EVROPSKÝ SYSTÉM KREDITŮ PRO ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A PŘÍPRAVU (ECVET) Ostrava, 15.12.2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Advertisements

ZKUŠENOSTI SOŠ a SOU V KRALUPECH NAD VLTAVOU SE SYSTÉMEM ECVET
ECVET v Programu celoživotního učení
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Evaluace pilotního šetření a možnosti zavedení prvků švédského modelu v ČR Jiří Vyhlídal, Iveta Zelenková (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Koordinační centrum pro EQF Implementace EQF v Evropě – současný stav Valná hromada AVOŠ, 19. dubna 2012 Milada Stalker
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Pilotní projekt VQTS Ing. Miloš RATHOUSKÝ Mgr. Martina KAŇÁKOVÁ NÚOV, Oddělení mezinárodní spolupráce.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Projekt K2 Klíčová aktivita Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, garantka Ing. Zuzana Kratinohová, odborná pracovnice.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
WBL – principy, nástroje a evropské modely Mgr. Jasmin Muhič
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
EURES – vaše práce v Evropě
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Otevírá dveře ke studiu a práci v Evropě Ing. Karin Jajtnerová Národní ústav odborného vzdělávání Eurocentrum Liberec, 21. února 2007.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Implementace EQAVET v ČR
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Jednotky výsledků učení
Zkušenosti s využitím jednotek výsledků učení při výuce v domácím prostředí SOŠ a SOU Kralupy nad Vltavou.
Zahraniční odborné stáže jako nástroj k implementaci ECVET Setkání zástupců škol a podniků působících v oblasti chemického průmyslu Praha
Evropské nástroje na podporu mobility žáků Michala Čičváková.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Studijní návštěvy LifeLongLearning Programme Eva Síkorová, odbor politiky zaměstnanosti MPSV.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
ECVET v projektech mobilit. Společné cíle politiky EU  zvýšit mobilitu a zaměstnatelnost žáků/pracovních sil v EU (6% žáků vyjíždějících na zahraniční.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) – VET Charter Erasmus+ Certifikát mobility v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) –
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Možnosti mezinárodní spolupráce v mateřských školách Národní konference Erasmus+/eTwinning 13. – , Zámek Štiřín.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
NSK – vazby na evropské procesy
Kompetence kariérových poradců ke kariérovému vzdělávání
Transkript prezentace:

EVROPSKÝ SYSTÉM KREDITŮ PRO ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ A PŘÍPRAVU (ECVET) Ostrava,

Podpora ECVET na evropské úrovni  Myšlenka vytvořit systém přenosu kreditů v odborném vzdělávání a přípravě (OVP) vyplynula z: Kodaňské deklarace (2002) Maastrichtského komuniké (2004).  oba dokumenty se zabývaly otázkami zvýšení evropské spolupráce v OVP  Doporučení Evropského parlamentu a Rady (ze dne ) o vytvoření evropského systému kreditů pro odborné vzdělávání a přípravu (ECVET)

Souvislosti  Systémy odborného vzdělávání a přípravy, jsou přímo spojeny se vzděláváním i s politikou zaměstnanosti a sociální politikou každého členského státu.  Svým meziodvětvovým vlivem podporují konkurenceschopnost evropského hospodářství, zaměstnanost a uspokojení potřeb trhu práce.

Pro koho je ECVET určen…?  Pro studenty, kteří chtějí během studia vycestovat a chtějí, aby jim toto studium bylo uznáno  Pro pracující studenty, kteří se připravují na získání kvalifikace  Pro instituce OVP – přidaná hodnota zvýhodňující je na trhu

Co ECVET podporuje…?  Mobilitu  Celoživotní vzdělávání  Transparentnost  Vzájemnou důvěru a spolupráci

Cesta k dosažení kvalifikace prostřednictvím ECVET  Kvalifikace lze dosáhnout kombinací těchto vzdělávacích kontextů:  školní vzdělávání (formální zdělávání)  učení se na pracovišti  učení se z relevantních životních zkušeností (neformální vzdělávání)  Prostředek umožňující kombinaci – hodnocení a validace výsledků učení

Pilíře systému ECVET  Jednotky učení  Kreditní body  Proces přenosu, validace a uznávání  Dohody o učení a osobní záznam

