Bluetooth Rudolf Helm.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezdrátové sítě.
Advertisements

Začínáme s WiFi. WiFi technologie • b – rychlost až 11 Mb/s • g – rychlost až 54 Mb/s • h – rychlost až 54 Mb/s, pásmo 5 GHz (2004)
Radio Frequency Identification
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Připojení k internetu.
Zpracoval: Šafránek David
Bezdrátové technologie
* Mobilní telefon (hovorově mobil) je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
ALCOMA a.s. Vinšova Praha 10
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Komunikační moduly C2COM a CSAIO8x
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
INTERNET - TERMINOLOGIE
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
BEZDRÁTOVÉ MYŠI VYPRACOVALA: Naděžda Pištěková AKADEMICKÝ ROK: 2008/2009.
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
WiFi fenomén bezdrátových sítí
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Přenosová pásma bezdrátových sítí Wi-Fi
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Bezdrátové sítě.
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
Telefonování přes Internet
Tato prezentace byla vytvořena
ISDN a jeho využití Petra Sedlinská 4.I.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Úvod do nových médií a komunikace Ing. Jiří Kysela Katedra informačních technologií - Fakulta elektrotechniky.
Vestavné mikropočítačové systémy
INTERNET Možnosti připojení.
Infračervený přenos.
Možnosti připojení k Internetu ve Velkém Meziříčí
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
1 Počítačové sítě Přenosový systém Jednoduchý spoj Lokální síť Rozlehlá síť.
2N® EasyGate PRO. 2N® EasyGate PRO 2N® SmartGate UMTS.
Druhy připojení k internetu
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Bezdrátové sítě Používají se, pokud není možné propojení kabelem
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název materiálu: Bluetooth Jméno autora: Mgr. Petr Ivánek Vytvořen: leden 2012 Vzdělávací obor: Člověk a svět práce (předmět Využití digitálních technologií)
Základní parametry kabelů
USB Universal Serial Bus. Firmy, které jej vyrobily Compaq Hewlett-Packard Intel Lucent NEC Microsoft Philips.
Bluetooth.
Tato prezentace byla vytvořena
Procesory pro kapesní počítače Sem. práce 31SCS Tomáš Hanikýř
Družicové datové přenosy. Družicové komunikační systémy jsou v dnešní době velmi důležitou součástí komunikačního řetězce. Doplňují pozemní kabelové,
DAITEM - BEZDRÁTOVÝ INTERCOM, OVLÁDÁNÍ BRÁNY A BRANKY
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
Bezdrátová Bluetooth technologie Ivo Penn. Bluetooth specifikace Bluetooth radio – vysílač, přijímač, analogová radio-elektronika, Bluetooth link controller.
IPhone. iPhone… produkt společnosti Apple spojuje funkce mobilního telefonu s digitálním fotoaparátem, multimediálního přehrávače (iPod) a zařízení pro.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Počítačové sítě Přenos dat © Milan Keršláger
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Počítačové sítě 12. Další technologie LAN © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● Arcnet.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Připojení k internetu Jakub Adam, 9.B GPRS General Packet Radio Service (GPRS) je služba umožňující uživatelům mobilních telefonů GSM přenos dat a připojení.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_02_Inf6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Připojení k.
Datové komunikace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Název vzdělávacího materiálu:Typy počítačů Kód vzdělávacího.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
Typy připojení k internetu
Možnosti připojení k internetu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
NETBOOK. NETBOOK NETBOOK Označuje počítač menší než notebook, který se zaměřuje na mobilitu, upřednostňuje nízkou spotřebu, cenu i váhu, a orientuje.
PB169 – Operační systémy a sítě
INTERNET - TERMINOLOGIE
Transkript prezentace:

Bluetooth Rudolf Helm

Vznik 1998 - vznik standardu bluetooth - firmy IBM, Toshiba, Intel, Nokia a Ericsson chráněn patenty certifikát pro zařízení s bluetooth žádné licenční poplatky

Základní charakteristiky schopnost datových a hlasových přenosů provoz na volném pásmu 2,45GHz přenosová rychlost 712 Kbps, s výhledem zvýšení na 2Mbps adaptabilita výstupního vysílacího výkonu pro šetření energie (0,3mAh ve stand-by až 30 mAh v provozním režimu)

