Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bluetooth.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bluetooth."— Transkript prezentace:

1 Bluetooth

2 je v informatice otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například : mobilní telefon, PDA (personal digital assistant - osobní digitální pomocník), osobní počítač nebo bezdrátová sluchátka. Vytvořen byl v roce 1994 firmou Ericsson a míněn jako bezdrátová náhrada za sériové drátové rozhraní RS-232. Původ názvu Název Bluetooth je odvozen z anglického jména dánského krále Haralda Modrozuba (bluetooth) vládnoucího v 10. století. Ten využil svých diplomatických schopností k tomu, aby válčící kmeny přistoupily k diskusi a ukončily vzájemné rozepře. Právě této analogie bylo využito pro název technologie Bluetooth, která podobně jako kdysi král Harald slouží k usnadnění vzájemné komunikace.

3 Maximální teoretické přenosové rychlosti podle standardů:
Technologie Bluetooth je definovaná standardem IEEE Spadá do kategorie osobních počítačových sítí, tzv. PAN (Personal Area Network). Vyskytuje se v několika verzích, z nichž v současnosti nejvíce využívaná je verze 2.0 a je implementována ve většině aktuálně (2010) prodávaných zařízení jako jsou např. mobilní telefony, notebooky, ale i televize. V současné době (2011) je nově vyvinuto rozhraní Bluetooth 4.0, u kterého výrobci slibují větší dosah (až 100 metrů), menší spotřebu elektrické energie a také podporu šifrování AES-128. Specifikace Bluetooth 2.0 EDR (Enhanced Data-Rate) zavádí novou modulační techniku a zvyšuje tak datovou propustnost na trojnásobnou hodnotu oproti Bluetooth 1.2. Tímto se dosahuje daleko větší výdrže baterii, protože samotné navázání spojení a i přenos samotný probíhá v daleko kratší době, než u starších verzí Bluetooth. Verze Rychlost přenosu dat Verze 1.2 1 Mb/s Verze EDR 3 Mb/s Verze HS 24 Mb/s Maximální teoretické přenosové rychlosti podle standardů:

4 Rádiové rozhraní Bluetooth pracuje v ISM pásmu 2,4 GHz (stejném jako u Wi-Fi). K přenosu využívá metody FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum), což je jedna z metod přenosu v rozprostřeném spektru. Její princip spočívá v přeskakování mezi několika frekvencemi při přenosu bitu nebo bitů. Během jedné sekundy je provedeno 1600 skoků (přeladění) mezi 79 frekvencemi s rozestupem 1 MHz. Tento mechanismus má zvýšit odolnost spojení vůči rušení na stejné frekvenci. Je definováno několik výkonových úrovní (1 mW, 10 mW, 100 mW), s nimiž je umožněna komunikace do vzdálenosti cca 1 – 100 m. Udávané hodnoty ovšem platí jen ve volném prostoru. Pokud jsou mezi komunikujícími zařízeními překážky (typicky například zdi, tělo uživatele), dosah rychle klesá. Většinou ovšem nedochází ke skokové ztrátě spojení, ale postupně se zvyšuje počet chybně přenesených paketů. Zařízení se dělí dle výkonnosti následujícím způsobem: Class Maximální povolený výkon Dosah (přibližný) mW dBm Class 1 100 20 ~100 metrů Class 2 10 4 ~10 metrů Class 3 1 ~1 metr dBm vyjadřuje hodnotu měřené síly signálu v decibelech (dB) vztažené k jedné mW.

5 Bluetooth zařízení Bluetooth je integrováno v mnoha zařízeních, jako je iPod Touch (multimediální přehrávač od firmy Apple z rodiny přehrávačů iPod), PlayStation 3 (Herní zařízení ), PSP Go (PlayStation Portable - kapesní herní konzole), telefony (mobilní telefon), Nintendo Wii (videoherní stolní konzole) a v mnoha dalších zařízení. Technologie je použita při přenosu informací mezi dvěma nebo více zařízeními, která jsou blízko sebe. Bluetooth je běžně používán v mobilních telefonech často spojené s náhlavní soupravou nebo v přenosu dat mezi telefonem a počítačem. Bluetooth protokoly usnadňují rozpoznání a nastavení služeb mezi jednotlivými zařízeními. Bluetooth zařízení mohou využít všech služeb, které poskytují.

