Vzájemná poloha tří rovin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STEREOMETRIE Metrické úlohy – odchylky, vzdálenosti Odchylka přímek
Advertisements

Volné rovnoběžné promítání – průsečík přímky tělesem
Obecné řešení jednoduchých úloh
Základní věty stereometrické 2.část
STEREOMETRIE metrické vlastnosti
autor: RNDr. Jiří Kocourek
autor: RNDr. Jiří Kocourek
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Metodický list Materiál je určen pro 4. ročník 6letého Materiál je určen pro 4. ročník 6letého a 2. ročník 4letého studia, lze ho využít při opakování.
Stereometrie Řezy hranolu I VY_32_INOVACE_M3r0108 Mgr. Jakub Němec.
Základní věty stereometrické 1.část
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
V krychli ABCDEFGH určete odchylku rovin ABC a BNL
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzájemná poloha přímky a roviny Autor: Mgr. Svatava.
Vzájemná poloha dvou přímek
Vzájemná poloha přímek 4.ročník
Porovnávání přímek v rovině
STEREOMETRIE Polohové úlohy – řezy těles 2 body v jedné stěně
ŘEZY TĚLES.
Volné rovnoběžné promítání - řezy
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Volné rovnoběžné promítání
Stereometrie Užití řezů těles VY_32_INOVACE_M3r0111 Mgr. Jakub Němec.
Vzdálenost bodu od přímky
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Vzájemná poloha přímek, rovin v prostoru.
Digitální učební materiál
Polohové vlastnosti – vzájemná poloha rovin Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Bod, přímka, rovina, prostor
MATEMATIKA Planimetrie - úvod.
Řešení polohových konstrukčních úloh
VY_32_INOVACE_MAT_VA_17 Digitální učební materiál Sada: Matematika Téma: Průsečnice rovin Autor: Mgr. Eva Vaňková Předmět: Matematika Ročník: 3. ročník.
Užití řezů těles - procvičování
autor: RNDr. Jiří Kocourek
Vzdálenost rovnoběžných rovin
STEREOMETRIE. = prostorová geometrie, geometrie v prostoru  část M zkoumající vlastnosti prostor. útvarů  vychází z tzv. axiómů, využívá věty Axióm.
Stereometrie Odchylky rovin VY_32_INOVACE_M3r0116 Mgr. Jakub Němec.
Stereometrie Řezy jehlanů VY_32_INOVACE_M3r0110 Mgr. Jakub Němec.
Je dána krychle ABCDEFGH
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Vzdálenost rovnoběžných přímek a rovin Autor: Mgr.
Vzdálenost bodu od roviny
Vzájemná poloha tří rovin
SPŠ stavební a Obchodní akademie, Kladno, Cyrila Boudy 2954 EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami Autor:
Stereometrie Odchylky přímek VY_32_INOVACE_M3r0114 Mgr. Jakub Němec.
Vzájemná poloha dvou rovin
Je dána krychle ABCDEFGH. Rozhodněte, zda jsou kolmé přímky HM a EF.
Stereometrie Kolmost přímek a rovin Mgr. Jakub Němec
Stereometrie Řezy hranolu II VY_32_INOVACE_M3r0109 Mgr. Jakub Němec.
Vzdálenost rovnoběžných přímek
Kolmost ve stereometrii Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem.
Polohové vlastnosti – poloha přímky a roviny Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
Vzdálenost bodu od roviny
Metrické vlastnosti kolmost přímek a rovin
Vzájemná poloha dvou rovin
Autor: Mgr. Svatava Sekerková
Vzájemná poloha dvou přímek v prostoru
Řezy v axonometrii Duben 2015.
Vzájemná poloha dvou geometrických útvarů – procvičování
STEREOMETRIE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
STEREOMETRIE základní pojmy Blan ka Wagnerová Úvod do studia DG.
Matematika Vzájemná poloha přímek a rovin
Vzájemná poloha tří rovin
Základní vztahy mezi body, přímkami a rovinami
Vzájemná poloha přímky a roviny
MATEMATIKA Odchylka přímek a rovin 1.
Řešení polohových konstrukčních úloh
Průsečík přímky s rovinou
Je dána krychle ABCDEFGH. Rozhodněte, zda jsou kolmé přímky MN a BH.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Vzájemná poloha tří rovin Stereometrie Vzájemná poloha tří rovin VY_32_INOVACE_M3r0107 Mgr. Jakub Němec

Vzájemná poloha tří rovin V této lekci si ukážeme, jaké vzájemné polohy mohou mít tři roviny. Těchto poloh je pět: Tři roviny jsou po dvou rovnoběžné – nemají žádný společný bod. Dvě roviny jsou rovnoběžné a třetí je k nim různoběžná – existují dvě rovnoběžné přímky (průsečnice). Tři roviny jsou po dvou různoběžné a jejich průsečnice splynou v jednu přímku – tzv. svazek rovin. Tři roviny jsou po dvou různoběžné a mají tři různé rovnoběžné průsečnice. Tři roviny jsou po dvou různoběžné a jejich různé průsečnice se protnou v jednom bodě – tzv. trs rovin. V následujících snímcích si každou vzájemnou polohu ukážeme.

