Vladimír Franc Vladimír Franc BRNO2008 FUNKCE DETEKTORU PŘEKÁŽEK MASARYKOVA UNIVERZITA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bowlingservis Vás vítá.
Advertisements

Úloha č. 4: Tranzistorový zesilovač
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Základní zapojení operačního zesilovače.
Automatizační technika
Tvorba tiskové sestavy ve WinBase602 Přehled agentů pro PX50 (Veronika Krůtilová)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Základy sdělovací techniky
Pozornost Přednáška s prezentací nebo prezentace s přednáškou (Zapněte si prosím zvuk a sami přecházejte na další snímky.) © Radka Mužíková.
Analogový a digitální zvuk a jejich rozdíly
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektronické dálkoměry
Úloha č. 6: Derivační a integrační operační zesilovač
Fotonásobiče Martin Pavlů Zdeněk Švancara Petr Marek
Anotace Prezentace, která se zabývá reostatem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak využít reostat ke změně proudu či.
CYKLUS S PEVNÝM POČTEM OPAKOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Elektronika II.ročník Operační zesilovače: Invertující zesilovače – Část 2 – Odvození Vypracoval.
Tabulkový procesor – Excel 2010 Listy
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Úvod do studia.
VY_32_INOVACE_E3-07 KRESLÍME VEKTOROVOU GRAFIKOU I. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU KRESBY VEKTOROVOU.
Třídy zesilovačů.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslicový generátor Praktická zkouška z odborných předmětů 2008 Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola elektrotechnická Olomouc M/004 Slaboproudá.
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Elektronika II.ročník Operační zesilovače: Invertující zesilovače – Část 1 - Vzorce Vypracoval:
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (3)
Tato prezentace byla vytvořena
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Rozhlasové přijímače.
Písemka. 01. pomocí minimálně 4 obrázků vysvětlete rozdíl mezi bitmapovou a vektorovou grafikou bitmapová grafika Vektorová grafika.
CYKLUS S PODMÍNKOU NA ZAČÁTKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavlína Mihačová. Obchodní akademie a Střední odborná.
ACCESS SESTAVY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Úloha č. 5: Operační zesilovač – měření napěťového zesílení
Základy hudební abecedy
Mikroprocesor.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením střídavého proudu Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí změřit střídavé veličiny.
Optoelektronika VY_32_INOVACE_pszczolka_ Optická komunikační soustava Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Vysokofrekvenční zesilovač
Kreslíme vektorovou grafiku (1) v programu Zoner Callisto
Digitální signálový procesor (DSP) Digitální signálový kontrolér (DSC) Blokové schéma mikroprocesroru.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII SLUČOVÁNÍ.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Přijímače pro příjem FM signálu OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceOperační.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
OB21-OP-EL-ELN-NEL-M-4-004
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
Zlomky Sčítání zlomků..
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Pracovní třídy zesilovačů
Přenosové soustavy Autor: Pszczółka Tomáš VY_32_INOVACE_pszczolka_
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslicové měřící přístroje
Název události Úvodní informace k události Podnadpis události Datum
Microsoft Excel Funkce Když. Microsoft Excel Funkce Když.
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
ZÁKLADY SDĚLOVACÍ TECHNIKY
Transkript prezentace:

Vladimír Franc Vladimír Franc BRNO2008 FUNKCE DETEKTORU PŘEKÁŽEK MASARYKOVA UNIVERZITA

ObsahObsah Klíčová slova Klíčová slova detektor překážekdetektor překážek, detektor překážek vyslání signáluvyslání signálu, vyslání signálu mikropočítačmikropočítač, mikropočítač senzorsenzor, senzor otázky k první částiotázky k první části, otázky k první části příjem signálupříjem signálu, příjem signálu operační zesilovačoperační zesilovač, operační zesilovač komparátorkomparátor, komparátor zpracování signáluzpracování signálu, zpracování signálu

Klíčová slova mikropočítač (mikroprocesor)mikropočítač (mikroprocesor), mikropočítač (mikroprocesor) signálsignál, signál senzorsenzor, senzor operační zesilovačoperační zesilovač, operační zesilovač komparátorkomparátor. komparátor Pro pochopení tohoto materiálu je důležitá znalost následujících klíčových slov. Pokud se k některému klíčovému slovu chcete dozvědět více, stačí na něj kliknou. Každé z těchto slov se pokusím vysvětlit pro naši potřebu dále v textu. OBSAH

Jak vypadá jednoduchý detektor překážek? Nejprve si uvedeme princip jednoduchého detektoru překážek: Detektor překážek ukázka OBSAH

Jak vypadá jednoduchý detektor překážek? Princip jednoduchého detektoru překážek a jeho funkce je na následujícím obrázku: Detektor překážek vysílač mikropočítač přijímačOZ komparátor zesílení velikostkomparace OBSAH Pozn.: Pro opakování použij klávesu BACKSPACE

