Periodická soustava prvků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravidla pro obsazování atomových orbitalů
Advertisements

CHEMIE
Periodická soustava prvků
Úvod k hlavním skupinám – s a p prvky
Periodická tabulka prvků
Přehled citací a odkazů:
Periodická tabulka prvků
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Struktura atomového obalu
Periodická soustava prvků
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
IV. ELEKTRONOVÁ KONFI- GURACE a PSP
Přehled citací a odkazů:
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
PSP a periodicita vlastností
CHEMIE ANORGANICKÁ CHEMIE.
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
Periodická soustava prvků 1
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Úvod do anorganické chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Obal atomu, uspořádání elektronů
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_181.
Periodická soustava prvků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_49.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Skutečná a relativní atomová hmotnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_47.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Znázorňování orbitalů
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Modely atomů Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0115.
PSP- periodická soustava prvků
Stavba elektronového obalu atomu prvku a poloha prvku v periodické tabulce prvků prvky jsou seřazeny do skupin a period podle rostoucí Ar – původně atomové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Autor: Stejskalová Hana
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Historie periodické soustavy prvků
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Periodická soustava - PSP
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Periodická soustava prvků (PSP)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Transkript prezentace:

Periodická soustava prvků Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0117

V 2. pol. 19. století – velký rozvoj chemie = objeveno mnoho nových prvků potřeba uspořádat. D.I.Mendělejev – seřadil 63 známých prvků, podle stoupajícího protonového čísla do „ Tabulky“

Při seřazování prvků Mendělejev zjistil, že se vlastnosti prvků pravidelně (periodicky) opakují. Prvky s podobnými vlastnostmi uspořádal pod sebe a vytvořil tak první skupiny. Ve skupinách se nacházejí prvky se stejným počtem valenčních elektronů. Ve své původní tabulce vynechal místa pro prvky, které předpokládal že existují, ale do té doby nebyly objeveny.

Periodický zákon: 1869 Mendělejev vlastnosti prvků jsou periodicky závislé na jejich atomových hmotnostech

Současná periodická soustava prvků Začátkem 20.stol. – upravení periodického zákonu: vlastnosti prvků jsou periodicky závislé na protonovém čísle jejich atomů ( jod je za telurem, i když je lehčí)

Periodická soustava prvků 118 prvků - 94 přirozených - 24 uměle vytvořených (nestabilní) 7 vodorovných řad (period) – perioda určuje počet hladin kde se vyskytují elektrony 18 skupin (sloupců) – ve skupině jsou prvky se stejným počtem valenčních elektronů = podobné vlastnosti (I-VIII.A, I-VIII.B)

Informace o prvcích tabulky Ř CH O D É s prvky – valenční elektrony v orbitalu „s“ I.A, II.A + He p prvky – valenční elektrony v orbitalu „p“ III.A-VIII.A skupina (bez He) d prvky – doplňují elektrony do orbitalu „d“ I.B- VIII.B ( kromě f prvků) přechodné prvky f prvky – doplňuje elektrony do orbitalu „f“ (vnitřně přechodné prvky – Lanthanoidy a Aktinoidy)

Dělení prvků v tabulce Kovy – prvky mající většinu kovových vlastností - levá strana chemické tabulky Polokovy – prvky mající pouze některé vlastnosti kovů - zhruba uhlopříčka od B k At + Ge, Sb, Po Nekovy – nemají kovové vlastnosti (nebo minimálně) - pravá horní část chemické tabulky

Otázky a úkoly Proč patří He mezi „s“ prvky? Jak je možné, že je jod lehčí než telur, i když má větší protonové číslo? Vyjmenuj vlastnosti charakteristické pro kovy? Který polokov je nejznámější a na co se používá? Nakresli schéma tabulky prvků a do něj vybarvi: s,p,d,f prvky, barevně odliš kovy, polokovy a nekovy

Literatura: Mareček, A.; Honza, J. Chemie pro čtyřletá gymnázia 1.díl. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 1998, ISBN 80-7182-055-5 REPIN, Ilya. Wikipedia.cz [online]. [cit. 4.1.2014]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b3/Medeleeff_by_repin.jpg