Tři navzájem rovnoběžné roviny V krychli ABCDEFGH mějme roviny ADE, BCF a KLM, kde body K, L a M jsou po řadě středy hran AB, CD a GH. Dokázat vzájemnou rovnoběžnost těchto tří rovin je jednoduché cvičení (využití rovnoběžnosti různoběžných přímek v rovinách).

Zde vyznačeny různoběžky v rovinách, které jsou navzájem rovnoběžné.

V krychli ABCDEFGH mějme roviny BCE, KLM a RST, kde body K, L, M, R, S a T jsou po řadě středy hran AB, CD, AE, BF, CG a EF. Důkaz vzájemné rovnoběžnosti je založen opět na rovnoběžnosti různoběžných přímek.

Zde vyznačeny různoběžky v rovinách, které jsou navzájem rovnoběžné.

Dvě rovnoběžné roviny a třetí různoběžná V krychli ABCDEFGH mějme roviny ABC, BCF a EFG. Je zřejmé, že podstavy jsou rovnoběžné roviny.

Přímky BC a FG, které jsou průsečnicemi podstav z boční stěnou jsou rovnoběžné, což vyplývá z vlastností krychle.

V krychli ABCDEFGH mějme roviny ABL, KGH a CEF, kde body K a L jsou po řadě středy hran AE a CG. Rovnoběžnost rovin ABL a KGH je snadno dokazatelná (opět pomocí různoběžek v rovinách, které jsou navzájem rovnoběžné).

Zelenou a růžovou barvou jsou vyznačeny průsečnice, které jsou rovnoběžné.

Tři navzájem různoběžné roviny s jednou průsečnicí V krychli ABCDEFGH mějme roviny ABC, BCE a BCF. Již z pojmenování rovin je jasné, že tyto navzájem různoběžné roviny mají dva společné body, což je dostačující k určení průsečnice (přímku určují dva různé body).

Společná průsečnice pro roviny ABC, BCE a BCF je přímka BC.

V krychli ABCDEFGH mějme roviny BCE, KLM a RST, kde body K, L, M, R, S a T jsou po řadě středy hran AB, EF, GH, AE, BF a CG. Je patrné, že roviny jsou navzájem různoběžné.

Všechny tři roviny se protínají ve středu přední (P) a zadní stěny (Q), což lze dokázat pomocí vlastnosti krychle. Průsečíky P a Q nám jednoznačně určují průsečnici PQ daných tří rovin.

Tři navzájem různoběžné roviny se třemi různými průsečnicemi V krychli ABCDEFGH mějme roviny ABC, ABL a CDK, kde body K a L jsou po řadě středy hran EH a FG. Opět je zcela patrné, že roviny jsou navzájem různoběžné (nemůžeme najít dvě různoběžky v rovině, které by měly své rovnoběžky v ostatních rovinách).

Společné body po dvou různoběžných rovin určují hledané průsečnice Společné body po dvou různoběžných rovin určují hledané průsečnice. Dvě z nich najdeme v dolní podstavě, kde se protínají roviny ABL a CDK s rovinou ABC. Třetí průsečnice je určena body K a L, které náleží rovinám ABL a CDK současně.

V krychli ABCDEFGH mějme roviny ACE, DHK a DHL, kde body K a L jsou po řadě středy hran AB a BC. Vidíme, že jednotlivé roviny jsou navzájem různoběžné.

Roviny se protínají vždy v horní a dolní podstavě. Spojením příslušných bodů získáme hledané průsečnice.

Tři navzájem různoběžné roviny s jedním společným bodem V krychli ABCDEFGH mějme roviny BCG, CDG a EFG. Již s pojmenování rovin je zřejmé, že všechny roviny mají alespoň jeden společný bod. Vzhledem k tomu, že roviny jsou navzájem různoběžné, bude tento bod zároveň jediný a určený třemi různoběžnými průsečnicemi rovin.

Zadané roviny mají průsečnice CG, FG a HG. Všechny se protínají v bodě G.

V krychli ABCDEFGH mějme roviny KLM, RST a XYZ, kde body K, L, M, R, S, T, X, Y a Z jsou po řadě středy hran AB, EF, GH, AE, BF, CG, BC, FG a EH. Průsečíky po dvou různých daných rovin jsou vždy ve středu protilehlých stěn, což vychází z vlastností krychle.

Spojením příslušných bodů získáme tři různoběžné průsečnice, které se protínají v jednom bodě (P).

Úkol závěrem V krychli ABCDEFGH urči vzájemnou polohu tří rovin určených body: a) BGE, ACH a ACG b) ADE, BCF a KLM, kde body K, L a M jsou po řadě středy hran AB, CD a EF c) ACE, BDH a RST, kde body R, S a T jsou po řadě středy hran AE, BF a CG d) ACG, BDH a XYZ, kde body X, Y a Z jsou po řadě středy hran BC, FG a EH e) ACE, BDH a BCF.

Zdroje Literatura: POMYKALOVÁ, Eva. Matematika pro gymnázia - Stereometrie. 1. vydání. Praha: Prometheus, 1995, 223 s. ISBN 80-7196-004-7. Obrázky byly vytvořeny v programu Malování.