Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/15.0243.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – odkazy (obsah, rejstřík) Typ:
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských oborů na FTK UP v Olomouci.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Jak vytvářet studijní texty SPŠ Olomouc, Cíle  Objasnit pojem studijní text;  Uvést charakteristické rysy studijního textu;  Navrhnout strukturu.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Základy informatiky Ing. Roman Danel, Ph.D.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Školení autorů distančních opor Inovace kombinovaného studia.
LMS Unifor Live! Inovace kombinovaného studia. Teoretická část (45 minut) Definice pojmů Přihlášení do LMS Unifor Live! Program.
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Vzdělávací modul je ucelená obsahová jednotka, která je koncipovaná na základě kompetencí, nikoli obsahu vzdělávání. Kombinací modulů mohou vznikat různé.
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Distanční studijní texty
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
RozšÍŘEnÍ IIS NZZ Konference projektu NZZ_
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací
Praha, 23. ledna  Zahájení (Štěpán Blahůšek)  Studijní opory a jejich závazná osnova (Vladimír Kaucký)  Přestávka  Editace interaktivní osnovy.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
PRAVDĚPODOBNOST A MATEMATICKÁ STATISTIKA Úvod, kombinatorika
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor - odstavec Typ: DUM - kombinovaný.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Cíle studia didaktiky pedagogiky
Ostravice Možnosti mobilních technologií při řešení projektů a v organizaci času Mgr. Rostislav Fojtík Ostravice
Základy ekonometrie 4EK211
INFORMATIKA 7 Odstavec V. III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Personalizace výuky prostřednictvím e-learningu. Struktura učebnice pro e-learning Obsah učebnice = struktura předmětu, kapitol cíleTabulka aktivni slovesa.docTabulka.
Distanční vzdělávání na VŠFS
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
ZÁSADY PRO TVORBU PŘÍRUČKY DOPORUČENÍ PRO AUTORY PILOTNÍ KURZ PRO PEDAGOGY MUDR. IVETA MATĚJOVSKÁ, CSC.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
UČEBNICE funkce učebnice prostředek vyučování a učení v knižní formě
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
MATEMATIKA PRO CHEMIKY II. SYLABUS PŘEDMĚTU Opakování a rozšíření znalostí Reálné funkce a vlastnosti funkcí jedné a dvou proměnných Spojitost a limita.
Výpočty ve statistice – test k procvičení
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Algoritmizace – základní pojmy
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
(finanční gramotnost)
PARYBY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
DEFINICE FUNKCE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzor individuální prezentace
(finanční gramotnost)
Rozvoj IT kompetencí Pavla Kovářová.
Transkript prezentace:

Modernizace studia aplikované matematiky na PřF Univerzity Palackého v Olomouci CZ.1.07/2.2.00/

Jak psát moderní e-learningové studijní opory a skripta

Studijní opory: podpůrný studijní text pro distanční studium, základní informace uspořádané do logické struktury a psané způsobem přístupným studentovi, prvky podporující studenta při studiu (odkazy,otázky, úkoly, korespondenční úkoly, apod.) označené ikonami

E-learningové studijní opory: přizpůsobené počítačovému prostředí, v němž se studium odehrává, vhodná grafika, interaktivní odkazy na různé internetové stránky, umožněna komunikace s ostatními studenty a s tutorem

E-learningové studijní opory: celkem 12 samostatných souborů titulní list * seznam použitých ikon s vysvětlením symbolů kapitola

Studijní opory pro předměty 1. matematické, (Matematika, Statistika, apod.) 2. aplikační, (Finanční matematika, Matematické modely v ekonomii) 3. počítačové (Statistický software, Software pro matematiky) 4. povídavé (Bankovnictví, Pojišťovnictví)

Kapitola 1. Část před textem Cíle Motivace 2. Vlastní text (strukturování) 3. Část za textem Shrnutí Použité zdroje Modře – povinné prvky

1. Část před textem Cíle - tzv. výstupy z učení, tj. uvádět dovednosti a porozumění, co konkrétního se student naučí dělat, čemu bude rozumět. Ikona:

Příklady cílů: „Student bude umět počítat integrály funkce jedné proměnné metodou substituce a metodou per partes.“ „Student bude rozumět principu rozšíření a bude schopen jej aplikovat na aritmetické operace s fuzzy čísly.“ „Student bude umět použít anuitní metodu splácení úvěru při výpočtu výše splátky při dodržení délky doby splatnosti.“

„Student bude umět používat příkazy z knihovny Plot ke kreslení grafů (v prostředí programu Maple).“ „Student bude schopen rozlišovat úvěry podle různých kriterií.“ „Student se bude umět orientovat v zákoně o České národní bance.“

Nevhodné příklady cílů: „Student bude umět definovat pojmy.“ „Student bude znát věty.“ „Student bude umět vyjmenovat vlastnosti limit.“ Nevhodné cíle jsou takové, které vedou studenta k tomu, aby se látku „bifloval“.

