Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o pohybu.
Advertisements

Pohyb tělesa.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
nerovnoměrného pohybu tělesa
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Kinematika 6. ROVNOMĚRNÝ POHYB II. Mgr. Jana Oslancová
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kinematika 8. NEROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
VY_32_INOVACE_02 - RYCHLOST
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Kinematika 2. DRÁHA Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0202.
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (2. část)
Rovnoměrně zrychlený pohyb
11. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB II.
12. ROVNOMĚRNĚ ZPOMALENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
10. ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ PŘÍMOČARÝ POHYB I.
EU peníze školám Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69, Rychlost Kateřina Macháčková.
Rovnoměrný pohyb – test 1
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
C) Slovní úlohy o pohybu
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
16. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI I.- Oblouková míra
Kinematika 14. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ I. Mgr. Jana Oslancová
Kinematika 4. PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Mgr. Jana Oslancová
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Rychlost rovnoměrného pohybu
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
Rychlost, rozdělení pohybů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Rovnoměrný pohyb příklady
ROVNOMĚRNÝ PŘÍMOČARÝ POHYB  Rovnoměrný pohyb je pohyb, při kterém hmotný bod urazí ve zvolených stejných časových intervalech stejné dráhy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hra – Riskuj – slovní úlohy o pohybu – 1.
17. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI II. – Frekvence, perioda
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_17_Slovní úlohy o pohybu.
Lineární funkce v praxi Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
SLOVNÍ ÚLOHY O POHYBU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
5. Kinematika – vyjádření neznámé ze vzorce, práce s grafy
MAZUR, E. Peer Instruction: A User’s Manual. Prentice Hall.
PRŮMĚRNÁ A OKAMŽITÁ RYCHLOST
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
JIHOMORAVSKÝ KRAJ – PRŮMĚRNÁ RYCHLOST
Grafické i matematické řešení příkladu na pohybující se tělesa proti sobě. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
Nerovnoměrný pohyb.
Fyzika – vyhledávání hodnot z grafů.
MECHANIKA.
M-Ji-CU058-Slovni_ulohy_o_pohybu
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu.
Co je pohyb?.
Slovní úlohy o pohybu.
FYZIKA 2.B 9. hodina.
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
Transkript prezentace:

Kinematika 5. ROVNOMĚRNÝ POHYB I. Mgr. Jana Oslancová VY_32_INOVACE_F1r0205

Druhy pohybů Velikosti okamžité rychlosti se většinou v průběhu pohybu mění → Okamžitá rychlost hmotného bodu (její velikost i směr) je závislá na čase, tzn. je funkcí času → v(t). Podle toho dělíme pohyby na dva druhy:

Druhy pohybu Druhy pohybu podle velikosti okamžité rychlosti Rovnoměrný Nerovnoměrný Velikost rychlosti je konstantní (nemění se). Velikost rychlosti se v čase mění.

Rovnoměrný pohyb Úkol 1: Uveď příklady rovnoměrného pohybu z běžného života. Pás u pokladny Model vláčku na kolejích Tažní ptáci Světelný paprsek Automobil na dálnici v ideálním případě bez překážek Hodinové ručičky

Rovnoměrný pohyb A. Nejjednodušší případ rovnoměrného pohybu: Úkol 2: Automobil jede po dálnici úsekem dlouhým 65km stálou rychlostí 130km/h. a) Jedná se o pohyb rovnoměrný nebo nerovnoměrný? b) Nakresli graf závislosti dráhy na čase. c) Nakresli graf závislosti rychlosti na čase. d) Lze předpovědět, kolik kilometrů urazí za 1 hodinu nebo 2 hodiny jízdy, pokud bude udržovat stále stejnou rychlost?