Čip bluetooth I. vysokofrekvenční část (vysílač a přijímač) řadič bezdrátová komunikace a přenos hlasu či dat do řadiče plně kompatibilní se všemi jinými čipy řadič adaptér ke konkrétnímu výrobku zprostředkovává přenos hlasu a dat mezi aplikací v tomto výrobku a vysokofrekvenční částí

Čip bluetooth II. čipy jsou dvoudílné (vysokofrekvenční část a řadič jsou oddělené) v budoucnu integrace do jednoho mikročipu (pokles ceny čipu až na 5 USD -přibližně 200 korun)

Technické parametry dosah až 10 metrů – závisí na terénních překážkách (především zdech a kancelářském nábytku mezi dvěma čipy). maximální vysílací výkon čipu je 1 mW citlivost přijímače je –70 dB v budoucnu - přidávání zesilovačů k vysílací části čipu (při výkonu 100 mW dosah až 100 m)

Použitá frekvence komunikace v bezlicenčním pásmu 2,4 GHz (2,402 GHz – 2,480 GHz) problém Francie (armáda) vzdálenost komunikačních kanálů od sebe je 1 MHz (kanálů použitelných aplikacemi bluetooth je celkem 79) při komunikaci mezi těmito kanály probíhají neustálé frekvenční skoky (frequency hopping), a to rychlostí 1600 skoků za sekundu

Přenosová rychlost hlas data 64 kb/s, v obou směrech (synchronní mód) tj.: přenos hlasu v kvalitě odpovídající digitální (ISDN) telefonní lince data asynchronní mód (uplink 721 kb/s, downlink 57,6 kb/s) synchronní mód (432,6 kb/s oběma směry)

Stavy čipů bluetooth I. stav Master (čip aktivovaný v konkrétním prostoru jako první) řídí frekvenční skoky, sestavuje komunikaci mezi ostatními čipy a přiděluje komunikační kanály dokáže řídit až sedm čipů v módu Slave stav Slave (ostatní čipy v dosahu čipu se stavem Master)

Stavy čipů bluetooth II. unikátní identifikační číslo o délce 48 bitů čip ve stavu Master rozpoznává rušené frekvence ty při frekvenčních skocích vynechává každý čip neustále sleduje komunikaci ve svém okolí na stanovených frekvencích při zjištění nějaké aktivity čip v módu Master začne na 16 frekvencích vysílat a to tzv. Page (pokud zná konkrétní adresu druhého zařízení) Inquiry (pokud o druhém zařízení nic neví)

Konkurence VFIR (Very Fast Infrared) přenosová rychlost 16 Mbps kompatibilní (schopen zpomalit na 4 Mbps, 1,15 Mbps, 115 kbps i 9,6 kbps) odebíraný proud v pohotovostním režimu 3 mA směrová závislost

Bluetooth v praxi Švédské dráhy rezervaci a placení jízdenek vyhledávání vlakových spojů, připojení k internetu (přes Bluetooth gateway pomocí pevné linky) "virtuální jízdenka“

Bluetooth zařízení I. výrobce: Seiko Instruments a Ensure Technologies čip bluetooth - komunikace se zabezpečeným zařízením vlastní operační systém přes mobilní telefon - wapové stránky, SMS

Bluetooth zařízení II. společnost BlueTag signalizační vzdálenost lze nastavit v rozmezí několika desítek centimetrů až deset metrů

Bluetooth zařízení III. společnost Siemense USB dosah až 100 metrů !!! napájeno prostřednictvím vstupu USB – nízká hmotnost osobní i přenosné počítače s USB vstupem

Bluetooth zařízení IV. Toshiba headset (sluchátko s mikrofonem) rozpoznávání hlasu - přenášejí již data, nikoliv hlas ovládání jiných zařízení s bluetooth (př. větrák) diktát textu do počítače nevýhody: hmotnost, výdrž baterií (ani ne hodina)

Literatura oficiální stránky bluetooth: http://www.bluetooth.com/ http://www.mobil.cz/