Celiakie a bezlepková dieta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Civilizační choroby a výživa
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
další štěpení látek a vstřebávání živin do krve
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Ošetřovatelská péče o dítě s celiakií
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
IMMUBLEND.
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Celiakie a bezlepková dieta
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
FOREVER Vit♀lize™ Women’s FOREVER Vit♀lize™ Women’s Jak ženy stárnou, mohou využít další pomoc v boji proti volným radikálům, na zvládnutí stresu, zvýšení.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Potravinové alergie a intolerance
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
VY_52_INOVACE_51_TRÁVENÍ A METABOLISMUS ČLOVĚKA Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Petr Grossmann.
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
CELIAKIE bezlepková strava
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Celiakie a bezlepková dieta

Celiakie v ČR V ČR 40 000 – 50 000 celiaků 2-4% Populace 1/200 je nemocen POUZE 15% JE ZJIŠTĚNO.. PROČ? CO MŮŽU UDĚLAT?

Celiakie, bezlepková dieta = celiakální sprue Intolerance na gluten (lepek) Poškození sliznice tenkého střeva Autoimunitní onemocnění Trávící soustava není schopna strávit potraviny obsahující lepek Pacient postižen na celý život – bezlepková dieta

Co se děje ve střevě.. ZDRAVÉ STŘEVO CELIAKÁLNÍ STŘEVO

Kde se u mě vzala?? Genetické dispozice + stres, nadbytek potravy obsahující lepek (přikrmování) + psychické problémy jako spouštěč.

Symptomy celiakie Anémie, kožní projevy, poruchy menstruace u dívek, neplodnost, onemocnění dýchacích cest, astma, dušnost, cukrovka I. Typu, úbytek váhy, celistvá a lesklá stolice (kvůli poruše trávení tuků), průjem nebo zácpa, osteoporóza, svalové křeče, porucha vstřebávání cukrů a VITAMÍNŮ DĚTI: svalová ochablost, vypouklé bříško.

Kde se ukrývá lepek? Obilniny s vysokým obsahem lepku (pšenice, ječmen, žito, oves), Přísady obsahující lepek: emulgátory, želírovací prostředky, aromatické látky Různé konzervy, omáčky, paštiky, cukrovinky, uzeniny, ale i pivo, sušené ovoce a pudinky, pivo, zmrzlina, vločky, sušenky..

Jde to přeci nahradit.. Brambory, rýže, kukuřice, sója, pohanka, proso, amarant, jáhly, luštěniny, cizrna, maso, ryby, vejce, mléko, tuky, ovoce, zelenina, oříšky, semínka, cukr, káva, čaj, čokoláda, voda, PRODUKTY HERBALIFE.. Bezlepková dieta…

F1 FREE 25-30kč/porce Zdravé jídlo bez hlavních alergenů! 3x více prospěšná! BEZ LEPKU (alergie na lepek) BEZ SÓJI (alergie na sóju) BEZ LAKTÓZY (alergie na „mléko“) + STEJNÝ OBSAH ŽIVIN, MINERÁLŮ A VITAMÍNŮ!

F1 snídaně X běžné potraviny Cena 25-30kč Množství Výživa Kvalita Chuť => SPOKOJENOST

Zdravá snídaně obsahuje 22 vitamínů a minerálů, výtažky z borůvek a granátového jablka, vlákninu, byliny , Pisane - rostlinou bílkovinu obsaženou v hrášku, Každých 250 ml koktejlu poskytuje 17.8 g bílkovin a pouhých 216 kalorií.

Aloe – 40% koncentrát Cell-u-loss „kudy teče, tudy léčí“ Hojení a regenerace střeva, zažívací problémy, průjmy, zácpy, ekzémy, čištění krve. Cell-u-loss Udržuje přirozenou rovnováhu vody, Vylučování odpadních látek z těla, Celulitida, křečové žíly, VODOHOSPODÁŘ.

FITO multivitamín Rostlinný produkt organického původu Vitamín A – antioxidant, podporuje růst, zrak a imunitní systém Vitamín D – podporuje růst a vývin zubů a kostí, vstřebávání vápníku ze stravy Vitamín E – antioxidant, chrání červená krevní tělíska, svaly a tkáně Kyselina listová – podpora růstu a regenerace buněk Vápník – růst zubů a kostí Železo – nezbytné pro přepravu kyslíku k buňkám Celková podpora imunitního systému

Ani celiatik nechce trpět osteroporozou, Xtra-Cal Neschopnost plně vstřebat vápník z potravy – nutnost doplnit Ca + vit.D Ani celiatik nechce trpět osteroporozou, NENÍ TO NORMÁLNÍ! Doplněn o vitamin D, C, A, E, hořčík, zinek, měď

Schizandra PLUS Zvyšuje regenerační schopnost buněk plicní tkáně, kapacitu a pružnost plic - astmatici, kuřáci, Antioxidant, Odbourává stres a napětí, Tlumí bolesti kloubů a revmatické bolesti, Zvyšuje diurézu (tvorbu moči), Podporuje uvolňování hlenu z průdušek, ulehčuje vykašlávání, Součást léčby onemocnění plic a průdušek, Podpora při opakovaném užívání antibiotik, Přírodní zdroj selenu.

Příklady bezlepkových potravin Globus uzeniny, Albert pečivo Sušenky v mléčné čokoládě bezlepkové, 42g, 39.90 Kč Směs na bezlepkový chléb tmavý, 1kg, 139 Kč Směs na bezlepkový chléb Jizerka, 1kg, 49.90 Kč Knausper Snack v mléčné čokoládě, 145g, 99.90 Kč Müsli tyčinky s brusinkami bezlepkové, 66g, 49.90 Kč Bezlepkové těstoviny – špagety, 500g, 29.90 Kč Ovocné müsli bezlepkové, 375g, 139 Kč HERBALIFE KOKTEJL vanilka, 1530kč/2 jídla/měsíc

Co dál mi pomůže? Posílení sleziny - konzumace slzovky – odvar, aloe Podpora močení - Thermojetisc, Cell-u-loss, fazole adzuki, kukuřice, jáhly, sojové boby a česnek. V létě - fazole adzuky, cuketa V zimě - skořice, zázvor PREVENCE! Nepřejídat se potravinami obsahující lepek - dětem až po 6. měsíci života!

Naše zdraví závisí na čistotě našeho střeva. A je úplně jedno, je-li člověk celiatik, nebo ne. „Nejen láska, ale i zdraví prochází žaludkem...“