Jednotky výsledků učení  Jednotky jsou souborem „ZDK“ (znalosti, dovednosti, kompetence), které jsou požadované pro určitou kvalifikaci  Daná jednotka může být specifická pro konkrétní kvalifikaci nebo může být společná více kvalifikacím  Jednotku definují tzv. výsledky učení, kterých může být dosaženo kdekoli a jakýmkoli způsobem (v zahraničí, praxí, dalšími zkušenostmi)

Proces přenosu a uznávání výsledků kredit  „Hostující“ instituce ohodnotí dosažené výsledky učení a udělí učícímu se kredit. osobního záznamu  Dosažené výsledky učení a odpovídající body ECVET jsou zapsány do „osobního záznamu“ studenta.  „Domácí“ instituce validuje kredit jako vhodný záznam o výsledcích daného studenta a uzná výsledky učení, jichž bylo dosaženo.  Toto uznání je předpokladem pro udělení jednotek a s nimi spojených bodů ECVET podle pravidel „domácího“ systému.

 Pepa by rád nasbíral nové zkušenosti a vyjel v rámci studia do zahraničí  Domácí instituce mu umožní uskutečnit část studií na partnerské instituci  Výsledky jsou validovány a uznány jako součást požadavků na kvalifikaci, kterou se Pepa snaží získat  Získané výsledky jsou nyní součástí Pepovy kvalifikace  Pepa studuje, plní úkoly, čímž směřuje k dosažení „výsledků učení“  Tyto výsledky učení musí být ohodnoceny jako úspěšné  Pepovi je udělen kredit a výsledky jsou zapsány do jeho osobního záznamu Příklad přenosu a uznávání výsledků

Body ECVET  Poskytují informace o kvalifikacích a jednotkách v číselné podobě 60 bodů  Podle konvence má být výsledkům učení, jichž bude dosaženo během jednoho roku formálního denního OVP přiděleno 60 bodů.  Systém přidělování bodů jednotkám:  nejprve jsou body ECVET přiděleny kvalifikaci jako celku  jednotce jsou přiděleny body ECVET podle její relativní váhy v rámci kvalifikace

Příklad skládání kvalifikace Kvalifikace OVP – 1 rok řádného denního studia Celkový počet kreditů bodů 10 bodů 30 bodů Jednotky získané za 1 rok přípravy 1. jednotka 2. jednotka 3. jednotka

Přínos pro jednotlivé aktéry  Studenti  pomoc při sebehodnocení  zodpovědnost za vlastní studijní proces  Lektoři  pomoc při vedení studentů a hodnocení jejich dovedností  Pro podniky  zajištění požadavků na kvalifikaci

ECVET TC NET  ECVET TC NET → European Credit System for Vocational Educational Training for Tourism and Catering Network  Model tvořící základ pro vzájemné uznávání a srovnatelnost kompetencí a výsledků učení  Délka trvání projektu: 3 roky  Partnerství se účastní 11 institucí ze 14 evropských zemí: AT, CZ, DE, ES, FI, HU, SL, RO, TR, UK a CH

Cíle  Vypracování ECVET modelu určeného pro oblast cestovního ruchu a pohostinství  Vypracování příručky, jak pracovat s ECVET modelem  Příručka pro vypracování studijních programů vyhovujících modelu ECVET  Pilotní testování modelu

Kdo bude mít z projektu prospěch…  Školy cestovního ruchu a stravování v Evropě  Poskytovatelé OVP v oblasti cestovního ruchu a stravování  Společnosti podnikající v těchto oblastech  Instituce působící na trhu práce  Obchodní komory  A další…

Kompetenční matice  Nástroj pro srovnávání ZDK  Založeno na rámci pro jazykové hodnocení znalostí a dovedností Europass  Pro účely ECVET modelu jsou použity pouze úrovně do B2 ZnalostiIndikátoryA1A2B1B2C1C2 základní použitípokročilé použitíprofesionální použití

Konkrétní profese, pro které byly kompetenční matice zpracovány  Kuchař  Pomocný kuchař  Číšník  Pomocný číšník  Barman  Recepční  Pokojská  Asistent pro styk s hosty  Asistent marketingu a prodeje Klasické profese v odvětvíInovativní profese

Kontaktní informace  V ČR je partnerem projektu společnost TEMPO TRAINING & CONSULTING a. s.  Kontaktní osoba: Ing. Gabriela Vlčková tel.:

Děkuji za pozornost Ing. Martin Koval