RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

ŠIKANA Mgr. Jan Žufníček.
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.
ŠIKANA.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Šikana Juchelková Katka.
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
Školní násilí Agresivita Šikana.
VY_32_INOVACE_VkZ Druhy a formy násilí
Domácí násilí.
ŠIKANA OBECNĚ program proti šikanování - dále PPŠ
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
VY_32_INOVACE_VkZ.6.01-Šikana-prezentace
ŽIVOT VE ŠKOLE - I VE ŠKOLE S PRAVIDLY
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Šikana Zdroj: .
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Kyberšikana Radka Blažková.
Šikana a kyberšikana.
Školní program proti šikanování
VY_32_INOVACE_PSYPS15960ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
Výsledky dotazníků jsou shrnuty za I. a II. stupeň společně, tj. 138 dotazníků. Dotazník vyplněný od rodičů odevzdalo 92 žáků, neodevzdalo 46 žáků. 1.Odevzdalo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Šikana příčiny diagnostika praktická pomoc
Sociální patologie SCPT SCPA
KYBERŠIKANA. Co je kyberšikana? Kyberšikana je šikanování jiné osoby (ubližování, ztrapňování, obtěžování, ohrožování, zastrašování) s využitím internetu,
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_15_MEZI.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Problematika šikany z pohledu etopeda v zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy Mgr. Miroslava Florianová Konference k primární prevenci sociálně.
Krizové situace : šikanování VY_32_INOVACE_7_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ŠIKANOVÁNÍ Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ŠIKANOVÁNÍ vyhrožování rvačky vymáhání peněz.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Syndrom týraného dítěte Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Násilí Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Školní řád. Žáci mají právo na ochranu před fyzickým a psychickým násilím a nedbalým zacházením na svobodu ve výběru kamarádů na volný čas a přiměřený.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
STRATEGIE ŘÍZENÍ TŘÍDY ŠIKANA.  Strategie řízení třídy je také závislá na rozdíly mezi žáky. Každý žák je osobnost a např. to, co jednoho motivuje k.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_35 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluŠikana Anotace Ž8ci se v průběhu.
Mgr. Michal Oblouk ŠIKANA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ŠIKANA OBECNĚ program proti šikanování - dále PPŠ
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
KYBERŠIKANA.
Šikana.
Školní program proti šikanování
seminář Teorie a metodiky výchovy
ANOTACE Objasnit žákům co je šikana,
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Školská sociální práce
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE ŠIKANA

ŠIKANA Označuje fyzické i psychické omezování či týrání slabšího jedince v kolektivu. Dochází k ní ve všech skupinách věkových i sociálních. Šikanování Jeden nebo více silných jedinců úmyslně a většinou opakovaně týrá a zotročuje slabé a používá k tomu agresi a manipulaci.

Fyzická Formy šikany Záměrné vrážení, dotýkání, šťouchání Bití, kopání, škrcení, zneužívání Ničení majetku, oděvu, pomůcek …

Psychická, slovní Formy šikany Nadávání, vydírání, hrozby Kyberšikana – jde „pouze“ o změnu zvoleného prostředku – emaily, chaty, sociální sítě, sms…

VŠICHNI OSTATNÍ SPOLUŽÁCI NEBO KAMARÁDI AKTÉŘI ŠIKANY Agresor – ten kdo šikanuje iniciátor šikanování, aktivní účastník Oběť – ten kdo je šikanován VŠICHNI OSTATNÍ SPOLUŽÁCI NEBO KAMARÁDI

Stádia šikany Zrod ostrakismu Fyzická agrese a přitvrzování manipulace Klíčový moment – vytvoření jádra Většina přijímá normy agresorů Dokonalá šikana

ŠKÁDLENÍ X ŠIKANOVÁNÍ Nejdůležitější problém při šikaně v MŠ Jak rozlišit ? Jde o hledání pomyslné čáry mezi dobrem – škádlení a zlem - šikanováním

ŠKÁDLENÍ Legrace pro obě strany Dítě po škádlení bývá uvolněné, radostné a v pohodě. Pokud jeden to jako legraci nebere, zraňuje ho to, pak iniciátor škádlení pociťuje lítost, omluví se mu a v činnosti dál nepokračuje - jinak se jedná porušování práva druhého člověka.

ŠIKANA Agresor chce druhému ublížit, chce ho ranit. Má z toho radost. Neomluví se, chování opakuje. Násilí opakuje a stupňuje.

NEPŘÍMÉ ZNAKY ŠIKANY Žák je o přestávkách často osamocený, nemá kamarády. Při týmovém sportech je volen do družstva vždy mezi posledními. O přestávkách vyhledává blízkost učitelů. Má-li žák promluvit před třídou, je nejistý a ustrašený. Působí smutně, nešťastně, stísněně. Stává se uzavřeným. Jeho školní prospěch se náhle a nevysvětlitelně zhoršuje.

NEPŘÍMÉ ZNAKY ŠIKANY Jeho věci jsou poškozené nebo znečištěné, případně rozházené. Zašpiněný nebo poškozený oděv. Stále postrádá nějaké své věci. Odmítá vysvětlit poškození a ztráty věcí. Mění svoji pravidelnou cestu do školy a ze školy. Začíná vyhledávat důvody pro absenci ve škole. Odřeniny, modřiny a škrábance nedokáže uspokojivě vysvětlit.

PŘÍMÉ ZNAKY ŠIKANY Posměšné poznámky na adresu žáka, pokořující přezdívka, nadávky, ponižování, hrubé žerty na jeho účet. Nepřátelská až nenávistná kritika. Nátlak, aby dával agresorovi věcné nebo peněžní dary. Nátlak k vykonávání nemorálních až trestných činů. Honění, strkání, šťouchání, rány, kopání. Postižený je terčem rvaček. Kolektiv jej ignoruje.

KDE JE PROBLÉM ? Šikanovaný nebývá špatný, ani si šikanu nezaslouží. Chyba je ve špatných vztazích v žákovských kolektivech. Nemá smysl ustupovat, ale je třeba problém co nejdříve řešit.

Kdo pomůže ? Rodiče třídní učitel výchovný poradce ředitel školy školní preventista Linka důvěry 800155555

http://www. ceskatelevize http://www.ceskatelevize.cz/porady/10318730018-polosero/211562222000001-polosero-sikana/video/