6 Požadavky počítače Osobní počítač, který nemá vestavěné Bluetooth, může použít adaptér Bluetooth, který umožní počítači komunikovat s ostatními zařízeními Bluetooth, například mobilní telefony, počítačové myši, klávesnice. Zatímco některé stolní počítače a nejnovější notebooky mají vestavěný přijímač Bluetooth, ostatní zařízení budou vyžadovat externí přijímač v podobě hardwarového zařízení. Na rozdíl od svého předchůdce IrDA, který vyžaduje pro komunikaci s každým zařízením jeden vyhrazený adaptér, Bluetooth umožňuje více zařízením zároveň komunikovat s počítačem přes jeden sdílený adaptér.

7 Podpora operačních systémů
Apple podporuje Bluetooth od Mac OS X v10.2, který byl uvolněn v roce 2002. Pro Windows XP je pro SP2 a novější podporován Bluetooth 1.1, 2.0 a EDR (předchozí verze vyžadovaly od uživatele instalaci ovladačů, které nebyly přímo podporovány společností Microsoft). Windows Vista s Feature Pack pro bezdrátové sítě nebo Windows Vista SP2 podporují Bluetooth EDR. Windows 7 podporují Bluetooth 2.1+EDR a rozšířenou kontrolu EIR. Pro Linux existují pro Bluetooth dvě implementace: BlueZ a Affix. BlueZ je součástí většiny linuxových jader a byl původně vyvinut společností Qualcomm. Affix byl vyvinut firmou Nokia.

8 Specifikace a funkce Specifikace Bluetooth byla vyvinuta v roce 1994 firmou Ericsson. Specifikace je založena na přeskakování několika frekvencí FHSS. Bluetooth v1.0 a v1.b - Verze 1.0 a 1.0b měla mnoho problémů a výrobci měli potíže, aby jejich výrobky byly interoperabilní. Bluetooth v1.1 - V roce 2002 schválen jako IEEE Standard Nalezeno mnoho chyb u verze 1.0b, byly stanoveny specifikace. Přidána podpora pro nešifrované kanály. Indikátor síly signálu. Bluetooth v1.2 - Zpětně kompatibilní s 1.1, k hlavnímu vylepšení patří: Rychlejší připojení a vyhledání zařízení Přeskakování frekvence, která zlepšuje odolnost vůči rádiovému rušení a zamezení používání přeplněných frekvencí. Vyšší přenosové rychlosti než v1.1 až do 721 kbit/s. Rozšířená synchronní připojení (ESCO), která zlepšují kvalitu hlasu. Tím umožňuje přenosy poškozených souborů a může být zvolena zvýšená zvuková latence, která zajistí lepší podporu souběžného přenosu dat. Standardizované rozhraní mezi hostitelem a řadičem, podpora pro třídrátové USART rozhraní. V roce 2005 schválen jako IEEE Standard

9 Specifikace a funkce Bluetooth v2.1 + EDR - je plně zpětně kompatibilní s 1.2 (rok 2007). Hlavním rysem v2.1 je bezpečné jednoduché párování (SSP), to zlepšuje spárování zařízení a zároveň používání zvýšené bezpečnosti. Verze 2.1 umožňuje různá další vylepšení, obsahuje např: rozšířené informace EIR, která poskytuje více informací v průběhu vyhledávání, které umožní lepší třídění zařízení před připojením, což snižuje spotřebu energie v režimu nízké energie. Bluetooth v3.0 + HS - byla přijata v roce 2009. Podporuje teoretickou rychlost přenosu dat až 24 Mbit/s i když ne přes samotné propojení Bluetooth. Místo toho je Bluetooth použito pro navázání spojení a vysokorychlostní přenos se provádí přes souběžné spojení známé jako Wi-Fi. Novinkou je AMP (Alternate MAC/PHY) jako vysokorychlostní přenos dat. Pro APM se očekávají dvě nové technologie: a UWB, ale pro UWB chybí specifikace. Vysokorychlostní přenos není povinnou ​​součástí specifikace, a tudíž pouze zařízení s "+ HS" budou skutečně podporovat vysokorychlostní přenos dat Bluetooth přes Wi-Fi.


Stáhnout ppt "Bluetooth."

Podobné prezentace


Reklamy Google