Start Linuxu 19.4.20151 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makra v Excelu.
Advertisements

V této lekci se budeme brouzdat adresáři.
Obecně o operačních systémech
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Souborové systémy.
SYSTÉM PŘERUŠENÍ U 68HC11.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B5 Správa pamětí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníčerven 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Přístupová práva, maska přístupových práv Jiří Hořejší.
Vytvoření řadiče Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Oprávnění uživatelů ke složkám Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
2 Ing. Jan Keprt Centrální správa uživatelů 3 Jak to bylo dosud Bylo třeba nastavení uživatelů provést zvlášť, v každém modulu samostatně. Uživatel si.
Uživatelské profily, vlastnosti uživatelského účtu
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
WWW – hypertextový informační systém
1. Je potřeba nastavit bootování primárně z vaší DVD mechaniky, jinak by se vám nespustil instalační průvodce z DVD. Jakmile proběhne bootování, stiskněte.
Linux Souborový systém Roman Danel. Organizace dat na disku Prvních 512 bytů na pevném disku tvoří MBR, kde se nachází zavaděč operačního systému (446.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Active Directory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1. ELEKTRICKÝ SIGNÁL VSTUPUJE DO uPROCESORU 2.VYMAŽE DATA KTERÁ ZŮSTALA V REGISTRECH VNITŘNÍ PAMĚTI 3. NASTAVÍ REGISTR CPU – ČÍTAČ INSTRUKCÍ NA F000 ADRESA.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Operační systémy Název a adresa školy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Systém souborů. Množina souborů různých typů – Data – Spustitelné programy – Konfigurační a pomocné informace – I/O zařízení Způsob organizace množiny.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Doména Windows Serveru Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Operační systémy Start OS © Milan Keršláger Obsah: start počítače.
Operační systémy cvičení 1 © Milan Keršláger Obsah: náplň předmětu,
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Zabezpečení startu PC © Milan Keršláger
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Batové dávky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vojtěch Mrózek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Start počítače IBM PC © Milan Keršláger
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Stránkování MATĚJ JURIČIČ 2015/2016 EP1 SPŠ A VOŠ JANA PALACHA KLADNO.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS.
Bezpečnostní technologie I
SW počítače - operační systém
Služby Windows Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Systémové oblasti disku
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Operační systémy - úvod
Soubor Soubor v informatice označuje pojmenovanou sadu dat uloženou na nějakém datovém médiu, se kterou lze pracovat nástroji operačního systému jako.
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
UNIX 9. Jádro systému © Milan Keršláger
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Otázky a úkoly VY_32_INOVACE_4_2_12_20 Stav počítače   Patří do spuštění počítače spuštění programu Kreslení? Je třeba pro vypnutí počítače vypnout spuštěné.
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Instalace programů do Linuxu
Správa disků
Organizace souborů v Linuxu
Práce s procesy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Systém souborů 1.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Start Linuxu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:

Základní pojmy – struktura disku Struktura Linuxového disku je podobná jako u DOSu a Windows: Master Boot Record (MBR) je standardizován a není závislý na použitém operačním systému. – Prvních 446 bytů kód startovacího programu. – Následujících 64 bytů pro uložení tabulky diskových oddílů, která obsahuje informace maximálně o 4 oddílech. Bez této tabulky nemůže být na disku žádný souborový systém - disk je bez této tabulky nepoužitelný. – Poslední 2 byty musí obsahovat speciální magické číslo (AA55). MBR, který na této pozici obsahuje jiné číslo, může být BIOSem, a některými operačními systémy, posouzen jako neplatný. Zaváděcí sektory jsou uloženy na každém diskovém oddílu jako první (výjimku tvoří rozšířené diskové oddíly, které jsou pouze kontejnery pro další oddíly). – Zaváděcí sektory na oddílech vytvořených z DOSu, OS/2, a Windows jsou velké 512 bytů, a je zde uložen kód pro spuštění operačního systému uloženého na tomto oddílu. – Po vytvoření souborového systému (v podstatě instalaci Linuxu), je zaváděcí sektor prázdný. Linuxový oddíl není schopen zavést sám sebe, i když oddíl obsahuje platný souborový systém s jádrem! – Aby bylo možné zavést z určitého oddílu Linux, musíme do zaváděcího sektoru uložit zaváděcí program dodatečně. Zaváděcí sektor s platným zaváděcím kódem obsahuje na posledních 2 bytech také magické číslo (AA55).

Struktura disku MBR Startovací programTabulka oddílůAA55 Zaváděcí sektor diskový oddíl 2 diskový oddíl 1diskový oddíl 3 diskový oddíl 4 DATA pevný disk

Zaváděcí program V Linuxu se používají dva zavaděče: – LILO – GRUB Existuje několik variant toho jak je startovat: je-li na disku jen jeden operační systém, nainstaluje se zavaděč do MBR. je-li na disku více operačních systémů: 1.Instalace zavaděče do MBR: musí jít o zavaděč, který umí spouštět různé operační systémy. Který bude spuštěn, si můžeme vybrat ve startovací nabídce. Aby došlo ke spuštění jiného systému, musí být počítač restartován. 2.Instalace zavaděče do zaváděcího sektoru: je vhodná tehdy, když zavaděč neumí spustit určitý operační systém. Pak se do příslušného diskového oddílu instaluje zavaděč, který systém v oddílu spustí. Ke spuštění zavaděče v oddílu se použije jiný zavaděč.

