Nové populace Michal Řepík. Ochrana volně žijících populací (národní legislativa, mezinárodní úmluvy) Reintrodukce (repatriace) – navrácení druhu na původní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Spolupráce mezi členy NSS a složkami IZS
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Národní síť záchranných stanic Royal Society for Prevention of Cruelty to Animals Záchrana handicapovaných živočichů v zahraničí na příkladu.
Národní park Šumava Autor: Eliška Korábková Johana Černá 8.A
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Natur ohne Grenzen - Příroda bez hranic Nationalpark Thayatal - Národní park Podyjí
Invaze králíka divokého v Austrálii
,,Šumava“ zachycuje ve svém názvu šumění větru v lesích, které se zdají nekonečné  Vývěsním štítem Šumavy jsou rozlehlé přírodní lesy  Šumava je.
Národní park Šumava.
Národní přírodní rezervace Čerchovské hvozdy
Zdravé město Mladá Boleslav - Projekt Zdravé město
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
Výskyt a ochrana v ČR Jitka Uhlíková AOPK ČR
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Indikátory pro hodnocení zastavení úbytku biodiverzity v Evropě
Vymírání a přežívání druhů
Organizace zabývající se ochranou přírody
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
Raroh velký Falco cherrug. Charakteristika raroha Patří do čeledi sokolovitých Loví jak na zemi tak ve vzduchu Hnízdo si staví na stromě nebo ve skalním.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI619 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
VY_52_INOVACE_PŘ.7. 04_Kočkovité šelmy Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
12. zasedání Poradního orgánu pro vědecké, technické a technologické záležitosti Úmluvy o biologické rozmanitosti (SBTTA-CBD) Jan Plesník Agentura ochrany.
Legislativní ochrana velkých šelem v ČR
2010 Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK.
Etologie – chování živočichů
Ptáci okrasných zahrad a parků 1
Projekt partnerských MAS MAS Rozkvět zahrady jižních Čech MAS Blanský les – Netolicko MAS Vodňanská ryba.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
ŽIVOČICHOVÉ (P – S).
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Psovité šelmy.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Základní ekologické pojmy
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Tajga Jehličnatý les.
Np České švýcarsko.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Ochrana volně žijících živočichů s důrazem na Liberecký kraj (2) Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha RP AOPK ČR Liberec, projekt.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Globální problémy – úvod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Faktory mortality, využívání stanovišť a podpora populací zajíce Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti Ing.Jan Cukor.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA ÚSTAV OCHRANY LESŮ A MYSLIVOSTI Diplomová práce Vyhodnocení vlivu losa evropského na lesní porosty.
SOKOL STĚHOVAVÝ (Falco peregrinus)
OCHRANA PŘÍRODY I..
o ochraně přírody a krajiny
Ochrana, ohrožení, obnova mokřadů
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Příroda ANETA ROLÁKOVÁ HLUCHÁK 5.B.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Vlk Obecný Jakub Šefčík Třída:1.L Předmět:Biologie
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Člověk a krajina – vliv člověka
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
HRABAVÍ.
Transkript prezentace:

Nové populace Michal Řepík

Ochrana volně žijících populací (národní legislativa, mezinárodní úmluvy) Reintrodukce (repatriace) – navrácení druhu na původní stanoviště Zaváděcí program – zavedení druhu do oblasti mimo historické rozšíření Posilující program – vypouštění do již existující populace, zvýšení početnosti a genofondu

Postup zakládání 1. Odstranění příčiny zániku populace 2. Vypuštění (přímé, nepřímé, důraz na sociální chování- atrapy, učení od volně žijících) 3. Monitoring 4. Hodnocení lovná zvěř 86 %  44 % citlivé druhy v bývalém areálu 78 %  48 % na hranicích nebo mimo areál jedinci z přírody 75 %  38 % jedinci ze zajetí býložravci 77 %  48 % masožravci

Reintrodukce rysa na Šumavě poslední zástřely léta 19. století po 2. světové válce sporadická migrace vypuštěno 7 rysů v Bavorsku vypuštěno 18 rysů v ČR rysů dnes rysů potíže (lov), telemetrie

Reintrodukce tetřeva hlušce úbytek od 40. let V 70. letech zmenšení areálu asi na 10 % Umělé odchovy GIS Trvalá péče (LHP) Monitoring 1998 – mil. Kč

Rostliny – specifika nedokážou vyhledat vhodné podmínky ekologické zvýhodnění zaváděného druhu (zamezení, podpora pastvy, vytváření gapů) krušnohorské výsypky, Třeboňsko, Tisy na Novojičínsku

Další reintrodukce kočka divoká, bobr evropský, sokol stěhovavý, holub doupňák, sova pálená, rak kamenáč jasoň červenooký losos obecný, střevle potoční vedlejší efekty

Zdroje: Primack, R.B., Kindlmann, P., Jersáková, J. (2001): Biologické principy ochrany přírody. Portál Červený, L., Koubek, P., Bufka, L. (1999) : Aktualizace výskytu a potravy rysa ostriovida Lynx lynx v ČR. Ochrana přírody 54 (3): Internet: Děkuji za pozornost