Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0102 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Substantiva – skloňování feminin
Přídavná jména (adjektiva)
Slovní druhy Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0101 Název sady:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:
Několikanásobné větné členy
Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk.
Pád substantiv.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0103 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Substantiva - rod Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0104 Název sady:
Podstatná jména Pád podstatných jmen. Podstatná jména Pád podstatných jmen.
Číslo v digitálním archivu školy
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Postup při určování větných členů
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0109 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
VY_32_INOVACE_09_05 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
LINGUA CECA I LM Udine 2013/2014. Přednáška P4 STAVBA ČESKÉ VĚTY Pravovalenční členy větné struktury - komplementy.
Podstatná jména Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0112 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SLOVNÍ DRUHY.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0107 Název sady:
Komplexní jazykový rozbor
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0115 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_TVAR_04 Sada DUMTvarosloví Předmět Český jazyk Název materiáluPád podstatných jmen 3 Anotace Žáci v jednoduchých.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0110 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0113 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
PODSTATNÁ JMÉNA SUBSTANTIVA.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0118 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Slovesa (verba) Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ2r0111 Název sady:
Základní gramatika latiny
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0105 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména – pád, číslo, rod Název sady: Český jazyk 4.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 2 – jmenné kategorie Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Marie Hrbková Název: VY_32_INOVACE_1C57Čj3_Podstatná jména –
Podstatná jména Výkladová prezentace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Michaela Blažková VY_32_Inovace_ Zájmena
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.14_pridavna_jmena Název:
VY_32_INOVACE_13_04_podstatná jména (pády, správné tvary)
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_02 předmět
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní větné členy - podmět
Podstatná jména Substantiva Podstatné jméno Podstatné jméno je ohebný slovní druh, který označuje názvy osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Transkript prezentace:

Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0102 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a literatura Téma:Podstatná jména (substantiva) – pád Jméno autora:Kateřina Halaštová Vytvořeno dne: Metodický popis – anotace:Seznamuje žáky s mluvnickou kategorií jmen – pádem. Závěr prezentace slouží k procvičení poznatků. PODSTATNÁ JMÉNA (SUBSTANTIVA) - PÁD

 Pád je morfologická mluvnická kategorie jmen, která vyjadřuje pomocí pádových koncovek vztahy jmen k jiným slovům ve větě.  Tvoření slov pomocí pádových koncovek se nazývá skloňování = deklinace.  Český jazyk má sedm pádů v singuláru a plurálu:  Nominativ – Kdo? Co?  Genitiv – (bez) Koho? Čeho?  Dativ – Komu? Čemu?  Akuzativ – Koho? Co?  Vokativ  Lokál – (o) Kom? Čem?  Instrumentál – (s) Kým? Čím?

 Pády se dají členit do různých skupin – např. pády předložkové (vždy předložkový je lokál) a pády prosté (vždy bezpředložkovým pádem je nominativ a akuzativ)  Tvarová homonymie = pro některé pády existují stejné tvary  1. pád chatachaty  2. pád chatychat  3. pád chatěchatám  4 pád chatuchaty  5. pád chatochaty  6. pád chatěchatách  7. pád chatouchatami

 Má ve větě jmenovací funkci.  Ve větě bývá nejčastěji tímto větným členem: a) …………………………… (Petr se dívá na televizi.) b) …………………………… (Martin je student.) c) …………………………… v případě tzv. nominativu jmenovacího (= uvádí název nebo titul nějakého díla – př. Děti čtou časopis Mateřídouška. Bydlel ve městě Brno.) d) ………………………….. (Vynálezce Edison objevil žárovku.) e)……………………………... (Choval se jako džentlmen.) f) ……………………………..(Jan Ámos Komenský, učitel národů, žil v 17. století.) NOMINATIV