Vlastní start systému po zapnutí počítače převezme BIOS řízení, nastaví obrazovku a klávesnici na počáteční hodnoty a otestuje paměť. Poté načte z paměti CMOS (kde je uloženo nastavení BIOSu) současný čas a datum a informace o nejdůležitějších periferních zařízeních. Po načtení CMOS by měl BIOS rozeznat první pevný disk, odkud může začít zavádět operační systém. pak se nahraje počátečních 512 bytů z prvního segmentu pevného disku (z MBR) do paměti a spustí se kód (zavaděč), který je uložen na začátku tohoto segmentu. Ten začne nahrávat zbytek operačního systému. zavaděč nahraje jádro a ramdisk (initrd) do paměti. Linuxové jádro umožňuje zavedení malého souborového systému do paměti, ve kterém se zajistí spuštění několika programů. Pak dojde k rozbalení initrd a jeho připojení ve formě dočasného kořenové souborového systému. Initrd obsahuje minimální linuxový systém s programem linuxrc,který je spuštěn ještě před připojením skutečného kořenového systému. Po úspěšném dokončení běhu linuxrc jádro uvolní paměť zabranou initrd a spustí init. Program init inicializuje všechny další procesy, představuje tedy otce všech procesů. Mezi všemi programy má zvláštní roli: spouští ho přímo jádro a je imunní proti signálu 9, který normálně ukončí každý proces. Všechny další procesy pak program init spouští buď sám, nebo některý z jeho potomků. BIOS zavaděč jádro a initrd linuxrc init

INIT Program init se konfiguruje centrálně v souboru /etc/inittab, kde se: – definují úrovně běhu (runlevel) – určí se, které služby a démony mají být na jednotlivých úrovních k dispozici. – Podle údajů v souboru /etc/inittab pak program init spouští různé skripty, které jsou z důvodu přehlednosti umístěny ve společném adresáři /etc/init.d.

Úrovně běhu 0Stop ( System halt) 1Jednouživatelský režim ( Single user mode ) 2Lokální víceuživatelský režim bez sítě ( Local multiuser without remote network (např. NFS)) 3Plně víceuživatelský režim se sítí ( Full multiuser with network ) 4Nepoužito 5Plně víceuživatelský režim se sítí a KDM (standard), GDM nebo XDM ( Full multiuser with network and xdm ) 6Restart systému ( System reboot ) V Linuxu existují různé úrovně běhu, které definují, v jakém stavu se nachází systém.

Úrovně běhu Standardní úroveň běhu, které systém dosáhne po startu, je uvedena v souboru /etc/inittab v položce initdefault. Obvykle se používá: – úroveň 5 – základní režim práce v grafice – úroveň 3 - základní režim práce v příkazové řádce – úroveň 1 - konfigurační režim práce v příkazové řádce Úroveň běhu lze změnit zavoláním programu init s udáním požadované úrovně běhu (což je dovoleno pouze superuživateli): – init 1 systém přejde do jednouživatelského režimu single user mode. – init 5 (init 3) systém přejde opět na normální úroveň běhu, na které běží potřebné služby a kde se mohou přihlašovat uživatelé. Při změně úrovně běhu se nejprve spustí tzv. stop-skripty, které ukončí činnost některých programů současné úrovně. Dále se spustí start-skripty nové úrovně, a tím se zpravidla spustí i řada programů.

Defaultní úroveň běhu Zde se nastavuje úroveň běhu po startu (defaultní)

Speciální funkce INIT Tyto speciální funkce definují zvláštní klíčová slova ve třetím poli záznamu konfiguračního souboru. Několik příkladů: – powerwait – powerwait umožní init v případě výpadku napájení zastavit systém. Předpokládá se, že systém používá záložní zdroj UPS a software, jenž sleduje UPS a informuje init o případném výpadku napájení. – ctrlaltdel – ctrlaltdel nařizuje init znovu zavést systém, když uživatel současně zmáčkne klávesy - -. Uvědomte si, že správce systému může reakci na tuto kombinaci nastavit tak, že se místo rebootu provede nějaká jiná akce, že se například – zvláš když má k systému přístup širší veřejnost – tato klávesová zkratka ignoruje. (Nebo se spustí program nethack.) – sysinit – sysinit příkaz spouštěný při startu systému. Typicky se takto zajistí například smazání adresáře /tmp. Výše uvedený seznam klíčových slov není úplný. Další možnosti i podrobnosti týkající se těch, o kterých se zmiňujeme, uvádí manuálová stránka souboru inittab

Speciální funkce Zde jsou definovány speciální funkce)

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použité materiály: Linux - Dokumentační projekt, 3. aktualizované vydání LXI1 – Linux instalace (Příručka ke školení Gopas) LXI2 – Linux administrace systému (Příručka ke školení Gopas)