CO JE HOSPODAŘENÍ? Peníze - získávání a nakládání s nimi,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

DAŇOVÁ EVIDENCE (DE) ZÁKLADNÍ POJMY
02_Peněžní prostředky Výuková prezentace o účtování o peněžních prostředních a ceninách v rámci společnosti GAP Education střední škola.
DOKUMENTACE V ÚČETNICTVÍ
Daň z přidané hodnoty a její účtování
ÚČETNÍ DOKLADY září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070103
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Základy účetnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Daňová evidence Michal Radvan
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
Hospodaření Katedra Fiscus Kateřina Hrdličková – Matýsek
Hospodaření II katedra FISCUS. MAJETEK Soubor věcí a práv, která jsou v právoplatném držení jedné nebo více osob Úprava majetku vyplývá ze Stanov Junáka.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náležitosti dokladů.
Účetní doklady Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Kateřina Fořtová, Jan Ládek, Lenka Hybšová, Klára Stádníková
inventarizace majetku a závazků
Účetní dokumentace Didaktický rozbor 2. tematického celku.
Úvod do účetnictví.
Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_295.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Doklady.
2014 / 2015 Hospodaření Kateřina Hrdličková - Matýsek Fiscus.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
HOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
DPH v účetnictví města Přeštice od Přeštice Obec s rozšířenou působností obyvatel, obyvatel správního obvodu ve 30 obcích Nevykonává.
HOSPODAŘENÍ pro rádce.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_584 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNÍ SOUSTAVY :
Rozpočetnictví a kalkulace
CELKOVÉ FINANČNÍ PROSTŘEDKY ČINÍ v pokladně a na účtu k ,68 KČ.
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_587 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNÍ DOKLADY - NÁLEŽITOSTI.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účetnictví ÚSC do roku 2009 NENÍ SOUČÁSTÍ ZKOUŠKY !!! Účetnictví a rozbory ve veřejné správě.
N_SD/c-pVPH TB č. 9 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 1. část.
Účetní doklady Druhá část Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Miloslava Schránilová. Dostupné z Metodického portálu
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zmeškalová Název šablonyVY_32_INOVACE UCE Název DUMuUCE S Stupeň a typ.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Školení vedoucích mládeže Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska je registrováno jako občanské sdružení Ministerstvem vnitra ČR (Zák.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
PENĚŽNÍ DENÍK (deník příjmů a výdajů) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Deník příjmů a výdajů. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Pracovní schůzka ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Inventarizace majetku a závazků
Struktura obchodní faktury
SH ČMS účetní závěrka 2016 Metodický pokyn č. 4/2016.
Katedra Pravidla Sekce Hospodaření.
Daňová evidence Bilanční právo
Náklady a Výnosy.
Podnikohospodářské techniky postupu
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Účetní dokumentace a její náležitosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Rozpočetnictví a kalkulace
Finanční účetnictví RADNICE
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Finanční výroční zpráva 2016 a rozpočet 2017
Transkript prezentace:

CO JE HOSPODAŘENÍ? Peníze - získávání a nakládání s nimi, Tvorba, čerpání a kontrola rozpočtů – např. na akcích, Správa majetku, vedení pokladny na akci, kontrola správnosti účetních dokladů, vybírání peněz a jejich utrácení, Vedení účetnictví a plnění daňových povinností,

KDE VZÍT PENÍZE? Vlastní zdroje Cizí zdroje Příjmy od účastníků na akcích – tábory, výpravy Členské příspěvky Příjmy z vlastní činnosti – pronájem klubovny, příjmy za reklamu, atd. Cizí zdroje Dotace, granty Dary – peněžní i hmotné – bonbóny, lavička, drobnosti do tomboly, automobil

Junák - NNO JUNÁK je nestátní nezisková organizace Daně Právní subjektivita

Odpovědnost za hospodaření HOSPODAŘENÍ STŘEDISKA – za vše zodpovídá VEDOUCÍ STŘEDISKA Může se této zodpovědnosti částečně zbavit - delegovat S tím také předává pravomoc. Speciálním případem je HOSPODAŘENÍ NA AKCÍCH, za které je zodpovědný VEDOUCÍ AKCE