1. Část před textem Motivace, uvedení do problematiky odstavec, v němž „zbavíme studenta strachu z nového učiva“, poukážeme na propojenost učiva s předchozí kapitolou/ami, uvedeme, co již student zná z předmětu v předchozím ročníku, ze SŠ, s čím se setkal v praxi...* Ikony: ☼   které bude nejhezčí:

2. Vlastní text Struktura kapitol - max. 3 úrovně, i přes více souborů; Logická struktura textu v kapitole - jedna myšlenka = 1 odstavec; Text přehledný – s rozmyslem používat odrážky (nelineární text), tabulky;

2. Vlastní text Způsob psaní textu - stručný, výstižný, vysvětlující, přístupný pro studenta, krátké věty, ne příliš dlouhá souvětí; Definice a věty - v rámečku barevném * Odkazy na další zdroje - tištěné, elektronické, internetové; Citace - v textu tam, kde je třeba zdůraznit autora; (Příjmení autora, rok)

2. Vlastní text V matematických a aplikačních oporách: Řešené příklady Neřešené příklady - zadání a pod ním rámeček pro zapsání řešení na cvičení, bez výsledku) *

2. Vlastní text Nepovinné prvky v textu obrázky, schémata, grafy, upozornění, doporučení, dobré rady (ikony), * otázky k zamyšlení, * úkoly, nikoli však neřešené příklady (pro cvičení, dodatečné práce při nesplnění studijních povinností), řádky pro zapsání odpovědi *

Příklady otázek k zamyšlení: „Jaký typ dluhopisu představovaly povodňové dluhopisy z roku 1997? „Mohou být stavební spořitelny považovány za banky?“ Příklady úkolů: „Uveďte příklad funkce, která je spojitá, rostoucí a konvexní.“ „Najděte v encyklopedii, co znamená pojem merkantilismus.“ „Zjistěte, jaký je dnes kurz eura vůči koruně.“

3. Část za textem Distanční prvky v této části by se měly v případě, že tematický celek je obsažen ve více souborech, objevit aspoň 1x v rámci jednoho tematického celku (v nejvyšší úrovni).

3. Část za textem Shrnutí - v odrážkách / číslovaném seznamu, krátké věty, podle kterých lze látku opakovat: 1 věta ~ 1 odstavci Ikona:

3. Část za textem Použité zdroje (dle počtu) a) na konci každé kapitoly nebo aspoň na konci jednoho tematického celku obsaženého ve více souborech; b) v samostatném souboru s rozlišením po kapitolách * Ikona:

3. Část za textem Nepovinné prvky: pojmy k zapamatování - velmi doporučované; výčet kontrolní otázky – doporučované, vhodné pro opakování ke zkoušce; úlohy k procvičení – předpokládá se samostatná práce studenty, proto s uvedením výsledků* nebo s klíčem (příloha dokumentu, úplně na konci)

3. Část za textem Nepovinné prvky - ikony: pojmy k zapamatování kontrolní otázky úlohy k procvičení

Skripta jeden soubor, titulní list, předmluva – pro který předmět a komu jsou určena, velmi stručně obsah skript, vstupní znalosti nebo návaznosti, doporučení Fialově – rozdíly oproti oporám

Kapitola skript: cíle, motivace, vlastní text členěný do kapitol po tematických celcích, max. 3 úrovně v kapitole, nemusí být tak stručný jako u opor, souvětí mohou být delší,

Kapitola skript: vlastní text použití odrážek (nelineárního textu) a tabulek nemusí být tak časté jako u opor, může obsahovat řešené příklady, může obsahovat nepovinné distanční prvky (otázky k zamyšlení, úkoly) a dle potřeby citace

Kapitola skript: vlastní text může obsahovat shrnutí a v závislosti na typu předmětu pojmy k zapamatování, kontrolní otázky, úlohy k procvičení vč. výsledků: - přímo u zadání úloh, - v samostatném klíči (příloha na konci skript)

Skripta použitá literatura či jiné zdroje: v závislosti na množství použitých zdrojů - na konci skript (méně zdrojů pro všechny kapitoly), - na konci každé kapitoly (zdroje vážící se pouze k některým kapitolám)