora: Mgr. Marie Kardová.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_037.ICT.34 Tvorba webových stránek – databáze import.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_036.ICT.34 Tvorba webových stránek – databáze úvod.
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Inf Elektronická komunikace
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Historie Internetu.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Inf Tabulkový procesor
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Název školy : Základní škola Nový Kostel , okres Cheb
Správa disků
Přenosná záznamová média
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Vytvořil: Robert Döring
Informatika – Práce s grafy
Transkript prezentace:

DATABÁZE N á zev š kolyZ á kladn í š kola a Mateřsk á š kola Tatenice Č í slo projektuCZ N á zev š ablony kl í čov é aktivity Inovace a zkvalitněn í výuky pomocí ICT Vzděl á vac í oblastInformační a komunikační technologie Vzděl á vac í obdob í 3. PředmětZáklady informatiky T é ma hodinyDatabáze Označen í VY_32_INOVACE_08_Databáze AutorMgr. Petr Vitásek

Databáze (neboli datová základna ) je určitá uspořádaná množina informací (dat) uložená na paměťovém médiu nebo na serveru v Internetu.

Součástí databáze jsou i programy, které umožňují manipulaci s uloženými daty a přístup k nim.

HISTORIE Předchůdcem databází byly papírové kartotéky. Umožňovaly uspořádávání dat podle různých kritérií a zatřiďování nových položek. Veškeré operace s nimi prováděl přímo člověk. Správa takových kartoték byla v mnohém podobná správě dnešních databází.

Princip a struktura databází Databáze používají k zápisu dat dvojrozměrné struktury nazývané tabulky. Kolekce těchto tabulek a některých dalších souborů mohou tvořit celé databáze.

Tabulky databází Tabulky si lze představit jako strukturu řádků a sloupců, kde sloupec obsahuje vždy informaci téhož typu. Tabulky databází Tabulky si lze představit jako strukturu řádků a sloupců, kde sloupec obsahuje vždy informaci téhož typu. Jako příklad si představme část tabulky OSOBY.DBF se jmény, daty narození a rodnými čísly.

Relace – spojení tabulek Relace umožňuje propojit více tabulek a zpřístupnit tak jejich položky bez toho, že by bylo nutné některé položky vyplňovat vícenásobně ve všech tabulkách. Relace – spojení tabulek Relace umožňuje propojit více tabulek a zpřístupnit tak jejich položky bez toho, že by bylo nutné některé položky vyplňovat vícenásobně ve všech tabulkách. Relace těchto dvou tabulek je v tomto případě realizována přes jednoznačné rodné číslo – viz obrázek:

Zdroje: Zdroje:

KONEC