Rovnoměrný pohyb A. Nejjednodušší případ rovnoměrného pohybu: v Pohyb sledujeme od počátečního času t0 = 0s a z počáteční dráhy s0 = 0m. (Čas i dráhu měříme od 0.) v Start: t0 = 0 t s0 = 0 s Dráha a rychlost hmotného bodu v čase t: 𝒔=𝒗𝒕 𝒗= 𝒔 𝒕

Rovnoměrný pohyb Graf rychlosti (v = konst.) v 0 t Graf dráhy: polopřímka (dráha přímo úměrná času) s 0 t

Rovnoměrný pohyb Úkol 3: Automobil jel 10 minut stálou rychlostí 90km/h. Jakou dráhu při tom urazil? Úkol 4: Za jak dlouho doletí světlo ze Slunce na a) poslední planetu sluneční soustavy Neptun, která je od něho vzdálena 30AU, b) první planetu sluneční soustavy Merkur, která je od něho vzdálena 0,4AU? (Rychlost světla je 300 tis.km/s, 1AU = 150mil.km).

Rovnoměrný pohyb Úkol 5: Tunelem o délce 700m projíždí vlak dlouhý 200m. Od vjezdu lokomotivy do výjezdu posledního vagonu z tunelu uplyne 1 minuta. Urči rychlost vlaku v km/h.

Rovnoměrný pohyb Řešení 5: Řeš: s = 900m, t = 60s v = 15m/s = 54km/h

Rovnoměrný pohyb Úkol 6: Z Anětic v 15.10 vyjel Petr do Břízek na kolečkových bruslích. Eva mu vyjela z Břízek ve stejný čas naproti. Petr jel průměrnou rychlostí 14km/h a Eva průměrnou rychlostí 10km/h. V kolik hodin a jak daleko od Anětic se potkali? Vzdálenost Anětic a Břízek je 12km. Rada 1: Proveď náčrt situace Rada 2: Co víš o bodě setkání?

Rovnoměrný pohyb Řešení 6: 15.10 15.10 vA = 14km/h vB = 10km/h A B 15.10 15.10 vA = 14km/h vB = 10km/h A B 12 km Oba se pohybují stejně dlouho ... po dobu t. Dohromady urazí dráhu 12km. sA + sB = 12 vAt + vBt = 12 t = 0,5h sA = vAt = 14 ∙ 0,5 = 7km Potkají se v 15.40 ve vzdálenosti 7km od Anětic.

Rovnoměrný pohyb Řešení 6: graficky – využijeme přehlednějšího grafu polohy (kilometry počítáme od Anětic) s (km/h) 16 14 Břízky 12 10 8 6 4 2 Anětice 0 0,5 1 t (h) místo setkání

Rovnoměrný pohyb Úkol 7: Pavlovi ujel autobus, kterým měl jet na koncert do města vzdáleného 14 km. Rozhodni, zda existuje reálná šance, že koncert ještě stihne, když pojede na kole, pokud do začátku koncertu zbývá 40 minut.

Rovnoměrný pohyb Úkol 8: Traktor ujel první část cesty rychlostí 20km/h a druhou část rychlostí 7,8 km/h. Včetně desetiminutové přestávky trvala jízda 3 hodiny 40 minut. Traktor ujel 33,4km. Vypočtěte délku první a druhé části cesty.

Rovnoměrný pohyb Úkol 9: Za jak dlouho se otevřou závory od najetí vlaku na izolovanou kolejnici o délce 25m, je-li délka vlaku měřená od první osy kol lokomotivy k poslední ose kol zadního vagonu 138m? Vlak jede rychlostí 80km/h a závory se automaticky otevřou, jakmile kola posledního vagonu opustí izolovanou kolejnici.

Rovnoměrný pohyb Úkol 10: Nakresli pro každý z následujících pohybů do jednoho obrázku grafy závislosti dráhy a rychlosti na čase. Ve všech bodech kresli graf pro prvních pět hodin popisovaného děje. a) Turista šel tři hodiny rovnoměrně rychlostí 5 km/h a pak se utábořil b) Turista hodinu čekal a pak šel rovnoměrně rychlostí 5 km/h. c) Turista pospíchal hodinu rychlostí 5 km/h na schůzku, která trvala hodinu, a pak se vracel rychlostí 3 km/h.

bonusový domácí úkol Příklad: Výletní parník pluje z přístaviště na druhý konec přehrady s km rychlostí v km/h. Zpět se vrací proti proudu rychlostí o 4km/h menší. Jak dlouho trvá cesta z přístaviště a zpět? Jaká je jeho průměrná rychlost? Kolikrát potřebuje delší čas k cestě proti proudu než po proudu? Vyjádři závislosti v co nejjednodušším tvaru.