Vysílání signálu Srdcem, počátkem a koncem celého obvodu je mikropočítač. Na začátku mikropočítač vygeneruje signál. Protože mikropočítač umí generovat pouze 1 a 0, signál si můžeme představit asi jako dělové koule, nebo míčky které v řadě za sebou vystřelil kanón. Srdcem, počátkem a koncem celého obvodu je mikropočítač. Na začátku mikropočítač vygeneruje signál. Protože mikropočítač umí generovat pouze 1 a 0, signál si můžeme představit asi jako dělové koule, nebo míčky které v řadě za sebou vystřelil kanón. mikropočítač Tento signál pak zpracuje senzor, který ho převede na sinusový signál. Opět si ho můžeme představit jako za sebou vystřelené koule, či míčky. Tento signál pak zpracuje senzor, který ho převede na sinusový signál. Opět si ho můžeme představit jako za sebou vystřelené koule, či míčky.senzor OBSAH

ZamyšleníZamyšlení Zkuste vymyslet jakým způsobem se obdélníkový signál (viz. kanón), který vysílá procesor přeměňuje na signál typu sinus? Zkuste vymyslet jakým způsobem se obdélníkový signál (viz. kanón), který vysílá procesor přeměňuje na signál typu sinus? Zkuste si navrhnou řešení, jak byste postupovali dále, aby jste zjistili překážku. Zkuste si navrhnou řešení, jak byste postupovali dále, aby jste zjistili překážku. Jak by se určila vzdálenost překážky od detektoru? Jak by se určila vzdálenost překážky od detektoru? odpověď Odpovědi hledej v následujícím textu. Odpovědi hledej v následujícím textu. OBSAH

OdpověďOdpověď odpověď nám nejlépe demonstruje následující obrázek. Toto je princip konverze digitálního signálu ( ), na signál analogový (sinus) odpověď nám nejlépe demonstruje následující obrázek. Toto je princip konverze digitálního signálu ( ), na signál analogový (sinus)konverze Pozn.: Pro návrat použij klávesu BACKSPACE OBSAH

Příjem odraženého signálu Poté co se signál odrazí od překážky zachytí ho přijímací senzor. senzor Senzor je velmi citlivý, aby zachytil i malé signály. S tím souvisí i šum, který se projeví v přijatém signálu. Především z nepřesných odrazů. šum Jak odstraníte šum ze signálu? Odpověď se dozvíte v dalším textu. Nyní musíme vyřešit slabý signál. Senzor ho sice přijme, ale i nadále máme signál hodně slabý pro další zpracování. Pro zesílení tedy použijeme operační zesilovač (OZ). operační zesilovač operační zesilovač OBSAH

Zesílení signálu Operační zesilovač nám zesiluje přijatý signál. Velikost zesílení signálu si můžeme nastavit, jak vidíme na následujícím obrázku: Operační zesilovač nám zesiluje přijatý signál. Velikost zesílení signálu si můžeme nastavit, jak vidíme na následujícím obrázku: přijímačOZ zesílení Velikost přijatého signálu závisí na vzdálenosti překážky. Čím bude překážka blíž, tím větší signál přijímač přijme a tím menší zesílení bude potřeba. Velikost přijatého signálu závisí na vzdálenosti překážky. Čím bude překážka blíž, tím větší signál přijímač přijme a tím menší zesílení bude potřeba. odpověď na otázky odpověď na otázkyodpověď na otázkyodpověď na otázky OBSAH

Potlačení šumu Teď už máme zesílený signál a víme v jaké vzdálenosti je překážka. Signál se šumem procesor neumí však zpracovat. Šum na signálu nedosahuje žádných závratných hodnot, a proto pro jeho potlačení použijeme komparátor. komparátor velikostkomparace OBSAH viditelná zůstává pouze užitečná část signálu

KomparátorKomparátor Mezi velikostí pro nás užitečného signálu a velikostí šumu je dostatečný rozdíl na to, abychom šum potlačili. Komparátorem potlačíme všechny signály, které mají předem danou velikost. I zde můžeme měnit stupeň komparace. Pokud bude šum zanedbatelný, stačí nám potlačit jen malou část signálu. Ale pokud bude šum veliký, zabere víc užitečného signálu. Musíme tedy potlačit větší část signálu. (viz předchozí stránka) (viz předchozí stránka) OBSAH

Zpracování přijatého signálu Po zpracování signálu komparátorem signál pokračuje přímo do procesoru. Ten jej zpracuje a vyhodnotí výsledek. Celý cyklus dějů probíhá v řádu milisekund a opakuje se stále dokola. Tudíž z našeho pohledu dochází k detekování překážky nepřetržitě. Napadá vás jiné řešení detekce překážky a její vzdálenosti? (Například využití laseru aj.) laseru OBSAH