Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Legislativní proces J.Kožiak.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Novela zákona č. 458/2000 Sb., v oblasti plynárenství
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Přehled energetické legislativy Ing. Ladislav Havel Ing. Jindřich Mühlhofer Brno © 2005 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Zákon č. 670/2004 Sb. (Novela zákona č. 458/2000 Sb.) v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha, Žofín, 29. září 2009.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Paragrafované znění II
Paragrafované znění II
Transkript prezentace:

Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu

Legislativa EU -Směrnice č. 96/92/EC -Směrnice č. 98/30/EC Legislativa ČR -Energetický zákon (č. 458/2000 Sb.) -Zákon o hospodaření energií (č. 406/2000 Sb.) + sekundární legislativa

Změny legislativy EU Summit v Barceloně v 03/2002 Rada ministrů EU, Evropský parlament novely 96/92 EC  2003/54/EC 98/30 EC  2003/55/EC

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR Novela energetického zákona obsahuje změny v novelách směrnic EU trh s elektřinou trh s plynem

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR  Směrnice 2003/54/EC „O společných pravidlech pro vnitřní trh s elektrickou energií“ -vliv na otevírání trhu s elektrickou energií v ČR -Nové povinnosti (závazek veřejné služby, univerzální služba, povinnost monitorovat bezpečnost dodávek …)

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR Nová ustanovení pro Přenosové a Distribuční společnosti (oddělení rozhodování, organizační, právní) Nové ustanovení pro Regulační orgán (stanovení tarifů na připojení a přístup k sítím, zveřejňování ročních zpráv)

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR Směrnice 2003/55/EC „O pravidlech pro vnitřní trh s plynem“ -obdobná pravidla, nová ustanovení jako u směrnice 2003/54/EC

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR Jaké problémy nové směrnice vyvolají?  trh s elektřinou platný EZ: - 2 etapy otevírání trhu proběhly - konečná etapa pro úplné otevření je dříve

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR novela EZ – poslanecká novela -návrh p. poslance Krause vláda zamítla -Parlament – Poslanecká sněmovna po 1. čtení požadovala doplnění -pozměňovací návrh -prošel Poslaneckou sněmovnou i Senátem

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR Konečné znění novely: I. § 21 odst. 2 „c) od jsou oprávnění zákazníci všichni koneční zákazníci, jejichž odběrové místo je vybaveno průběhovým měřením spotřeby elektřiny mimo domácností, d) od jsou oprávnění zákazníci všichni koneční zákazníci mimo domácností e) od jsou oprávnění zákazníci všichni koneční zákazníci“

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR II. § 21 nový odst. 4 „ (4) Smlouvy o souběžné dodávce elektřiny a plynu mohou být uzavírány nejdříve počínaje dnem uvedeným v § 55 odst. 2 písm. b)“ [2. etapa otevírání trhu s plynem]

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR III. Přechodná ustanovení „Souběžné dodávky elektrické energie a plynu uskutečňované na základě smluv uzavřených ke dni účinnosti tohoto zákona se řídí dosavadními předpisy.“

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR Konečný termín otevření trhu dle novely EZ je dříve Postup otevírání však s novou směrnicí není plně v souladu

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR  Trh s plynem - platný zákon je v rozporu s novelou směrnic ES - EZ neřeší úplné otevření trhu s plynem - novela EZ 1. otevření od úplné otevření

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR Novela směrnice EU požaduje větší otevření v jednotlivých etapách Problém“starých kontraktů“ na dodávku odběru plynu

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR Předpokládaný další postup novely EZ paragrafové znění ……………………..09/2003 meziresortní připomínkové řízení ……10-11/2003 zapracování výsledků jednání………….11/2003 předání do Legislativní rady vlády ČR…12/2003

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR  Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2001/77/EC ze dne „O podpoře elektrické energie vyrobené z OZE na vnitřním trhu s elektrickou energií“ -pro členské státy EU povinnost aplikovat do 10/2003

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR Přijetí v ČR Programové prohlášení vlády v 06/2002  nový zákon OZE Původní návrh zákona o podpoře výroby elektrické energie z OZE Nový návrh zákona o podpoře výroby elektrické energie a tepla z OZE

Vliv nových směrnic EU na legislativu ČR  Směrnice ES o KVET návrh prošel 1. čtením EP  úpravy, doplnění Předpoklad projednání v 06/2004 bude mít dopad na legislativu ČR - EZ - OZE (pokud bude přijat)