Náležitosti účetních dokladů Prvotní doklady – např. PARAGON: NÁZEV = označení účetního dokladu, CO DOKLÁDÁ A PRO KOHO = obsah účetního případu a jeho účastníky KOLIK A ZA KOLIK = peněžní částku nebo informaci o ceně za měrnou jednotku a vyjádření množství – např. blok A5, 3 ks, á 15,50 – celkem 46,50 Kč, KDY = okamžik vyhotovení účetního dokladu – datum vyhotovení,

UKÁZKY DOKLADŮ

UKÁZKY DOKLADŮ

Účetní doklady Účetní doklady vznikají z prvotních dokladů, a to doplněním dalších náležitostí účetních dokladů nebo jako nové písemnosti (interní doklady). Účetní doklady tedy musí obsahovat veškeré náležitosti prvotních dokladů a dále: KDO TO SCHVÁLIL = Vlastnoruční podpis osoby odpovědné za účetní případ (osoby, která účetní doklad schválila) KDO TO ZAÚČTOVAL = Vlastnoruční podpis osoby odpovědné za zaúčtování účetního případu

Druhy účetních dokladů Příjmový pokladní doklad Výdajový pokladní doklad Výpis z běžného účtu Přijatá faktura Vystavená faktura Interní doklad Protokoly o majetku (např. zařazení nového tee-pee nebo vyřazení poškozeného stanu).

Příjmový pokladní doklad

Výdajový pokladní doklad

POKLADNÍ KNIHA

Rozpočet Co to je rozpočet Proč tvoříme rozpočet? Kdy tvoříme rozpočet Rozpočet je finanční plán, navazuje na plán činnosti Proč tvoříme rozpočet? Abychom věděli, kolik peněz potřebujeme pro chod celé akce, kolik jsme schopni získat a kde, za co peníze budeme utrácet. Je dobré zvážit všechny možné varianty (např. počasí, počet účastníků) Příklady rozpočtů: Rozpočet akce Roční rozpočet oddílu Kdy tvoříme rozpočet Před akcí – předběžný – tvoříme jej na základě odhadů, nemusíme znát vše přesně Po skončení akce – výsledný – vychází ze skutečných údajů

Jak vypadá rozpočet Příjmy částka Výdaje od účastníků nájem, ubytování   nájem, ubytování vrácené přeplatky účastnických popl. (-) potraviny, stravné vlastní fin. prostředky OJ cestovné dotace přijaté vstupné granty přijaté (měst, obcí) materiál jiné příjmy služby (spoje, kopírování, opravy,…) drobný dlouhodobý majetek rezerva Příjmy celkem Výdaje celkem

Rozpočet není dogma! Rozpočet je finanční plán, který se stále mění. Proto je dobré jej průběžně upravovat a zpřesňovat. Vůdce akce s rozpočtem neustále pracuje. Rozpočet by neměl skončit v šuplíku, kde se na něj nikdo nepodívá!

Tvorba rozpočtů Jak tvořit rozpočet? Závislost na počtu osob Na základě minulých zkušeností (např. 110% loňského roku) Na základě nově zjištěných aktuální cen Závislost na počtu osob závislé na počtu osob (např. účastnické příspěvky, stravné, jízdné) nezávislé na počtu osob (např. nájem louky) kombinované – část položky je závislá na počtu osob a část nikoli (př. materiál na stavbu) Po skončení akce porovnejte rozpočet se skutečností, zkuste si vysvětlit rozdíly a poučit se do budoucna.

Ziskovost rozpočtu, rezerva, převody peněz mezi pokladnami Zisk / ztráta = příjmy – výdaje Příjmy > výdaje -> zisk Výdaje > příjmy -> ztráty Příjmy = výdaje -> vyrovnaný (neziskový) rozpočet Rezerva JE to položka v PŘEDBĚŽNÉM rozpočtu Představuje „peníze stranou“ na krytí neočekávaných nebo vyšších než předpokládaných výdajů Nevztahuje se k žádné konkrétní položce Ve VÝSLEDNÉM rozpočtu JIŽ NENÍ! Převody peněz mezi pokladnami Např. mezi oddílovou a výpravovou pokladnou Nevstupují do vyúčtování, nejsou příjmy ani výdaje, je to jen přesouvání peněz „z jedné peněženky do druhé“.