Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

TyfloCentrum Brno, o.p.s. se představuje
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
Obsah prezentace Co je projekt Blind Friendly Web
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost prakticky v Seznam.cz
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Zhodnocení různých postupů při aplikaci navržených pravidel z finančního hlediska Tato prezentace vznikla v rámci účelové podpory Ministerstva informatiky.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Výhled Ministerstva vnitra – kvalita ve veřejné správě odbor veřejné správy a eGovernmentu Ministerstvo vnitra.
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
Workshop - internetové poradenství. Vzdělávání v oblasti IP Nová oblast Nová oblast  Pro nás  Obecně Do současné doby se kurzům IP věnovaly zejména.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
ORSIA spol. s r.o. Čs. armády Ústí nad Orlicí Petr Gregor, Jaroslav Hošek Deset let projektu Blind Friendly Web Zpřístupnění webu s výsledky.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Měření mobilních služeb Mobilní metokomise Mobile Internet Forum 2010.
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
použitelnost webu (usability)
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
PŘÍSTUPNOST WEBU (ACCESSIBILITY) Filip Rubáček, 2013.
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Pagination pro formuláře ASP.NET Petr Jelínek Vedoucí práce Ing. Václav Novák, CSc.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Semestrální projekt Správa webových konferencí Mendelova univerzita Aplikace vývojových technik Jakub Matoušek Květen 2012.
7. Nová pravidla přístupnosti Tereza Balabánová
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Orlické hory pro všechny Proč si pořídit certifikát? Kostelecké Horky VÍTEJTE !
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Přístupnost webu Kontrast. Současné skiny (vzhledy) Graficky špičkové Kvalitní šablony pro různé části webů a funkcionalitu Netradiční graficky zajímavé.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Publicita v projektů financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Praktické zkušenosti z Českého systému kvality služeb Specializované pracoviště ČSKS Výroční konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Redakční systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/40 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika.
Pedagogická fakulta UK
Seminář pro žadatele 29. července 2008, Praha Mgr. Magda Cabrnochová
Obhajoba bakalářské práce
Nástroje podpory uživatelů
Obhajoba diplomové práce
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
GDPR General Data Protection Regulation
I. Dvořák Zahajovací setkání
Sociologie - projekt 2. C.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Pracovní setkání středních škol
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007

Kdo může provést test webu? odborník na přístupnost handicapovaný školený uživatel X autor webu Každý z nich může přístupnost toho samého webu vyhodnotit různě.

Handicapovaný školený uživatel otestuje web na základě svých praktických zkušeností; otestuje web pomocí speciálního software a/nebo hardware; nemusí však postřehnout všechny chyby z hlediska přístupnosti;

Odborník na přístupnost spolehlivě prověří web podle některé z metodik přístupnosti a případně i vlastních praktických zkušeností; služby v oblasti přístupnosti v současnosti nabízí hodně subjektů, ne každý musí mít odpovídající znalosti; často hodnotí pouze na základě teoretických znalostí, nemusí mít či nemá praktické zkušenosti s cílovou skupinou;

Autor webu zná svůj web; často trpí „profesionální slepotou“ (potencionální chyby nemusí vidět); stává se také, že pravidla přístupnosti špatně interpretuje. Web, vytvořený podle těchto špatně interpretovaných pravidel pak považuje za přístupný, i když tomu tak ve skutečnosti není;

Přístupnost webových stránek orgánů státní správy Výzkumný projekt byl vyhlášen MI ČR v květnu Řešiteli jsou H1.cz, Fakulta informatiky Masarykovy univerzity v Brně a TyfloCentrum Brno, o.p.s. Požadované výstupy: – porovnání Pravidel pro tvorbu přístupného webu, pravidel WCAG 1.0 a návrhu pravidel WCAG 2.0, – výzkum v oblasti cílových skupin občanů se zdravotním postižením, – návrh nových pravidel přístupného webu, – finanční zhodnocení navržených postupů pro aplikaci pravidel přístupného webu.

Výzkum v oblasti cílových skupin - praktické testy Praktické testy byly provedeny na vybraných webech státní správy, splňujících v dostatečné míře Pravidla pro tvorbu přístupného webu, vydaná MI ČR. Na základě testů se ale ukázalo, že i na stránkách splňujících Pravidla přístupného webu naráželi respondenti na menší či větší bariéry z hlediska přístupnosti.

S čím měli uživatelé největší problémy? nedostatečný kontrast barvy písma a podkladu; nedostatečná velikost písma; srozumitelnost zveřejněných informací; rozpoznání nadpisů a hlavního nadpisu stránky; přístupnost vyhlášek ve formátu pdf;

Řešení nepodceňovat testy přístupnosti provedené proškolenými handicapovanými uživateli, protože ve skutečnosti to budou oni, kdo budou váš web používat; nespoléhat se pouze na test přístupnosti provedený podle některé z metodik; provedení testů zadávat renomovaným společnostem, které mají s přístupností praktické zkušenosti, v ideálním případě mají v týmu handicapované testéry či konzultanty.

Výsledky výzkumu Skupina a) občané, kterým zdravotní postižení nebrání v seznámení se s obsahem webových stránek: Do této skupiny spadá přibližně 63 % zdravotně postižených občanů. V celé české populaci se jedná přibližně o občanů. Skupina b) občané, kterým zdravotní postižení brání v seznámení se s obsahem webových stránek, ale pokud jejich tvůrce dodrží pravidla pro tvorbu přístupného webu, mohou se v nezbytném rozsahu seznámit s webovými stránkami orgánů veřejné správy, Do této skupiny spadá přibližně 35 % zdravotně postižených občanů. V celé české populaci se jedná přibližně o občanů. Skupina c) občané, kterým zdravotní postižení brání v seznámení se s obsahem webových stránek a nemohou se seznámit s jejich obsahem ani tehdy, pokud jejich tvůrce dodrží pravidla pro tvorbu přístupného webu, Do této skupiny spadají přibližně 2 % zdravotně postižených občanů. V celé české populaci se jedná přibližně o občanů. Skupina d) občané, kteří spadají do skupiny definované v bodě b), kteří mají zájem pracovat s internetem. Do této skupiny spadá přibližně 28 % zdravotně postižených občanů. V celé české populaci se jedná přibližně o občanů.

A to je vše ;-) Děkuji za pozornost a zvu vás na náš stánek, kde si můžete to, co jste zde slyšeli, ověřit v praxi. Kontakt: Mgr. Radek Pavlíček