 Nejčastěji ve větě vyjadřuje přivlastňovací vztah.  Ve větě bývá nejčastěji tímto větným členem: a)…………………………………. (Střecha domu byla zchátralá.) b)…………………………………. (Šel do města.)  Za slohově neobratné se považuje kumulace genitivních pádů. GENITIV

 Ve větě bývá nejčastěji: a)………………………………….(Dal květiny mamince.) b)…………………………………. (Mířil ke škole.)  Zajímavý je dativ sdílnosti = hlavní funkcí je navázání bližšího citového vztahu k adresátovi. V hovorové řeči je dativ sdílnosti na vzestupu. (př. Tu ti ke mně přistoupila Anička. Tak jsem ti to nakonec vzdala.) DATIV

 Označuje nejčastěji objekt, který se pojí se slovesem.  Ve větě je nejčastěji: a)…………………………………..(Pije kávu.) b)……………………………………(Vyrazil jsem na výstavu.) AKUZATIV

 Tímto pádem oslovuje či voláme.  Ve větách musí být oslovení z obou stran odděleno čárkami (př. Příští hodinu si, studenti, napíšeme písemnou práci.)  V neoficiální komunikaci se často nahrazuje vokativ nominativem, to je však považováno za nezdvořilou formu oslovování.  Pane Novák, mám tu pro vás dopis! (chybně)  Pane Nováku, mám tu pro vás dopis! (správně) VOKATIV

 Jedná se o předložkový pád.  Ve větě bývá nejčastěji: a)………………………………….(Slyšel o ní.) b)…………………………………. (Procházel se po mostě.) c)………………………………….(Četl knihu o druhé světové válce.) LOKÁL

 Ve větě bývá nejčastěji: a)………………………………….(Promluvím si s rodiči.) b)…………………………………. (Na výlet vyrazili vlakem. Třásl se strachem.) c)…………………………………. (Stal se učitelem.) INSTRUMENTÁL

Určit pády vyznačených substantiv: Když vešli, byl pokoj naplněn slavnostní pochmurností. Na šicím stolku přikrytém bílým ubrouskem leželo pět nebo šest chomáčků vaty na stříbrném podnosu; vedle stál mezi dvěma hořícími svícemi veliký krucifix. Ema s bradou opřenou o prsa zeširoka otevírala víčka; a její ubohé ruce těkaly po pokrývce tím pomalým, příšerným pohybem umírajících, kteří jako by se už sami chtěli pokrýt rubášem. Proti ní u nohou lůžka stál Charles bílý jako socha, s očima zarudlýma jako uhlíky a bez slz, zatímco kněz opřený o jedno koleno mumlal tichá slova. G. Flaubert: Paní Bovaryová CVIČENÍ 1

Stanovit, jaké syntaktické funkce mají jednotlivé pády zvýrazněných slov: (např. Procházel se po louce. lokál – PU místa) Jeho otec je známý kroměřížský pediatr. Procházel se jarní přírodou. Seděl v hotelu Hvězda. Jaroslav Vrchlický, představitel lumírovců, napsal také komedii Noc na Karlštejně. Stal se vedoucím oddílu. Vánoční cukroví vonělo po celém bytě. Není dalších připomínek. Chodníky ve městě nebyly odklizeny od sněhu. Půjčil to Petrovi. Dal princezně dobrou radu. Zpíval si veselou písničku. Jmenovali ho starostou. Já ti na to nemůžu zapomenout. CVIČENÍ 2

 MARTINEC, Ivo; TUŠKOVÁ, Jana Marie; ZIMOVÁ, Ludmila. Mluvnice – učebnice českého jazyka pro střední školy. Plzeň: Fraus,  KOSTEČKA, Jiří. Český jazyk pro 2. ročník gymnázií. Praha: SPN,  FLAUBERT, Gustave. Paní Bovaryová. Praha: Ikar,  HAVRÁNEK, Bohuslav; JEDLIČKA, Alois. Stručná mluvnice česká. Praha: Fortuna, POUŽITÁ LITERATURA